A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, B, C, D, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, Q, R, S, T, U, V, X, ü, Z,


rebetiko
Rebetika, többes számban rebetiko. Görög városi zene, melynek kialakulása a 19. századig vezethető vissza. A XX. század elején a társadalom összetétele folyamatosan változott, rengeteg menekült és nincstelen ember lepte el a nagyvárosok külső kerületeit annak reményében, hogy munkát talál és új életet kezdhet. A Kis-Ázsiai katasztrófa után (1922) erősen keveredett és hatott egymásra a menekültek zenéje, a népdalok, a szigetek dalai és minden egyéb zenei műfaj, ami így együtt, létrehozta a rebetikát. A dalok törvényszegő eseményekről, szerelmi afférokról, társadalmi eseményekről szóltak, tele voltak keserűséggel, fájdalommal, szenvedéllyel és csalódással. A kormány sokáig erősen cenzúrázta a dalok szövegét.
Gyakran hasonlítják a blues zenéhez. Előadóit rebeteszek-nek nevezik.


reggae
A reggae zene Jamaicában fejlődött ki. Az eredete fellelhető az afrikai, a karibi és az amerikai R&B zenében is. Előfutára a ska és a rocksteady volt a '60-as években. A reggae megnevezést tágabb értelemben szokták használni az összes jamaicai zenére, bele értve a ska, rocksteady, dub, és ragga műfajokat is. A reggae-t gyakran összefüggésbe hozzák a rasztafári vallással, ami befolyással volt számos kiemelkedő reggae zenészre az elmúlt évtizedekben.
Fő témái a politika és a társadalom bírálata, a szerelem és a vallás.
Legismertebb előadója Bob Marley, de fontos még The Wailers, The Skatalites, Peter Tosh, Shaggy.

riq
Arab kör alakú csörgődob.

rocksteady
A hatvanas években a skából született meg a rocksteady, abból pedig a reggae, aztán a dub. A törzsi tradíciók csúcsosodnak ki ebben stílusban. A rocksteady fele olyan gyors, mint a ska, a harmóniákat helyezi előtérbe jelentős basszus és zongoratámogatással.

rumba
Afro-kubai zenei és táncstílus. A rumba eredeti jelentése ünnep, tánc. Gazdag, szinkópált ritmusok jellemzik ezt a lágy, visszafogott és kellemes zenét, melyre igen szenvedélyes táncot lejtenek. A rumba Európában a 30-as években terjedt el. Lassabb változata a rumba-bolero, gyorsabb, főleg Kubában népszerű formája a rumba-guaracha.KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV