A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, B, C, D, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, Q, R, S, T, U, V, X, ü, Z,


majuri
Pávaszitárnak is nevezett rendkívül látványos dél-indiai hangszer, melyen pengetővel és vonóval egyaránt lehet játszani.

mandolin
Általában kis, erősen hasas testű pengetőhangszer, rövid nyakkal, fogólapján érintőkkel, páros acélhúrozattal. Plektrummal – kis pengetőszerszám. Csontból, fából vagy fémből készült kis lapocska. – tremolószerűen pengetik. Több típusa létezik.

maracas
Primitív kubai népi rázó-hangszer, nyeles, zárt, szárított tökhéj, melyben néhány apró kavics (rizsszem, sörét) van. A jazz-zenekarok fontos hangszere. Párosával használják.

marimba
Eredetileg afrikai bennszülött néger xilofon. A rabszolga-kereskedelemmel jutott el Amerikába. Az európai xilofon lemezeinél szélesebb, alul egy-egy rezonátorcsővel ellátott falemezből áll.

mbalax
Szenegál közkedvelt zenei stílusa, az ország rituális énekeiből és tradicionális dobjainak (sabar, bugarabu, tama) ősi taktusaiból született afro-kubai hangszereléssel keveredve. A ’70-es évek derekán a stílusba bonyolultabb bennszülött táncritmusok, muszlim vallási énekek, melodikus gitár- és szaxofonszólók, valamint a kozmopolita Dakarban is divatos jazz, soul, pop, rock és funky elemei vegyültek. A mbalax formálódására talán a legnagyobb hatást Youssou N'Dour gyakorolta, aki Super Etoile de Dakar nevű együttesével a műfaj megújítója lett.

mbira
Hüvelykzongora. Afrikai hangszer, amely különböző hosszúságú, egyik végükön rezonáló deszkához vagy tökrezonátorhoz rögzített, hangolt fém- vagy bambusznyelvekből (lamellae) áll. A rezonátorlapot a rezonancia növelése céljából gyakran helyezik doboz, lopótök vagy tál belsejébe, a hangszín pedig a rezonátorhoz erősített csörgőkkel vagy a nyelvekre tekert dróttal módosítható. A hüvelykzongorával általában éneket kísérnek, de helyenként tiszta hangszeres zenét is művelnek vele. Afrika Szaharától délre eső részén mindenütt széles körben elterjedt. A XIX. század folyamán, afrikai rabszolgák révén került Dél-Amerikába. Késői leszármazottja a kubai marimba.
Egyéb elnevezései: lamellafon, sansa, likembe, kalimba.


melodica
A harmonika hangszerek családjába tartozó újszerű fúvós hangszer, átcsapó nyelvekkel. Játék közben a lélegzet levegőjét kisméretű zongorabillentyűzet által kioldott szelepek vezérlik. Egy sípsoros hangszer, melyen egy- és többszólamúan is lehet játszani. Különböző méretben és hangfekvésben építik.

merenge
Játékos, pikáns latin-amerikai tánc. Lépése nagyon egyszerű, a tánc lényegét a partnerek egymással való játéka adja. Régebben figurák nélkül táncolták, manapság a salsa figuráit is táncolják merenge ritmusban.

morna
A Zöld-foki szigetek nemzeti zenéje a morna. Mély érzelmekkel teli, nosztalgikus, melankolikus műfaj, amit „zöld-foki szigeteki blues”-nak is neveznek. Afrikai és brazil ritmusok keverednek benne. A XX. században gyakran más műfajokkal, például szambával, hip-hop-al vagy rock and roll-al vegyítették. Ismert mornaszerző volt többek közt B.Leza (Cesaria Evora nagybátyja) és Manel D’Novas. Olyan népszerű előadók képviselik a műfajt, mint Cesaria Evora, Teofilo Chantre, Tito Paris vagy Lura.KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV