A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, B, C, D, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, Q, R, S, T, U, V, X, ü, Z,


gadulka
Közép-Ázsiából származó vonós népi hangszer. Bulgáriában igen elterjedt, ma is őrzi ősi formáját. Nevezik még guszlának, kemánénak és kiskilnek is. Három húrja van; teste csepp alakú; hangolókulcsai nem oldalra, hanem hátrafelé néznek. Különböző méretű és hangmagasságú gadulkák léteznek.
Ismertebb rokonai: a délszláv lirica, lierica, az orosz gudok, a lengyel genszle és a krétai líra. Nyugat-Európai leszármazottja a fidula, amiből később a viola d' amour lett.

gambang
Hajó alakú jávai xilofonfajta, melynek több alfaja van. A hangot adó lécek fából vagy fémből vannak.

gardon
Lásd.: ütőgardon

Grammy-díj
A Grammy, vagyis az „Arany Gramofon” a zenei élet Oscar díja. A Recording Academy (National Academy of Recording Arts and Siences) évente adja át 1958 óta. 31 műfajban, a klasszikustól a pop zenén át a world music-ig, jelenleg 108 kategóriában jutalmazzák a zenészeket, szerzőket, hangmérnököket, producereket, albumokat, dalokat. Minden kategóriában 5 jelölt közül választják ki a győztest.
További információk:
www.grammy.comguajira
Kuba keleti részén született spanyol eredetű zenei stílus a guajira (a szó jelentése: parasztlány). Kezdetben a falusiak kedvelt muzsikája és tánca volt. Eredetileg gitárral és kis ütőhangszerekkel kísért énekes műfaj volt, később bőgővel és más hangszerekkel is színesítették. Ritmusképlete 2/4-es A son és a guajira keveredéséből jött létre a son montuno. A legismertebb guajira dal a Guantanamera.

guembri
Basszus hangolású lant és ütőhangszer keveréke, három húrral. Két, fából készült részből áll. Húrjai kecskebakbélből készülnek. Elsősorban Észak-Afrikában használatos.KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV