A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, B, C, D, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, Q, R, S, T, U, V, X, ü, Z,


calypso
Afro-kubai zenei és táncstílus, mely nélkülözhetetlen alkotóeleme a trinidadi zenének. Az afrikai rabszolgák dalaiból fejlődött ki a XX. század elejére. A dalok témája lehet a szerelem, a humor, de vannak politikai tartalmú calypso nóták is. Egyik legismertebb előadója Harry Belafonte.

carcabet
Lásd.: karkabat.

cetera
Kisméretű, tizenhat húros, lantszerű korzikai pengetős hangszer.

cha-cha-cha
Afro-kubai zenei stílus, és mesterségesen kialakított táncforma. A mambó és a rumba egyik változata. Gyors, temperamentumos és kacér zene, amit abszolút világos ritmusok jellemeznek. Megalkotója a kitűnő kubai zenész Enrique Jorrin volt. A cha-cha-cha gyorsan elterjedt Észak-Amerikában, majd Európában is.

charanga
Tradicionális kubai tánczene. Elegáns, vidám, fénykorát a ’30-as évek végén élte. Tipikus hangszerei a nagybőgő, a cselló, a hegedű, a fuvola, a zongora valamint a timpani.

charango
Gitárszerű dél-amerikai pengetős hangszercsalád. Közkedvelt népi hangszer az Andok mentén. Többféle típusa létezik.

ciaramella
Oboaszerű hangszer, kettős nádnyelvvel. A nápolyi népzene tradicionális hangszere.

cimbalom
A citerafélék családjába tartozó, trapéz formájú hangszer, melynek fém húrjait fa (kissé görbített fejű vattapólyákkal betekert) verővel szólaltatják meg. Az elnevezés elsősorban a Magyarországon tökéletesített nagyobb méretű, asztalszerűen négy lábon álló, hangtompítós (pedálos) cimbalmot jelöli, szemben a múlt század vége előtt hazánkban is általánosan használt, a nemzetközi rokonságba jobban illő kiscimbalommal.
Őse a santur nevű, trapéz formájú, két faütővel megszólaltatott húros hangszer a XIII. századból, perzsa területről ered.
A ma általánosan használt hangtompítós nagy cimbalmot Schunda V. József budapesti hangszergyáros szerkesztette az 1870-es években. A hangszer továbbtökéletesítése id. és ifj. Bohák Lajos nevéhez fűződik.


clarone
A basszusklarinét ritkán használt elnevezése.

claves
Két, keményfából hengeresre faragott arasznyi rudacska, melyek összeütve csengő hangot adnak. Főleg tánczenében használják a rumba és hasonlók ritmusának kiemelésére.

copla
Spanyol és portugál dal, illetve versforma. Számos kötött típusa létezik.

cseleszta
Idiofon hangszer, mely külsőleg a harmóniumhoz hasonlít. Klaviatúrával egybekötött nemezbevonatú kalapácsok, rezonátorra szerelt meghatározott hangmagasságú acélrudacskákat szólaltatnak meg.
A francia hangszerkészítő, Auguste Mustel 1886-ban bemutatott találmánya.
KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV