A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   

HÍREK

Kulturális örökség lett a táncház módszer

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2011. november 25-én felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.


Latin Grammy 2011

Idén 12. alkalommal osztották ki Las Vegasban a legjobb spanyol és portugál nyelvű előadóknak járó Latin Grammy díjakat. Több kiváló világzenei előadót is díjaztak, közülük Mercedes Sosa és Israel 'Cachao' López már csak posztumusz részesülhetett az elismerésben.

Íme néhány díjazott:

Legjobb Folk Album
Deja La Vida Volar - En Gira – Mercedes Sosa

Legjobb Tangó Album
Cigala & Tango – Diego El Cigala

Legjobb Flamenco Album
La Orilla De Mi Pelo – Niña Pastori

Legjobb Salsa Album
Todos Vuelven Live Vol. 1 y 2 – Rubén Blades y Seis Del Solar

Legjobb Cumbia/Vallenato Album
Tesoros – Juan Carlos Coronel

Legjobb Traditionális Tropical Album
The Last Mambo – Israel 'Cachao' López

Legjobb Kortárs Tropical Album
Invencible – Tito El Bambino

Legjobb Samba/Pagode Album
Exaltasamba 25 Anos - Ao Vivo – Exaltasamba

Legjobb Bennszülött Brazil Album
Sinfonia & Batuques – Naná Vasconcelos

Legjobb Latin Jazz Album
Panamericana Suite – Paquito D’Rivera

Legjobb Instrumentális Album
Forever – Chick Corea, Stanley Clarke & Lenny White

Legjobb Brazil Rock Album
Zii e Zie - Ao Vivo – Caetano Veloso


További információk:
www.latingrammy.comVilágsztárok az Olimpián

2012 nyarán több hetes, rendkívül színes kulturális rendezvénysorozattal várja London az Olimpiai Játékok idejére a városba látogató közönséget. A legrangosabb sportesemény megnyitóját megelőző hétvégén (2012. július 21. – 22.) a Temze mentén felállított színpadokon a világ minden tájáról érkező neves előadók, köztük a világzene olyan sztárjai, mint Baaba Maal, Angelique Kidjo vagy Zakir Hussain koncertje is hallható lesz.


További információk:
festival.london2012.com
Először látogat hazánkba a jazzlegenda

Nagy nap lesz a jazz-rajongók számára 2011. november 10-e, hiszen ezen az estén koncertezik Magyarországon első alkalommal Sonny Rollins, a jazz egyik legnagyobb élő legendája. A Grammy-díjas szaxofonművész pályafutása során a legkiválóbb előadókkal dolgozott együtt. Népszerűsége hosszú évtizedek óta töretlen, aminek elismeréseként idén márciusban Barack Obama elnök a National Medal of Arts elismeréssel tüntette ki.
Rollins és zenekara a Művészetek Palotájában lép színpadra.


További információk:
www.mupa.hu
WOMEX 2011 nyitógála – Hungarian Heartbeats

2011. október 26. és 30. között ismét Koppenhága ad otthont a világzene legjelentősebb szakmai vásárának, az évente megrendezésre kerülő WOMEX-nek. A rendezvény első napján Hungarian Heartbeats címmel rendez gálaműsort a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás. Az esten olyan kiváló magyar művészek mutatkozhatnak be nemzetközi szakemberek és újságírók előtt, mint Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szalóki Ági, Szokolay Dongó Balázs, Dresch Mihály, Dés András, Novák Csaba, Both Miklós, a Söndörgő és Tompos Kátya valamint a Tükrös Zenekar.


További információk:
www.womex.comWOMEX Award 2011

Idén ismét átadásra kerül a WOMEX díj, amelyet ez alkalommal az afro-jazz úttörője, a dél-afrikai Hugh Masekela vehet át. A díjátadó ceremóniára 2011. október 30-án kerül majd sor Koppenhágában.

További információk:
www.womex.comManuel Galbán 1931 - 2011

2011. július 7-én, 80 éves korában elhunyt a kiváló kubai gitáros és zeneszerző, Manuel Galbán. A népszerű muzsikus többek között a Los Zafiros, a Vieja Trova Santiaguera valamint a Buena Vista Social Club tagjaként vált ismertté. 2004-ben Grammy-díjat nyert Ry Cooder-rel közös Mambo Sinuendo című albumáért.


Műsorváltozás a VeszprémFest-en

A 2011. július 27. és 30. között megrendezésre kerülő VeszprémFest utolsó napjára meghirdetett koncertjét Youssou N'Dour betegség miatt lemondta. Helyette a guineai kora-művész Mory Kanté lép színpadra.

További információk:
www.veszpremfest.huSonglines Music Awards 2011 – a győztesek

A Songlines magazin szerkesztőinek döntését követően megszületett a Songlines Music Awards 2011 végeredménye. A díjazottakról a lap 76. számában olvashatnak.

Legjobb előadó:
Femi Kuti

Legjobb együttes:
Bellowhead

Kultúrák találkozása:
AfroCubism

Az év felfedezettje:
Raghu Dixit


További információk:
www.songlines.co.ukManu Dibango a Mezzo-n

2011. április 8-án tűzi műsorára a Mezzo televízió a kameruni szaxofonlegenda Manu Dibango – aki nagy sikerrel szerepelt az elmúlt évben a VIDOR Fesztiválon is – és zenekara a Soul Makossa Gang 2005-ös párizsi koncertjének felvételét. A műsor 18:50-kor kezdődik.

További információk:
www.mezzo.tvSonglines Music Awards 2011 – a jelöltek

Lezárult a Songlines Music Awards közönségszavazása, és nyilvánosságra hozták az idei jelöltek listáját.

Legjobb előadó:
Ana Moura
Cheikh Lô
Femi Kuti
Youssou N'Dour

Legjobb együttes:
Bellowhead
Hanggai
Lepistö & Lehti
Terrakota

Kultúrák találkozása:
AfroCubism
Ballaké Sissoko & Vincent Segal
Kronos Quartet with Alim & Fargana Qasimov and Homayun Sakhi
Vishwa Mohan Bhatt & Matt Malley

Az év felfedezettje:
The Creole Choir of Cuba
Raghu Dixit
Syriana
Tamikrest

A győztesek névsorát a magazin április végén megjelenő 76. lapszámában közlik.

További információk:
www.songlines.co.uk
Állami kitüntetések

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is átadták a legrangosabb állami kitüntetéseket. Kossuth-díjat vehetett át Berecz András népdalénekes, mesemondó valamint Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes alapítói.
Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas szaxofonművészt pedig a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismeréssel jutalmazták.Átadták a Fonogram Díjakat

2011. március 2-án este gálaműsor keretében kerültek átadásra a Fonogram Díjak. Az összesen 22 kategória között a világzene és a népzene is megtalálható.
Az év hazai világzenei albuma Nikola Parov Álomidő című korongja lett. Az év hazai autentikus népzenei albuma kategóriában pedig a Rendhagyó Prímástalálkozó – melyben olyan kiváló művészek, mint Herczku Ágnes, Korpás Éva, Lakatos Róbert, Pál István "Szalonna", Balogh Kálmán, Both Miklós, Dresch Mihály, Vizeli Balázs, Doór Róbert és Mester László muzsikálnak együtt – vihette haza a díjat.

További információk:
www.fonogram.huFonogram 2011 – a jelöltek

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége és az Előadóművészi Jogvédő Iroda 2011. március 2-án, este 8 órai kezdettel rendezi meg a magyar zenei élet kiemelkedő eseményét, a Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaestet, melyen átadásra kerülnek az előző év legjobb zenei teljesítményeiért járó elismerések, valamint a több évtizedes, kiemelkedő zenei pályafutásért járó életműdíjak. Összesen 22 különböző díj nyertesére derül fény azt est folyamán.
A napokban nyilvánosságra hozták a jelöltek listáját.

Az év hazai világzenei albuma:
Csík Zenekar - SzívestÖRÖMest
Ferenczi György és a Rackajam - A rackák világa
Holdviola - Madárka
Napra - Holdvilágos
Nikola Parov - Álomidő

Az év hazai autentikus népzenei albuma:
Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band - Délibáb
Csiszár Aladár és Péterlaki Zenekara - Fekete Antal gyűjtéseiből 10.
Rendhagyó Prímástalálkozó - Prímás parádé

Más kategóriák jelöltjei között megtalálható Dresch Mihály és az Anima Sound System is.
A gálaműsort a Magyar Televízió élőben közvetíti.

További információk:
www.fonogram.huÁtadták a Grammy-díjakat

2011. február 13-án Los Angelesben lezajlott az 53. Grammy-díjkiosztó gála. A tradicionális világzene kategóriájában a két kiváló művész Toumani Diabaté és az öt éve elhunyt Ali Farka Touré második közös, Ali And Toumani című albumát tartották a legjobbnak. A kortárs világzenében – a tavalyi évhez hasonlóan – az amerikai bendzsó-művész, Béla Fleck diadalmaskodott, aki ez alkalommal Throw Down Your Heart , Africa Sessions Part 2: Unreleased Tracks című lemezéért vehette át az elismerést.
Ezen kívül két kategóriában is jutalmazták Herbie Hancock, a legendás jazz-zongorista The Imagine Project című albumát, amelyen többek között népszerű világzenei előadók is közreműködtek.

További információk:
www.grammy.comAfroCubism koncert a televízióban

Az elmúlt év egyik legnagyobb világzenei szenzációja volt a közkedvelt mali és kubai zenészek – többek között Eliades Ochoa, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyate – közreműködésével létrejött AfroCubism projekt. A Mezzo televízió 2011. február 13-án este tűzi műsorára az AfroCubism párizsi koncertjén készült felvételét.


További információk:
www.mezzo.tvGoran Bregovic: Margot, egy boldogtalan királyné emlékiratai

Hamarosan ismét Budapesten, a Művészetek Palotájában vendégszerepel Goran Bregovic. A nagy népszerűségnek örvendő zeneszerző egy különleges produkcióval kedveskedik a balkáni zene szerelmeseinek. A Margot, egy boldogtalan királyné emlékiratai címet viselő előadás dalai eredetileg Patrice Chéreau La Reine Margot című filmjéhez készültek, ezúttal pedig számos zenész és énekes valamint egy színésznő – aki az adott ország nyelvén meséli el a történetet – közreműködésével kerül bemutatásra. 2011. február 18-án Tompos Kátya tolmácsolásában ismerhetik meg a francia királyné történetét.

További információk:
www.mupa.huSonglines Music Awards 2011

Elkezdődött a Songlines Music Awards 2011 közönségszavazása. A neves folyóirat idén is négy kategóriában - legjobb előadó, legjobb együttes, kultúrák találkozása, év felfedezettje – díjazza a világzenei előadókat. A jelöltek között ez alkalommal olyan kiváló magyar előadók is szerepelnek, mint Balogh Kálmán és Lukács Miklós, a Rendhagyó Prímástalálkozó, a Napra, a Fakutya valamint a Tcha Limberger’s Kalotaszeg Trio.
A közönségszavazás, melyen a szavazók között értékes nyereményeket – például belépőjegyet a WOMAD-re – sorsolnak ki, 2010. január 31. -ig tart. Ezt követően kategóriánként a négy legtöbb szavazatot kapott előadó közül a zsűri választja ki a győztest.

További információk:
www.songlines.co.ukfRoots Critics Poll 2010

Az fRoots magazin nyilvánosságra hozta a kritikusok díjának idei győzteseit. A szavazatok alapján az év albuma az angol Bellowhead ősszel megjelent Hedonism című korongja lett. Az év legjobb összeállítása vagy újra kiadott lemeze az Africa – 50 Years of Independence 1960-2010 lett, melyen olyan sztárok szerepelnek, mint Miriam Makeba, Fela Kuti, Youssou N'Dour, Cesaria Evora, Salif Keita, Manu Dibango, Angelique Kidjo, Umm Kulthum, Khaled vagy az Orchestra Baobab.
Natalie Merchant Leave Your Sleep című albumának pedig a borítóját díjazták a szakemberek.

További információk:
www.frootsmag.comA 2011-es Grammy-díj jelöltjei

Nyilvánosságra hozták a Grammy-díjra jelölt előadók névsorát. A tradicionális világzene kategóriájában szerepel Toumani Diabaté valamint Bassekou Kouyate is, akik az elmúlt években a VIDOR Fesztivál sztárvendégeiként is óriási sikert arattak.
Más kategóriákban kaptak jelölést olyan népszerű, a világzenében is elismert művészek, mint John McLaughlin, Aretha Franklin, Keith Jarrett, Robert Plant vagy a Los Lobos. A legjobb musicalek között pedig ott találjuk a Fela Kuti élettörténetét feldolgozó Fela! című zenés show-t.

Legjobb tradicionális világzenei album:
Gyuto Monks Of Tibet – Pure Sounds
Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – I Speak Fula
Soweto Gospel Choir – Grace
Ali Farka Touré & Toumani Diabaté – Ali And Toumani
Vayo - Tango Universal

Legjobb kortárs világzenei album:
Béla Fleck – Throw Down Your Heart , Africa Sessions Part 2: Unreleased Tracks
Bebel Gilberto – All In One
Angelique Kidjo – OYO
Sergio Mendes – Bom Tempo
Chandrika Krishnamurthy Tandon – Om Namo Narayanaya: Soul Call

Az 53. Grammy Díjátadó Gálát 2011. február 13-án rendezik Los Angelesben.

További információk:
www.grammy.com15 éves a Söndörgő

A fiatal muzsikusokból álló, délszláv népzenét játszó szentendrei Söndörgő zenekar ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Ez alkalomból 2010. november 30-án gálakoncertet rendeznek a Művészetek Palotájában, amelyre meghívták a balkáni és a hazai világzene legkitűnőbb képviselőit is. A Söndörgővel ünnepel ezen az estén többek között Ferus Mustafov, Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Versendi Kovács József, Kovács Antal, Vizeli Balázs, Tompos Kátya valamint a Vujicsics Együttes.

További információk:
www.mupa.hufRoots Critics Poll 2010 – a jelöltek

Idén 25. alkalommal kerül átadásra az egyik legrangosabb világzenei díj, az év legjobb új albumáért illetve a legjobb összeállításért vagy újra kiadott lemezért járó fRoots Critics Poll. A széles körű, nemzetközi szavazáson közel háromszáz kritikus, szakíró és műsorszolgáltató vesz részt.
A napokban nyilvánosságra hozták a kritikusok díja idei jelöltjeinek névsorát.

2010 legjobb új albuma díj jelöltjei:
AfroCubism (Eliades Ochoa, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyate): AfroCubism
Bellowhead: Hedonism
Carolina Chocolate Drops: Genuine Negro Jig
Eliza Carthy & Norma Waterson: Gift
Cheikh Lô: Jamm
Konono No 1: Assume Crash Position
Emily Portman: The Glamoury
Alasdair Roberts: Too Long In This Condition
Ali Farka Touré & Toumani Diabaté: Ali & Toumani
Chris Wood: Handmade Life

2010 legjobb összeállítása vagy újra kiadott lemeze díj jelöltjei:
Shirley Collins: Sweet England
Étoile de Dakar feat. Youssou N'Dour: Once Upon A Time In Senegal
Various: Africa – 50 Years Of Music
Various: Palenque Palenque
Various: The Roots Of Chicha Vol 2.

További információk:
www.frootsmag.com
Díszpolgár lesz Snétberger Ferenc

2010. november 17-én, a főváros napján ünnepi közgyűlés keretében neves művészek, sportolók, közéleti személyiségek vehetnek át díszpolgári címet. A kitüntetettek között találjuk a világhírű gitárművészt, Snétberger Ferenc-et is, akinek magas színvonalú művészi tevékenysége elismeréseként ebben az esztendőben Budapest mellett már szülővárosa Salgótarján is díszpolgári címet adományozott.


Latin Grammy 2010

Idén 11. alkalommal adták át a latin zenei élet legjelentősebb elismeréseit, a Latin Grammy-díjakat. Ez alkalommal olyan népszerű világzenei előadók is részesültek a díjban, mint Gilberto Gil, Juan Luis Guerra, Tomatito, Rubén Blades valamint Concha Buika.

További információk:
www.latingrammy.comKatáng lemezbemutató koncert

Hamarosan megjelenik az idén ötödik születésnapját ünneplő Katáng együttes új, Hétmadár című gyereklemeze. A zenekar 2010. november 14-én 10 órától az IBS Színpadon tartja lemezbemutató koncertjét, melyen – ahogy a lemezen is – közreműködik Fenyő Iván színművész.


Budapesten ad koncertet Natacha Atlas

2010. november 12-én a Művészetek Palotájában vendégszerepel Natacha Atlas és zenekara. A közkedvelt énekesnő dalaiban egybeolvadnak az arab és a nyugati zenék, s ennek köszönhetően válhatott mindkét világban rendkívül népszerűvé. Szenvedélyes előadó, aki gyakran hastánccal színesíti előadásait.

További információk:
www.mupa.huPrima Primissima Díjra jelölték a Csík Zenekart

Idén nyolcadik alkalommal kerülnek átadásra a Demján Sándor valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által alapított Prima Primissima Díj-ak, melyeket 2010. december 3-án, a Művészetek Palotájában rendezett gálaest keretében vehetnek át a győztesek. A díjra Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a nagy népszerűségnek örvendő, a népzenét évtizedek óta népszerűsítő Csík Zenekar-t is jelölték.


További információk:
www.primaprimissima.huBabel Sound and Spices - World Music Festival Budapest

2010. november 5-én és 6-án kerül megrendezésre a kulturális sokszínűséget népszerűsítő Babel Sound and Spices elnevezésű fesztivál, olyan külföldi és hazai előadók részvételével, mint Rachid Taha, Shlomo Bar, Les Touffes Krétiennes, Said Tichiti, Kiss Erzsi, Rutkai Bori és a Specko Jedno vagy a Parno Graszt. A rendezvény szervezői két helyszínen, a Millenárison valamint a West Balkánban várják a látogatókat.

További információk:
www.babelsound.hu
Katáng – Hétmadár

November közepén jelenik meg az idén ötödik születésnapját ünneplő Katáng együttes új, Hétmadár című gyereklemeze, melyen Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor, Dénes György, Gál Sándor, Kiss Anna, Kiss Dénes, Bartalis János megzenésített versei mellett a zenekar saját szerzeményei is hallhatók. Ahogy az a Katáng együttesnél már megszokott, a megzenésített versek sora ezúttal is egy összefüggő történetté formálódik, melynek narrátora a népszerű színész, Fenyő Iván.


Filmszerepben Goran Bregovic

2010. október 27-én este tűzi műsorára a Duna Televízió a 2005-ben készült A magány börtöne című (I Giorni dell' abbandono – rendező: Roberto Faenza) olasz filmdrámát, amelyben a közismert zeneszerző és előadóművész, Goran Bregovic színészként mutatkozik be, egy csellistát alakít. Ezen kívül a film kísérőzenéje is a kiváló művész nevéhez fűződik.


Kitüntették Pál István Szalonnát

Pál István "Szalonna" napjaink legtehetségesebb, számtalan nép- és világzenei formációban közreműködő népszerű prímása nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Halász János parlamenti államtitkártól a Néprajzi Múzeumban rendezett ünnepségen.


WOMEX 2010

2010. október 27. és 31. között a dán főváros, Koppenhága ad otthont a világzene legjelentősebb szakmai vásárának, az évente megrendezésre kerülő WOMEX-nek. A rangos eseményre ez alkalommal olyan neves előadók is meghívást kaptak, mint Dobet Gnahoré, Papa Wemba, Mercedes Peón, Nathalie Natiembé valamint az ebben az esztendőben WOMEX-díjjal kitüntetett Danyèl Waro.


További információk:
www.womex.comBalogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band: Délibáb

Délibáb címmel a közelmúltban jelent meg a világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán valamint zenekara, a Gipsy Cimbalom Band legújabb lemeze, amely egy líraibb hangvételű gyűjtemény. Az albumon vendégként olyan előadók is szerepelnek, mint Váczi Eszter, Herczku Ágnes és Balogh Gusztáv.


AfroCubism

Még 1996-ban a World Circuit Records egy különleges projektet tervezett a legkiválóbb kubai és mali zenészek közreműködésével. Az „álomzenekar” akkor nem jöhetett létre, de megszületett helyette a mára legendássá vált Buena Vista Social Club. Tizennégy év elteltével idén végre megvalósult az AfroCubism is, olyan előadókkal, mint Eliades Ochoa, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyate, Kasse Mady Diabaté, Djelimady Tounkara, Lassana Diabaté vagy a Grupo Patria. Lemezük 2010 novemberében jelenik meg.


Budapestre látogat Eleftheria Arvanitaki

Napjaink legnépszerűbb görög énekesnője, Eleftheria Arvanitaki a Művészetek Palotájában ad koncertet, 2010. október 5-én. A szenvedélyes előadásairól ismert énekesnőt a hagyományos rebetiko legjelentősebb előadói között tartják számon, repertoárja azonban ennél színesebb, hiszen az afrikai zenéktől a jazz-en át a rockig számtalan stílus megtalálható benne.

További információk:
www.mupa.huMagyar Dal Napja 2010

2010. szeptember 12-én, 33 színpadon, 10 vidéki városban, 16 fővárosi helyszínen ismét megrendezésre kerül a Magyar Dal Napja. Az eseményen a világzene és a népzene olyan kiválóságai is részt vesznek, mint Bognár Szilvia, a Csík Zenekar, a Muzsikás, a Fonó Zenekar, a Besh o droM, a Kaláka, a Szeret együttes, Lakatos Róbert és a RÉV, Szalóki Ági és Borlai Gergő, a Szilvási Gipsy Folk Band, a Napra valamint a Budapest Bár.
A rendezvény fővárosa idén Eger lesz.

További információk:
www.magyardalnapja.huMűsorváltozás a VIDOR Fesztiválon

A VIDOR Fesztivál ez évi világzenei programjában változás történt. Augusztus 31-én kedden este 20.00 órakor a Kossuth téri Nagyszínpadon nem a kínai Hanggai együttes fog fellépni, mivel a zenekar az erre az időszakra tervezett valamennyi európai koncertjét lemondta. A kínai együttes helyett a világszerte jól ismert, Brüsszelben élő kiváló hegedűművész, Roby Lakatos és zenekara lép majd színpadra.


Emir Kusturica operája a televízióban

A neves filmrendező, Emir Kusturica 2007-ben punk-operát készített cannes-i Arany Pálma díjas, A cigányok ideje című filmjéből, amelyet roma színészek, énekesek és táncosok, valamint Kusturica zenekara, a The No Smoking Orchestra közreműködésével mutattak be nagy sikerrel a párizsi L’Opéra Bastille-ban. Az előadásról készült felvételt 2010. augusztus 2-án este 20.30-kor tűz műsorára a Duna Televízió.


Khaled Veszprémben koncertezik

A 7. Veszprémi Ünnepi Játékok műsorán ismét szerepel egy világhírű világzenei előadó. A rendezvény vendége 2010. augusztus 1-jén az egyik legnépszerűbb és legkarizmatikusabb rai-előadó, az algériai születésű Khaled lesz.

További információk:
www.veszpremfest.huPécsre látogat Goran Bregovic

„Balkán: Újrahangolva” címet viseli az idén tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Nemzetközi Kultúrhét (ICWiP), amelyen 2010. július 24. és július 31. között színes programokkal várják a látogatókat. A rendezvény legnevesebb fellépője a világhírű gitáros-énekes és zeneszerző, Goran Bregovic lesz, aki 2010. július 31-én zenekara, a Wedding and Funeral Orchestra közreműködésével ad koncertet.

További információk:
www.icwip.huVeszprémi Utcazene Fesztivál

2010. július 14. és 17. között ismét megrendezésre kerül a Veszprémi Utcazene Fesztivál. A szervezők a város több pontján is színes programokkal várják a közönséget. A rendezvényen hazai és külföldi előadók is fellépnek, köztük a népszerű spanyol formáció, a Che Sudaka.

További információk:
www.utcazene.huVilágsztárokkal zenél Herbie Hancock

A többszörös Grammy-díjas, legendás jazz-zongorista, Herbie Hancock több tucat kiváló zenész közreműködésével készítette el legújabb The Imagine Project című albumát. A pop, a rock, a soul, a jazz és a világzene olyan kiválóságai szerepelnek a lemezen, mint Seal, Pink, John Legend, Juanes, Jeff Beck, Anoushka Shankar, Ceu, Dave Matthews, Susan Tedeschi, Chaka Khan, Marcus Miller, Wayne Shorter, Oumou Sangaré, India Arie, James Morrison, Toumani Diabaté, valamint a Konono No 1, a Tinariwen, a The Chieftains és a Los Lobos. Ennek a különböző kultúrák színeit elegyítő nemzetközi zenei és videoprojektnek a születéséről az alkotók dokumentumfilmet is terveznek készíteni.


Herczku Ágnes különleges, új önálló estje

2010. június 28-án, hétfőn a Győri Táncfesztivál-on, a Richter Teremben Pár-Ének címmel lesz az ősbemutatója Herczku Ágnes, a kiváló népdalénekesnő főszereplésével, annak a különleges népdalokra és népdalfeldolgozásokra épülő produkciónak, amelyben a magyar zenei és táncélet olyan kiválóságait láthatják az érdeklődők, mint Pál István "Szalonna", Balogh Kálmán, Vizeli Balázs vagy a Harangozó Gyula-díjas Horváth Zsófia, Makovinyi Tibor és az Év táncosának választott ifj. Zsuráfszki Zoltán. Ez az új önálló est azt az utat folytatja, amelyet az egyöntetű közönség- és szakmai sikert aratott, s már több éve műsoron lévő Arany és kék szavakkal című Herczku-est.


31. Kaláka Fesztivál

2010. július 9. és 11. között immár 31. alkalommal kerül megrendezésre a Kaláka Fesztivál. A rendezvényen olyan előadók lépnek fel, mint Halmos Béla, Miquéu Montanaro, a Fanfara Complexa, a Buda Folk Band, a Zurgó, a Napra, a Romano Drom, a Muzsikás, a Rotfront valamint a Kaláka. A koncertek mellett gyermekprogramok, kiállítás, filmvetítés és táncház várja a Diósgyőri Várba illetve Miskolcra látogató közönséget.

További információk:
www.kalakafesztival.huA Rendhagyó Prímástalálkozó nemzetközi sikere

A legkiválóbb hazai muzsikusokat felvonultató Rendhagyó Prímástalálkozó lemezét a neves világzenei szaklap, a brit Songlines beválogatta 69., júliusi számának Top of the World listájára. Így lemezük egyik, Megy a nap lefelé... című dala felkerül a magazin mellékleteként megjelenő válogatás CD-re is.

További információk:
www.songlines.co.ukFutball és világzene

Hamarosan kezdődik a 2010-es labdarúgó világbajnokság, melynek johannesburgi megnyitóján több sztár is fellép, köztük a világzene olyan neves előadói, mint Amadou és Mariam, Angelique Kidjo, Hugh Masekela, Vieux Farka Touré, Vusi Mahlasela, a Soweto Gospel Choir, a Tinariwen valamint K’naan (aki a vb hivatalos dalát adja elő Shakiraval). Az eseményt 2010. június 10-én az m1 is élőben közvetíti.


IV. Athe Sam – Roma Összművészeti Fesztivál

2010. május 31. és június 6. között negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Athe Sam Fesztivál a budapesti Gödör Klub-ban. A szervezők színvonalas koncertekkel, filmvetítésekkel, színházi előadásokkal, táncházakkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény sztárvendége a Chico & The Gypsies, de számos kiváló hazai előadót – Snétberger Ferenc, Kalyi Jag, Romano Drom, Mitsoura, Besh o droM, Oláh Gipsy Allstars – is láthat, hallhat a közönség.

További információk:
www.athesam.huRangos elismerésben részesült Sebestyén Márta

UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet adományozott a párizsi székhelyű szervezet Sebestyén Márta énekesnőnek. Története során először vehette át magyar művész ezt az elismerést.


Bucharest Tango Budapesten

A Berlinben élő fiatal román énekesnő, Oana Catalina Chitu a két világháború közötti időszak román zenei világába kalauzolja el a közönséget Bucharest Tango című produkciójával. A balkáni ízekkel fűszerezett melankolikus tangókat 2010. május 28-án a Művészetek Palotájában hallhatja a magyar közönség.

További információk:
www.mupa.huKórházban fekszik Cesaria Evora

Néhány nappal ezelőtt rosszul lett, és szívpanaszokkal kórházba került a kiváló énekesnő Cesaria Evora. Az idős művészt megoperálták, és egy párizsi kórházban ápolják. A következő hetekre tervezett koncertjei elmaradnak.


Szalóki Ági – Borlai Gergő: Kishúg

Kishúg néven egy új, különleges projektet hozott létre két eltérő zenei világból érkező művész, a népszerű énekesnő, Szalóki Ági és a kiváló ütős, Borlai Gergő. Eklektikus műsorukban elegyedik az autentikus népzene (magyar, cigány és török dallamok) és a modern elektronikus hangzás. Népdalokból és kortárs költők verseinek feldolgozásából született dalaikat 2010. május 8-án az A38 Hajón mutatják be Csókás Zsolt gitáros valamint Kovács Zoltán bőgős közreműködésével.

További információk:
www.a38.huElhunyt Ljiljana Buttler

2010. április 27-én elhunyt a balkáni cigányzene közkedvelt előadója Ljiljana Buttler. A sokak által tisztelt énekesnő az elmúlt hónapokban a Gypsy Queens and Kings produkció résztvevőjeként napjaink legnépszerűbb roma előadóival turnézott együtt.


Songlines Music Awards 2010 – a győztesek

A Songlines magazin szerkesztőinek döntését követően megszületett a Songlines Music Awards 2010 végeredménye. A díjazottakról a lap április 30-án megjelenő számában olvashatnak.

Legjobb előadó:
Goran Bregovic

Legjobb együttes:
Staff Benda Bilili

Kultúrák találkozása:
Justin Adams & Juldeh Camara

Az év felfedezettje:
Deolinda


További információk:
www.songlines.co.ukÚjabb világsztár a Művészetek Palotájában

A Művészetek Palotája tavaszi programsorozatának újabb világzenei sztárja a fantasztikus hangú mexikói énekesnő, Lila Downs. A legismertebb mexikói előadó folk, cumbia, jazz és indián dallamok ihlette szerzeményeit 2010. május 18-án hallhatja a magyar közönség.

További információk:
www.mupa.huKistehén - Picsába az űrhajókkal

2010. április 15-én mutatja be Picsába az űrhajókkal című legújabb lemezét az újjáalakult Kistehén. A zenekar felállása és hangzásvilága is jelentősen megváltozott az utóbbi hónapokban. Ennek eredményét, vagyis új dalaikat a West Balkánban mutatják meg rajongóiknak, előzenekaruk a Parno Graszt lesz.


A cigány zene királyai a Művészetek Palotájában

2010. április 9-én a cigány zene hazai és külföldi sztárjai adnak koncertet a budapesti Művészetek Palotájában. Az est első részében a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Ternipe muzsikusaiból alakult formáció, az Oláh Gipsy Allstars lép színpadra. Ezt követően a macedón, román, bolgár és francia zenészeket és együtteseket (például Esma Redzepova, Jony Iliev, Ljiljana Buttler, a Kaloome vagy a Mahala Rai Banda) felvonultató Gypsy Queens & Kings fergeteges előadását élvezheti a közönség.


További információk:
www.mupa.huSonglines Music Awards

A közönségszavazás eredményeinek összesítését követően nyilvánosságra hozták a Songlines Music Awards jelöltjeinek listáját.
A Legjobb előadó kategóriájában jelölt négy előadó közül három – Goran Bregovic, Lura valamint Oumou Sangaré – az elmúlt években nagy sikerrel szerepelt a VIDOR Fesztivál-on, Bassekou Kouyate-val pedig jelenleg folynak előrehaladott tárgyalások, így remélhetőleg idén vele is megismerkedhet a magyar közönség.

Legjobb előadó:
Goran Bregovic
Bassekou Kouyaté
Oumou Sangaré
Lura

Legjobb együttes:
Gypsy Groovz Orchestra Goes TuttiMundi
Staff Benda Bilili
Tinariwen
Shooglenifty

Kultúrák találkozása:
Justin Adams & Juldeh Camara
Transglobal Underground
Stockholm Lisboa Project
Faiz Ali Faiz / Thierry "Titi" Robin

Az év felfedezettje:
Invisible System
Deolinda
Speed Caravan
Mamer

A győztesek névsorát a magazin április végén megjelenő 68. lapszámában közlik.

További információk:
www.songlines.co.ukKitüntetések

Március 15-e alkalmából állami kitüntetésben részesült néhány, a nép- és a világzene terén alkotó művész is. Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehetett át Csík János, a Csík Zenekar alapítója valamint Farkas Róbert, a Budapest Bár vezetője, aki más formációkban is gyakran feltűnik. Ezen kívül Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült a Ternipe együttes vezetője, Lakatos Béla.


Dobet Gnahoré – Djekpa La You

A napokban jelent meg az ifjú afrikai tehetség, Dobet Gnahoré harmadik lemeze, amely a Djekpa La You címet viseli. Dalaiban ezúttal is szabadon beszél a szerelemről, az afrikai nők és gyermekek társadalmi helyzetéről. Az albumon olyan neves afrikai előadók is közreműködnek, mint Vusi Mahlasela vagy a Gangbé Brass Band.


Magyarországra látogat a flamenco legenda

2010 tavaszának első világsztár vendége hazánkban napjaink talán legnépszerűbb flamenco-gitárosa, Paco de Lucía lesz. A neves előadó és zenekara 2010. március 27-én a debreceni Főnix Csarnokban ad koncertet, másnap, azaz 2010. március 28-án pedig Budapesten, a Művészetek Palotájában lép a közönség elé.


Hamarosan itt a legújabb Gotan Project lemez

Néhány év szünetet követően elkészítette harmadik stúdióalbumát a közkedvelt tangó-zenekar, a Gotan Project. Április közepén kerül a boltokba a Tango 3.0 című lemez, ezt követően pedig máris turnéra indul a zenekar.

További információk:
www.gotanproject.comMariza – Terra Em Concerto

Terra Em Concerto címmel jelent meg a fado első számú előadójának, a portugál Mariza-nak legutóbbi, Terra című stúdióalbumának zenei anyagát bemutató koncert DVD-je. A korongon helyet kapott még a BBC által készített Mariza and the Story of Fado című dokumentumfilm is.


Újra Budapesten Goran Bregovic

A Művészetek Palotája idei első nemzetközi világzenei sztárvendége, a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő balkáni zeneszerző, Goran Bregovic lesz, aki 2010. február 14-én Best of című műsorával lép a közönség elé.

További információk:
www.mupa.huA 2010. évi Fonogram - Magyar Zenei Díj jelöltjei

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, együttműködésben az Előadóművészi Jogvédő Irodával, 2010. február 10-én rendezi meg a magyar zenei élet kiemelkedő eseményét, a Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaestet. A díj idén új kategóriákkal is bővül. Az év klasszikus és kortárs komolyzenei albumáról, valamint az év autentikus népzenei albumáról az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság dönt. Ezen kívül díjazzák a zenei produktumok létrehozásában jelentős részt vállaló kísérőzenészeket, vokalistákat is.
A korábbi évekhez hasonlóan a világzene műfajában alkotó előadókat is elismerik, de e műfaj képviselőit más kategóriák jelöltjei között is megtaláljuk. Az év hazai szórakoztató zenei albumai között szerepel a Budapest Bár, az alternatív zenei kategóriában a Pannonia Allstars Ska Orchestra, az év felfedezettje lehet a Maszkura és a Tücsökraj, valamint új gyermek lemezével jelölték Szalóki Ági-t.

Az év hazai világzenei albuma
Anselmo Crew – Sex And Violence
Firkin – Firkinful Of Beer
Kerekes Band – Fel a kalappal!
Laár András – Tündértantra
Palya Bea – Egyszálének
Szirtes Edina Mókus – Tesséklássék

A gálaműsort a Magyar Televízió élőben közvetíti.

További információk:
www.fonogram.huGrammy 2010

2010. január 31-én Los Angelesben zajlott az 52. Grammy-díjkiosztó gála. A tradicionális világzene kategóriájában a mali kora-művész Mamadou Diabate vehette át a díjat, míg kortárs világzenében Béla Fleck diadalmaskodott. Más kategóriákban olyan, a világzenében is elismert előadókat is jutalmaztak, mint Dobet Gnahoré, Chick Corea, John McLaughlin és Bebo Valdés.

További információk:
www.grammy.comNikola Parov a Filmszemlén

A rendkívül sokoldalú muzsikus, Nikola Parov filmszínészként debütál. A hamarosan kezdődő 41. Magyar Filmszemlén mutatják be Pápai Pici új rövidfilmjét, Tudsz így szeretni? címmel, melyben Nikola Parov alakítja a férfi főhőst. A film főszereplője a színésznőként és énekesnőként is ismert Péterfy Bori.


Lajkó Félix a Művészetek Palotájában

Lajkó Félix a közkedvelt, virtuóz hegedűművész 2010. február 2-án este a Művészetek Palotájában ad koncertet. Az utánozhatatlan muzsikus ezúttal duóban, Brasnyó Antal brácsás kíséretében lép a közönség elé.

További információk:
www.mupa.huAli & Toumani

2010. februárjában jelenik meg a két nagyszerű afrikai muzsikus, a gitárvirtuóz Ali Farka Touré és a kora mestere Toumani Diabaté még 2005-ben rögzített, közös felvételeiből készült album. A két népszerű előadó 2005-ben készítette első közös, In the Heart of the Moon című lemezét, melynek sikerét jelzi a Grammy-díj is. A kitűnő közös munka örömére még egyszer, néhány hónappal Ali Farka Touré halála előtt ismét stúdióba vonultak, és rögzítettek néhány új dalt. Ezekből a dalokból állította össze öt évvel később a World Circuit kiadó az Ali & Toumani című albumot.


Salif Keita – La différence

La différence címmel jelent meg az egyik legkülönlegesebb afrikai művész, a világszerte népszerű Salif Keita legújabb albuma. Az albínó zenész dalaiban politikai és társadalmi problémákra igyekszik felhívni a figyelmet. A kilenc dalt tartalmazó lemezen az új szerzemények mellett a régi nagy sláger, a Folon feldolgozása is szerepel.


Elhunyt Lhasa

2010. január 1-jén, montreali otthonában elhunyt a népszerű mexikói-amerikai dalszerző-énekesnő, Lhasa de Sela. A fiatal előadó hosszú hónapokig küzdött a mellrákkal. 2009. májusában koncertezett utoljára, de ezt követően is dolgozott, új felvételeket készített, melyeket azonban már nem mutathatott meg rajongóinak.


Simon Broughton – Best Album 2009

A neves világzenei szaklap, a Songlines magazin főszerkesztője, Simon Broughton összeállította saját 2009-es toplistáját.

2009 legjobb világzenei albumai:
1. Geoffrey Gurrumul Yunupingu – Gurrumul
2. Stelios Petrakis – Orion
3. Mohamed Ilyas – Taarab
4. Faiz Ali Faiz & Thierry "Titi" Robin – Jaadu
5. Khaled – Liberté
6. Spiro – Lightbox
7. Mahala Rai Banda – Ghetto Blasters
8. Kronos Quartet – Floodplain
9. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – I Speak Fula
10. Staff Benda Bilili – Très Très FortGrammy 2010 – a jelöltek

Nyilvánosságra hozták a 2010-es Grammy-díjra jelölt előadók névsorát. A világzene kategóriájának esélyesei között találjuk a tavalyi VIDOR Fesztivál első számú sztárvendégét, a mali dívát, Oumou Sangaré-t is.

Legjobb tradicionális világzenei album:
Rahim Alhaj & Amjad Ali Khan – Ancient Sounds
Liz Carroll & John Doyle – Double Play
Mamadou Diabaté – Douga Mansa
John Santos Y El Coro Folklórico Kindembo – La Guerra No
Ten Drum Art Percussion Group – Drum Music Land

Legjobb kortárs világzenei album:
Amadou és Mariam – Welcome To Mali
Béla Fleck – Throw Down Your Heart: Tales From The Acoustic Planet, Vol. 3 - Africa Sessions
Femi Kuti – Day By Day
Oumou Sangaré – Seya
Omar Sosa – Across The Divide: A Tale Of Rhythm & Ancestry

Egyéb kategóriákban kaptak jelölést olyan közkedvelt, a világzenében is elismert művészek, mint Omara Portuondo, Bebo Valdés, John McLaughlin vagy David Byrne.

További információk:
www.grammy.comSonglines Music Awards 2010

Már tart a Songlines Music Awards közönségszavazása. A neves folyóirat idén is négy kategóriában - legjobb előadó, legjobb együttes, kultúrák találkozása, év felfedezettje – díjazza a világzenei előadókat. A jelöltek között idén olyan kiváló magyar előadók is szerepelnek, mint a Söndörgő, a Di Naye Kapelye, a Csík Zenekar, a Tükrös Zenekar valamint Sebestyén Márta.
A közönségszavazás, melyen a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki, 2010. január 31. -ig tart. Ezt követően kategóriánként a négy legtöbb szavazatot kapott előadó közül a zsűri választja ki a győztest.


További információk:
www.songlines.co.uk/music-awardsfRoots Critics Poll

A neves brit világzenei folyóirat, az fRoots magazin közzétette az idei esztendő legjobb lemezeinek listáját. A kritikusok szavazatai alapján az első helyezett a kongói Staff Benda Bilili bemutatkozó albuma, a Très Très Fort lett. A dobogón kizárólag afrikai előadók kaptak helyet, hiszen a második a mali Bassekou Kouyate és zenekara, míg a harmadik a szintén mali énekesnő – aki idén először lépett fel Magyarországon, mégpedig a VIDOR Fesztiválon – Oumou Sangaré lett.

2009 legjobb világzenei albumai:
1. Staff Benda Bilili – Très Très Fort
2. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – I Speak Fula
3. Oumou Sangaré – Seya
4. Martin Simpson – True Stories
5. The Unthanks – Here’s The Tender Coming
6. Justin Adams & Juldeh Camara – Tell No Lies
7. Tinariwen – Imidiwan
8. Jackie Oates – Hyperboreans
9. Khaled – Liberté
10. Spiro – Lightbox

További információk:
www.frootsmag.com
A VIDOR Fesztivál Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál lett

2009. december 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában adták át az öt hazai fesztiválszövetség kezdeményezésére létrejött Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban részt vett rendezvények képviselőinek a minősítési kategóriájuknak megfelelő okleveleket.

A fesztiválok Minősített, Jó és Kiváló értékelést kaphattak a rendezvényeken részt vett szakemberek igen széles körű vizsgálatának eredményeképpen. A Művészeti Fesztiválok között a VIDOR Fesztivált a legmagasabb kategóriába tartozó rendezvénynek ítélte az elemzéseket összegző Szakmai Intéző Bizottság. Ezt a Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál elismerést mindössze 16 esemény érdemelte ki, köztük olyan több évtizedes múltra visszatekintő rendezvények, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Gyulai Várszínház vagy a Debreceni Virágkarnevál.Fela!

A közelmúltban mutatták be a Fela! című musicalt a Broadway-n, mely az afrobeat atyjaként számon tartott afrikai zenész, Fela Kuti élettörténetét dolgozza fel. A darab a legendás előadó zenei pályafutása mellett politikai munkásságát is bemutatja, hiszen Kuti emberjogi aktivistaként is jelentős elismeréseket vívott ki magának.
Az előadás társproducere a rapper Jay-Z, valamint a zenészként és színészként is ismert Will Smith.

További információk:
www.felaonbroadway.com„Afrika öröme és színei”

Európai koncertturnéja keretében hazánkba is ellátogat az Aba Taano ugandai énekegyüttes. Különleges zenei élmény a hagyományos afrikai zenéket modern, nyugati elemekkel (mint a gospel és a rap) valamint tánccal fűszerező öt fiatal művész előadása. Az Aba Taano két alkalommal, 2009. december 8-án a debreceni Kölcsey Központ-ban másnap, 2009. december 9-én pedig a Budapest Kongresszusi Központ-ban lép a közönség elé.


Budapesten koncertezik Yann Tiersen

2009. november 28-án Budapesten, a Gödör Klub-ban vendégszerepel a népszerű francia komponista, előadóművész Yann Tiersen, aki többek között az Amélie csodálatos élete és a Good Bye Lenin! című sikerfilmek zeneszerzőjeként szerzett nevet magának. Ezúttal zenekara kíséretében látogat hazánkba.

További információk:
www.godorklub.hu25 éves a Makám

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén a hazai világzenei élet élvonalába tartozó, közkedvelt Makám együttes. Ez alkalomból tartanak jubileumi és lemezbemutató koncertet 2009. november 25-én a Művészetek Palotájában, neves vendégművészek – többek között Herczku Ágnes, Lovász Irén, Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Lantos Zoltán, Borlai Gergő, Juhász Endre, Grencsó István valamint Szokolay Dongó Balázs – közreműködésével. Az esten a zenekar nemrég megjelent, Yanna Yova című lemezének dalai is felcsendülnek majd.

További információk:
www.mupa.hu


Faiz Ali Faiz & Titi Robin – Jaadu

Jaadu címmel a közelmúltban jelent meg a neves pakisztáni qawwali énekes, Faiz Ali Faiz és a cigányzene egyik legismertebb alakja, a francia Thierry "Titi" Robin közös lemeze. A világzenei Dj-k elismerését máris kivívta az új album, és felkerült az európai világzenei rádiók játszási listájára.


A világzene sztárjai a MÜPA 2010-es programjában

A Művészetek Palotája a következő esztendőben is színes programokat kínál a világzene rajongóinak. 2010 első félévében olyan nemzetközi sztárok lépnek fel, mint a közkedvelt Goran Bregovic, az európai cigányzene legnevesebb előadói – többek között Esma Redzepova, Jony Iliev, Ljiljana Buttler, a Mahala Rai Banda és a Kaloome – azaz a Gypsy Queens & Kings. Tavalyi nagy sikerű koncertje után ismét Budapestre látogat a fado nagyasszonya, a portugál Mariza, valamint a hegedűvirtuóz, Alexander Balanescu, a mexikói zene nagykövete, Lila Downs, és a XX. század első felének Bukarestjét idézi meg Oana Catalina Chitu.

További információk:
www.mupa.huNikola Parov Quartet - Megéred még

Elkészült és hamarosan megjelenik a Nikola Parov Quartet új lemeze. A Megéred még című albumon a koncertekről már ismert dalok mellett néhány új meglepetés is helyet kapott. A zenekar 2009. december 6-án a MU Színházban tartja lemezbemutató koncertjét.


WOMEX 2009

Kezdetét vette az idei WOMEX. A világ legnagyobb világzenei vására ebben az esztendőben a dán fővárosban, Koppenhágában kerül megrendezésre október 28. és november 1. között. A koncertek sorában hazánkat a Parno Graszt együttes képviseli, továbbá fellép 2009. WOMEX díjas kongói zenekara, a Staff Benda Bilili is.

További információk:
www.womex.comCesaria Evora – Nha Sentimento

Elkészült a világszerte közkedvelt zöld-foki szigeteki énekesnő, Cesaria Evora legújabb stúdióalbuma. A 14 dalt tartalmazó Nha Sentimento október végén kerül a boltokba. Az album első kislemez dala, a Ligereza máris óriási sikereket aratott.


Elhunyt Mercedes Sosa

74 éves korában veseelégtelenség következtében elhunyt minden idők egyik legnépszerűbb latin-amerikai előadója, Mercedes Sosa. A Grammy-díjas énekesnőt, akinek neve összeforrt a diktatúra elleni küzdelemmel, óriási szeretet és tisztelet övezte hazájában, Argentínában.


Újra Magyarországon Eliades Ochoa

A legendás Buena Vista Social Club egyik utolsó képviselője, a cowboykalapjáról ismert Eliades Ochoa ismét Magyarországra látogat. A Grammy-díjas művész a tres nevű jellegzetes hangszeren szólaltat meg son-t, guaracha-t és más népszerű kubai stílusokat. Ezúttal 2009. október 3-án a Művészetek Palotájában ad koncertet.


További információk:
www.mupa.huZenéjét szerezte…

2009. szeptember 19-én, szombaton délután tűzi műsorára az m1 a 2004-ben készült Malabar hercegnője (Malabar Princess) című francia filmet, melynek kísérőzenéjét a hazánkban is rendkívül népszerű zenész, zeneszerző René Aubry írta. A filmben hallható dalok a művész Projection Privée című albumán is szerepelnek.


Top of the World lett a Söndörgő

A világ egyik legjelentősebb világzenei magazinja, a brit Songlines beválogatta aktuális „Top of the World” listájára a Söndörgő legújabb, Söndörgő & Ferus Mustafov - In Concert címmű lemezét. Az októberi szám mellékleteként megjelenő válogatás CD-n a lemez első dallama, a Kisacko kolo fog szerepelni.

További információk:
www.songlines.co.ukElőször Magyarországon Leonard Cohen

Leonard Cohen világszerte elismert énekes, zenész, dalszerző és költő. A szerteágazó tehetségű idős kanadai művész szerzeményei számtalan neves előadó tolmácsolásában is rendszeresen hallhatóak. Cohen a 2008-2009-es világkörüli turnéjának egyik állomásaként, pályája során első alkalommal látogat el Budapestre, ahol 2009. augusztus 31-én a Papp László Budapest Sportarénában lép a közönség elé.


Esztergomban lép fel Al Di Meola

A világ legismertebb gitárművésze, Al Di Meola hazánkban is rendkívüli népszerűségnek örvend. A számtalan stílusban alkotó művész – aki gyakori vendége a magyar koncerthelyszíneknek – 2009. augusztus 16-án Esztergom-ban, a Bazilika előtt ad koncertet.


VIDOR Fesztivál 2009

Idén ismét színvonalas programokkal és neves fellépőkkel várjuk a látogatókat a VIDOR Fesztivál-on. Hamarosan nyilvánosságra hozzuk a rendezvény teljes programkínálatát, melyről 2009. augusztus 5-én 13 órától itt – a www.vidorfest.hu oldalon – is tájékozódhatnak.


Ismét Magyarországon koncertezik Roberto Fonseca

Az afro-kubai jazz egyik legkiválóbb alakja, napjaink legnépszerűbb zongoristája, Roberto Fonseca tavalyi nagy sikerű koncertje után idén ismét hazánkba látogat. Fonseca 2009. október 24-én a Művészetek Palotájában legújabb, Akokan című albumának anyagát mutatja be zenekarával. Az est vendége a kedvelt énekesnő, Palya Bea lesz.

További információk:
www.mupa.hu


Folkhétvége Debrecenben

A debreceni Cívis Korzó rendezvénysorozat keretében 2009. július 18-án a magyar nép- és világzenei élet kiválóságai – Lakatos Róbert, Pál István "Szalonna" , Balogh Kálmán, Dresch Mihály, Herczku Ágnes, Korpás Éva, Both Miklós, Vizeli Balázs, Doór Róbert valamint Mester László – lépnek színpadra a Rendhagyó Prímástalálkozó keretében. Másnap, azaz 2009. július 19-én pedig Bognár Szilvia és szintén kitűnő muzsikusokból álló zenekara várja a közönséget a város főterén.

További információk:
www.fonixinfo.huVilágsztárok Veszprémben

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémi Ünnepi Játékok. A 2009. július 22. és 26. között zajló eseményen a világzene olyan jeles képviselői is fellépnek, mint a világszerte népszerű flamenco-zenekar, a Gipsy Kings, a legismertebb európai jazz-szaxofonos, Jan Garbarek valamint az afropop élő legendája, Salif Keita.

További információk:
www.veszpremfest.huTinariwen – Imidiwan: Companions

Imidiwan: Companions címmel jelent meg a világzenei színpadok egyik legkedveltebb sivatagi rockot játszó tuareg zenekara, a Tinariwen legújabb albuma, amelyhez tartozik egy dokumentumfilmet tartalmazó DVD is.


Rail Band – Belle Epoque

Belle Epoque címmel jelent meg a legnépszerűbb mali zenekar, a Rail Band 1970 és 1983 között készült felvételeiből összeállított három dupla lemez – Vol. 1: Soundiata, Vol. 2: Mansa, Vol. 3: Dioba –. Az együttesben, amely tradicionális manding dallamok és nyugati stílusok felhasználásával alkotta meg népszerű hangzásvilágát, olyan azóta világhírűvé vált előadók is szerepeltek, mint Kanté Manfila, Mory Kanté valamint Salif Keita.


Roberto Fonseca - Akokan

Akokan címmel jelent meg a közkedvelt kubai zongorista, Roberto Fonseca legújabb lemeze, melyen a tehetséges, fiatal zöld-foki szigeteki énekesnő, Mayra Andrade is közreműködik. Andrade szövegíróként is jegyzi a Siete potencias című dalt.


Lura – Eclipse

A fiatal zöld-foki szigeteki énekesnő, Lura elkészítette legújabb Eclipse című albumát, amelyet a Songlines magazin beválogatott a hónap legjobb albumai közé. Így a lemez egyik dala felkerülhetett a magazin júliusi válogatáslemezére is.


Szalóki Ági nem csak gyerekeknek

A közkedvelt énekesnő, Szalóki Ági egy gyermekzenekar közreműködésével lép színpadra 2009. június 27-én délután a debreceni MODEM-ben. A koncerten az utóbbi évek egyik legsikeresebb gyermeklemeze, a Fonogram-díjas Cipity Lőrinc dalaiból – magyar és cigány népdalfeldolgozások, saját szerzemények valamint megzenésített versek – ad ízelítőt a hallgatóságnak.

További információk:
www.modemart.huVilágsztárok a Mezzo-n

Ezen a héten két estén is láthatnak világzenei műsort a Mezzo televízióban. 2009. június 25-én éjféltől Tito Puente, a mambó királya 1986-ban rögzített koncertjét láthatják. Június 28-án pedig a 2004-es marokkói Mawazine fesztiválról készült dokumentumfilmet tekinthetik meg olyan előadókkal, mint Toumani Diabaté valamint Eddie Palmieri.

További információk:
www.mezzo.tvSka Cubano koncert Budapesten

A Stadion Nyár rendezvénysorozat keretében 2009. június 20-án a Puskás Ferenc Stadion melletti Szoborpark-ban egy hamisítatlan kubai esten vehetnek részt az érdeklődők. Az est sztárvendége a kubai és más karibi stílusok elegyéből egyedi hangzásvilágot teremtő Ska Cubano zenekar, mely hazánkban több alkalommal, például a tavalyi VIDOR Fesztivál-on lépett már fel óriási sikerrel.

További információk:
www.stadionnyar.huBaaba Maal – Television

A legnépszerűbb szenegáli énekes, az Afrika kaméleonjaként is ismert, Baaba Maal nyolc év szünetet követően elkészítette legújabb stúdióalbumát. A Television címet viselő lemezen hallható, az afrikai és a nyugati tánczenék keverékéből született nyolc dal kitűnő muzsikusok közreműködésével született.


Palya Bea – Egyszálének

A népszerű énekesnő, Palya Bea a közelmúltban jelentette meg legújabb szólóalbumát, mely az Egyszálének címet viseli. A lemezen hallható magyar népdalok valamint saját szerzemények a gazdag népi hagyományok mellett az énekesnő személyes örökségét is tükrözik. A felvételek Dés András és Kiss Ferenc közreműködésével készültek. Az album mellett egy CD-ROM is található, amin családi és gyermekkori fényképek, werkfilm illetve további különlegességek is szerepelnek.


Újra Magyarországon Eliades Ochoa

A legendás Buena Vista Social Club egyik utolsó képviselője, a cowboykalapjáról ismert Eliades Ochoa ismét Magyarországra látogat. A Grammy-díjas művész a tres nevű jellegzetes hangszeren szólaltat meg son-t, guarachat és más népszerű kubai stílusokat. Ezúttal 2009. október 3-án a Művészetek Palotájában ad koncertet.

További információk:
www.mupa.hu
Rendhagyó Prímástalálkozó

A világzene, a jazz és a rock műfajában alkotó neves művészek közös produkciója a Rendhagyó Prímástalálkozó, amit 2009. május 30-án hallgathatnak meg a Művészetek Palotájában. Az előadás szereplői olyan kitűnő zenészek, mint a koncertmester szerepét betöltő, a nép- és a komolyzene terén is elismert Lakatos Róbert, továbbá Pál István „Szalonna”, Dresch Mihály, Both Miklós, Balogh Kálmán, Vizeli Balázs, Doór Róbert, Mester László, valamint két nagyszerű énekesnő, Korpás Éva és Herczku Ágnes. Az esten a művészek különböző tájegységek magyar népzenéit szólaltatják meg saját egyéniségükhöz igazítva azokat.

További információk:
www.mupa.huBalogh Kálmán 50

Idén ünnepli 50. születésnapját világszerte elismert cimbalomművészünk Balogh Kálmán. Ez alkalomból rendeznek koncertet 2009. május 23-án a Művészetek Palotájában. Az est első részében a közönség magyar népzenét hallhat Balogh Kálmán és olyan kiváló művészek előadásában, mint Sebestyén Márta, Doór Róbert, Mester László, Vizeli Balázs, Berecz András és Lakatos Róbert. A második részben pedig Balogh Kálmán és zenekara, a Gipsy Cimbalom Band valamint nemzetközi sztárvendégeik tolmácsolásában hallhatnak görög, bolgár, román és zsidó népzenei egyveleget.


További információk:
www.mupa.huLoreena McKennitt a Margitszigeten

A világ legnépszerűbb kanadai folkénekesnője és dalszerzője, Loreena McKennitt idei mediterrán turnéjának egyik állomása Budapest lesz. A légiesen finom, kelta hagyományokon alapuló zenéjéről ismert művészt 2009. június 22-én este a Margitszigeti Szabadtéri Színpad-on hallgathatja meg a különleges, misztikus hangulatú muzsikát kedvelő közönség.

További információk:
www.szabadter.hu


Ismét lemezt készít Cesaria Evora

Már zajlanak Cesaria Evora – a világ egyik legnépszerűbb énekesnője, aki hazánkban is több alkalommal adott teltházas koncertet – legújabb lemezének munkálatai. A zöld-foki szigeteki morna nagyasszonya, az elmúlt évben megjelent különleges, korábbi rádiófelvételeket tartalmazó Radio Mindelo című lemeze után most újra stúdióalbumot készít.


David Byrne Budapesten koncertezik

Közel két évtizednyi szünet után idén nyáron ismét hazánkba látogat a legendás Talking Heads egykori vezéregyénisége, David Byrne. A pop és a világzene egyik legkarizmatikusabb előadója 2009. július 15-én lép fel kísérőzenekarával a Millenáris Teátrum-ban.

További információk:
www.millenaris.huDiego El Cigala portréja a Mezzon

Diego Ramón Jiménez Salazar, ismertebb nevén Diego El Cigala a flamenco-énekesek fiatal generációjának legismertebb képviselője, aki szívesen kalandozik más műfajok irányába is. Egyik legnépszerűbb albuma a flamenco és az afro-kubai zene egyedülálló fúzióját bemutató Lágrimas Negras, melyet az idős kubai zongoristával, Bebo Valdés-szel közösen készített. Az erőteljes és titokzatos hangú énekesről 2009. május 7-én éjféltől vetít portréfilmet a Mezzo televízió. A filmben a 2005-ös franciaországi Mont de Marsan Festival-on rendezett koncertből is láthatók részletek.

További információk:
www.mezzo.tvSonglines Music Award 2009

Nyilvánosságra hozták az első Songlines Music Award díjazottjainak névsorát.

Legjobb előadó: Rokia Traoré
Legjobb együttes: Amadou és Mariam
Kultúrák találkozása: Jah Wobble & The Chinese Dub Orchestra
Az év felfedezettje: Kiran Ahluwalia

További információk:
www.songlines.co.ukSnétberger Ferenc – Richard Bona

Néhány nap múlva egy rendkívül izgalmas zenei kalandozásnak lehetnek tanúi a Művészetek Palotájában. 2009. május 2-án hallgathatják meg az Európa egyik legkiválóbb akusztikus gitárosaként számon tartott, Snétberger Ferenc és a népszerű kameruni basszusgitáros-énekes, Richard Bona közös produkcióját. Mindkét művész egyaránt otthonosan mozog a világzene és a jazz műfajában. Az est harmadik szereplője a Snétberger Ferenc-cel rendszeresen dolgozó ütőhangszeres, Paolo Vinaccia lesz.

További információk:
www.mupa.huEgy este Bognár Szilviával és Herczku Ágnessel

2009. június 6-án a Művészetek Palotája két elismert, nagyszerű népdalénekesnő önálló előadását tűzi műsorára. Az est első részében Bognár Szilvia tavaly megjelent Semmicske énekek című lemezének dalait hallhatja a közönség remek népzenészek kíséretében. A második részben Herczku Ágnes és Djerdj Tímea zongoraművész tolmácsolásában hallhatnak Bartók Béla népdalfeldolgozásokat.

További információk:
www.mupa.huKoncert a Mezzo-n

A francia Mezzo csatorna késő esti műsorában újra világzenét kínál nézőinek. 2009. április 20-án éjféltől a guineai kora-virtuóz, Ba Cissoko és zenekara öt évvel ezelőtt, a franciaországi Angoulême-ben rendezett Festival Musiques Métisses-en rögzített koncertjét tekinthetik meg a zenerajongók.

További információk:
www.mezzo.tvRendhagyó Prímástalálkozó

A világzene, a jazz és a rock műfajában alkotó neves művészek közös produkciója a Rendhagyó Prímástalálkozó, amit 2009. május 30-án hallgathatnak meg a Művészetek Palotájában. Az előadás szereplői olyan kitűnő zenészek, mint a koncertmester szerepét betöltő, a nép- és a komolyzene terén is elismert Lakatos Róbert, továbbá Pál István "Szalonna", Dresch Mihály, Both Miklós, Balogh Kálmán, Vizeli Balázs, Doór Róbert, Mester László, valamint két nagyszerű énekesnő, Korpás Éva és Herczku Ágnes. Az esten a művészek különböző tájegységek magyar népzenéit szólaltatják meg saját egyéniségükhöz igazítva azokat.

További információk:
www.mupa.huBalogh Kálmán 50

Idén ünnepli 50. születésnapját világszerte elismert cimbalomművészünk Balogh Kálmán. Ez alkalomból rendeznek koncertet 2009. május 23-án a Művészetek Palotájában. Az est első részében a közönség magyar népzenét hallhat Balogh Kálmán mellett olyan kiváló művészek előadásában, mint Sebestyén Márta, Doór Róbert, Mester László, Vizeli Balázs, Berecz András és Lakatos Róbert. A második részben pedig Balogh Kálmán és zenekara, a Gipsy Cimbalom Band valamint nemzetközi sztárvendégeik tolmácsolásában hallhatnak görög, bolgár, román és zsidó népzenei egyveleget.


További információk:
www.mupa.huSonglines Music Award

Nyilvánosságra hozták a 2009. évi, első Songlines Music Award jelöltjeit. A díjjal a világzene kiemelkedő tehetségeit kívánják elismerni.

Legjobb előadó:
Toumani Diabaté
Lila Downs
Mariza
Rokia Traoré

Legjobb együttes
Amadou és Mariam
Bellowhead
Los Desterrados
Umalali

Kultúrák találkozása:
Balkan Beat Box
Ska Cubano
Monkey (Damon Albarn & Jamie Hewlett)
Jah Wobble & The Chinese Dub Orchestra

Az év felfedezettje:
Kiran Ahluwalia
Buika
Dub Colossus
Dengue Fever

A győztesek névsora a neves világzenei folyóirat júniusi, 60. lapszámában lesz olvasható.
A Songlines és a WOMAD partnerségének köszönhetően a jelöltek közül többen is fellépnek a 2009. július 24. és 26. között a Charlton Park-ban megrendezésre kerülő fesztiválon.

További információk:
www.songlines.co.uk
WOMAD – Abu Dhabi

Idén első alkalommal az Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban is megrendezik a WOMAD fesztivált. A 2009. április 23. és 25. között zajló eseményen olyan neves előadók koncertjei lesznek láthatók, mint Youssou N'Dour, Khaled, Dhafer Youssef, Djivan Gasparyan, Souad Massi, Etran Finatawa vagy Trilok Gurtu.

További információk:
www.womadabudhabi.aeZene és szabadság

Manu Chao - Zene és szabadság címmel kapható a magyar boltokban a közkedvelt előadó pályafutásáról szóló könyv, amelyet az elismert milánói zenei újságíró, Alessandro Robecchi írt. A két interjúval keretezett, szépirodalmi igényességgel megírt biográfia által a ’90-es évek kulturális és politikai változásai is nyomon követhetőek.
A közelmúltban egy másik írás is megjelent Manu Chao-ról. Az angol fordításban The Train of Ice and Fire címmel megjelent könyv a művész édesapja, az ismert író Ramón Chao tollából származik, és fia korábbi zenekara, a Mano Negra kolumbiai utazását követi nyomon.

További információk:
www.silenos.huSnétberger Ferenc – Richard Bona

Rendkívül izgalmas zenei kalandozásnak lehetnek tanúi 2009. május 2-án a Művészetek Palotájában, ha meghallgatják az Európa egyik legkiválóbb akusztikus gitárosaként számon tartott Snétberger Ferenc és a népszerű kameruni basszusgitáros-énekes, Richard Bona közös produkcióját. Mindkét művész egyaránt otthonosan mozog a világzene és a jazz műfajában. Az est harmadik szereplője a Snétberger Ferenc-cel rendszeresen dolgozó ütőhangszeres, Paolo Vinaccia lesz.

További információk:
www.mupa.huJan Garbarek a Szent István Bazilikában

Idén tavasszal ismét Budapestre látogat Európa legkitűnőbb szaxofonművésze, Jan Garbarek. 2009. május 27-én a neves jazz-zenész és a világ egyik legismertebb kamarakórusa, a régi zene és a kortárs kórusmuzsika terén is járatos Hilliard Ensemble közös, Officium című műsorával – melyből 1993-ban talán minden idők legsikeresebb liturgikus felvétele készült – lép fel a Szent István Bazilikában.


Arany és kék szavakkal

2009. március 19-én a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában tekinthetik meg Herczku Ágnes szólóestjét, Arany és kék szavakkal címmel. A táncszínházi előadásban a nagyszerű énekesnő hivatásos táncos múltja is felidéződik.
Az előadás zenei anyagát Herczku Ágnes 2002-ben megjelent azonos című önálló lemeze alapján állították össze. Az esten remek zenészek mellett a Honvéd Együttes kiváló szólistái is közreműködnek. Az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit ötvöző előadás koreográfusa és rendezője Horváth Zsófia.


További információk:
www. nemzetitancszinhaz.huMárciusi Ifjak Díj

2009. március 15-én a Művészetek Palotájában rendezett ünnepélyes díjátadó keretében Márciusi Ifjak Díj-at vehetett át két tehetséges, népszerű énekesnő, Palya Bea és Szalóki Ági.

További információk:
www.okm.gov.huÚjra Buena Vista Social Club

Az elmúlt egy évtized alatt fogalommá vált Orquesta Buena Vista Social Club nem először látogat Magyarországra. Ezúttal 2009. április 24-én a Művészetek Palotájába varázsolnak fergeteges kubai hangulatot. A koncerten olyan, mára világhírű művészek működnek közre, mint Manuel ’Guajiro’ Mirabal, Barbarito Torres vagy Manuel Galbán. Szomorú tény viszont, hogy a fellépők között már nem lehet ott a néhány hete elhunyt nagyszerű bőgős, Orlando ’Cachaito’ López, akinek hiányát a charanga elismert képviselőjével, Pedro Pablo Gutierrez-zel igyekeznek pótolni.


További információk:
www.mupa.huGyermekkoncertek a Down-szindróma világnapján

2009. március 21-én a Vígszínház ad otthont a Down Egyesület rendezvényének, melyen a színház művészei mellett Palya Bea, Szalóki Ági, Gryllus Vilmos valamint a Makám együttes koncertjeivel várják a szervezők a gyermekeket és a családokat. A 10 és 15 óra között megrendezésre kerülő eseményen egyéb programok - kézműves foglalkozások, arcfestés, bohócok, játszóház, zsonglőrök – is lesznek.


További információk:
www.vigszinhaz.huSöndörgő lemezbemutató koncert

A délszláv népzene egyik legjelentősebb hazai képviselője, a magyarországi és a balkáni népzene hagyományainak ápolásával nevet szerzett Söndörgő együttes az elmúlt évben lemezt készített a legendás macedón klarinétos, szaxofonos Ferus Mustafov-val Söndörgő and Ferus Mustafov in Concert címmel. A lemezen közös, 2007-es koncertjeik anyaga hallható. 2009. március 6-án pedig a Millenáris Fogadó-ban hallgathatja meg a közönség a népszerű macedón cigányzenéket. A koncerten közreműködik a közkedvelt népdalénekesnő Szalóki Ági.

További információk:
www.millenaris.hu
Orchestra Baobab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Budapestre látogat a legendás szenegáli Orchestra Baobab. 2009. március 22-én a Millenáris Teátrum-ban hallhatja a közönség az együttest, mely afro-kubai ritmusokon alapuló dalaival forradalmasította Szenegál zenéjét.


További információk:
www.millenaris.hu
Al Di Meola Debrecenben ad koncertet

Al Di Meola a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében lép fel 2009. március 17-én a debreceni Kölcsey Központban. A világhírű gitárművész és Horgas Eszter fuvolaművésznő közös, Ő és Carmen című produkcióját Bizet klasszikus témái mellett Astor Piazzolla tangói szövik át. A koncert közreműködői Al Di Meola zenekarának tagjai, a kiváló ütős Gumbi Ortiz és a gitáros Peo Alfonsi lesznek.

További információk:
www.fonixinfo.huGoran Bregovic - Alkohol

Ismét Magyarországra látogat a legnevesebb balkáni zeneszerző, Goran Bregovic. 2009. március 12-én a Művészetek Palotájában láthatja-hallhatja a magyar közönség a Goran Bregovic Wedding And Funeral Ensemble-t, mely ezúttal legújabb, Alkohol című dupla albumának anyagát mutatja be.

További információk:
www.mupa.huFonogram Díj 2009

2009. február 11-én a Millenáris Teátrumban rendezett gálaesten kiosztották a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. Az év hazai világzenei albumáért járó díjat ez alkalommal Palya Bea vehette át Adieu Les Complexes című lemezéért.

További információk:
www.fonogram.hu
Elhunyt Orlando ’Cachaito’ López

Eltávozott a kubai zenét világszerte közkedveltté tevő Buena Vista Social Club alapító tagja, a kitűnő bőgős, Orlando ’Cachaito’ López. A művészt, aki a legnépszerűbb kubai zenészdinasztia utolsó képviselője volt, néhány nappal ezelőtt prosztatarákkal operálták. López 2009. február 9-én, 76 évesen hunyt el egy havannai kórházban.
Kiosztották a Grammy-díjakat

2009. február 8-án 51. alkalommal került átadásra a legtekintélyesebb zenei elismerés, a Grammy-díj. A művészeket száztíz kategóriában jutalmazták, melyek közt természetesen a világzene is helyet kapott. Az idén a legjobb tradicionális világzenei albumnak járó díjat a Ladysmith Black Mambazo vehette át, Ilembe: Honoring Shaka Zulu című lemezéért. A legjobb kortárs világzenei albumért járó arany gramofont pedig Mickey Hart, Zakir Hussain, Sikiru Adepoju és Giovanni Hidalgo vihette haza a Global Drum Project-ért.


További információk:
www.grammy.com
Budapesten a morna királynője

Ismét a Művészetek Palotájában koncertezik a világzene egyik legünnepeltebb előadója Cesaria Evora. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe eredetileg február 27.-ére meghirdetett előadás, a teljes turné időpontváltozása miatt 2009. március 16-án kerül megrendezésre.


További információk:
www.mupa.huFonogram – Magyar Zenei Díj

Nyilvánosságra hozták a Fonogram Díjakra jelölt előadók névsorát. A díjak 17 kategóriában kerülnek kiosztásra, köztük egy kategóriában a világzene sztárjait ismerik el.

Az év hazai világzenei albumának jelöltjei:
Csík Zenekar - Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen...
Ghymes - Álombálom
Palya Bea - Adieu Les Complexes
Váradi Roma Café - Espresso
Yava - Folclore

Ezen kívül az év hazai zenei DVD-je díjra jelölték a Djabe – Take on című kiadványát. A világzenei előadók közül a legnagyobb sikert a közkedvelt énekesnő, Szalóki Ági érheti el, aki két kategóriában is esélyes. A vágy muzsikál című lemezét az év hazai jazz albuma, míg a Gryllus Dániel-lel közösen készített Sárkány apó-t az év hazai gyermek albuma kategóriában jelölték.
A díjakat a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége 2009. február 11-én gálaest keretében adja át.

További információk:
www.fonogram.hu
Palya Bea a Carnegie Hall-ban

A napokban vette kezdetét a 2009-es New York-i magyar kulturális évad, az Extremely Hungary. A programsorozat keretében 2009. január 30-án Palya Bea ad koncertet a Carnegie Hall-ban. Az esten a népszerű énekesnő társai olyan kiváló muzsikusok lesznek, mint a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázs valamint az ütőhangszeres Dés András.


Cesaria Evora – Radio Mindelo

A mezítlábas díva, Cesaria Evora legújabb, Radio Mindelo című albuma igazi csemege lesz a rajongók számára, hiszen még sosem hallott felvételeket tartalmaz. A lemezen hallható dalok egy zöld-foki szigeteki rádióban kerültek felvételre még a ’60-as évek elején, vagyis Evora pályájának kezdetén.


Megszűnik a BBC Radio 3 World Music Award

Ebben az esztendőben már nem adják át az egyik legjelentősebb világzenei díjat, a BBC Radio 3 World Music Award-ot. A díj hét éven át került kiosztásra, tíz-tíz kategóriában, és olyan előadók vehették át, mint Manu Chao, Toumani Diabaté, Rachid Taha, Thierry "Titi" Robin, Anoushka Shankar vagy az Ojos de Brujo.


Carlos Saura - Fados

December közepe óta vetítik a magyar mozik Carlos Saura, a neves spanyol filmrendező 2007-ben készült filmjét, melyben a különös hangulatú, jellegzetes portugál műfaj, a fado világába kalauzolja el a nézőket. A fado történetét a világzene és a fado olyan népszerű előadói segítségével ismerhetjük meg, mint Cesaria Evora, Lura, Lila Downs, Caetano Veloso, Mariza, Camané vagy Amália Rodrigues.


A Tükrös Zenekar sikere

Az fRoots magazin 2009. január/februári számához készült válogatáslemezén a Tükrös Zenekar egyik dala is hallható, olyan ismert előadók társaságában, mint Oumou Sangaré, a Warsaw Village Band vagy Ivo Papasov. A magazinban egyébként évente csak két alkalommal jelenik meg ilyen válogatásalbum.

További információk:
www.frootsmag.com
Ez öröm napja

2008. december 21-én a cimbalomvirtuóz Balogh Kálmán és zenekara, a Gipsy Cimbalom Band ad koncertet a Művészetek Palotájában. Az esten a Karácsonyi örömzene és az Aven Shavale című lemezek dalai csendülnek fel. A koncerten közreműködik Szalóki Ági, Balogh Gusztáv valamint Pusztai Gábor.

További információk:
www.mupa.hu2008 fRoots Critics Poll

Nyilvánosságra hozták a tekintélyes világzenei szaklap, az fRoots által alapított kritikusok díjának eredményeit. A 2008-as esztendő legjobb lemeze az angol énekes, zenész Jim Moray Low Culture című albuma lett, Toumani Diabaté-t és Rokia Traoré-t megelőzve. Az év válogatáslemeze és a legjobb lemezborító kategóriájában is a Franco & Le TPOK Jazz nyert Francophonic című albumával, de a helyezettek között megtalálható a Buena Vista Social Club idén megjelent, az 1998-as Carnegie Hall-beli koncertjüket tartalmazó lemeze is.

További információk:
www.frootsmag.com
Zamballarana a Művészetek Palotájában

Az idei VIDOR Fesztiválon nagy sikert aratott korzikai Zamballarana 2009-ben ismét Magyarországra látogat. A zenekar a polifonikus énekstílus egyik legeredetibb képviselője. Legközelebb 2009. február 3-án a Művészetek Palotájában találkozhat velük a mediterrán hangulatot kedvelő magyar közönség.

További információk:
www.mupa.hu
Welcome to Mali

A népszerű afrikai zenész házaspár, Amadou és Mariam elkészítette legújabb albumát, mely a Welcome to Mali címet viseli. A lemez 2008. november 17-én jelenik meg.


Ünnepel a Fonó

2008. november 15-én 13+13 Civil a Fonóban címmel közös születésnapi estet rendez a Fonó Budai Zeneház és a Civil Rádió. Az eseményen fellép többek között a Bran, a Makám valamint Szalóki Ági.

További információk:
www.fono.huElhunyt Miriam Makeba

Miriam Makeba az énekesnőként és politikai aktivistaként is ismert dél-afrikai művész november 9-én egy nápolyi koncert közben lett rosszul, és 2008. november 10-én hajnalban elhunyt.


Világzene a Mezzo-n

A francia zenecsatorna, a Mezzo a következő napokban két világzenei műsorral is kedveskedik nézőinek. 2008. november 1-jén éjjel a népszerű szaxofonos, Jan Garbarek koncertjét tűzi műsorára, majd november 6-án éjféltől portréfilmet vetít a Franciaországban élő mali énekes-gitáros Boubacar Traoré-ról.

További információk:
www.mezzo.tv
Snétberger – Stockhausen Duó

Közös koncertet ad a Liszt Ferenc Zeneakadémián a gitárművész, Snétberger Ferenc és a trombitaművész, Markus Stockhausen. A két kitűnő művész a ’90-es évek óta rendszeresen dolgozik együtt. 2008. november 11-én Streams című 2007-ben megjelent lemezük dalait hallhatja a magyar közönség.


Magyar fellépők a WOMEX-en

2008. október 29. és november 2. között kerül megrendezésre az idei WOMEX, Sevillában. A rangos világzenei eseményre kitűnő magyar zenekarok is meghívást kaptak. Október 30-án a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band lép fel, a rendezvény zárónapján, november 2-án pedig az idei esztendő WOMEX díjasa, a Muzsikás együttes ad koncertet

További információk:
www.womex.comKalasnyikov-koncert

A legismertebb balkáni rezesbanda, a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Boban & Marko Markovic Orkestar ismét Budapesten vendégszerepel. 2008. november 19-én a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő koncertjükön az elmúlt tíz esztendő legnagyobb slágerei hangzanak el. Ez alkalommal két sztárvendége is lesz a zenekarnak, a kitűnő énekesnő Rúzsa Magdi valamint a hegedűvirtuóz Lajkó Félix.

További információk:
www.mupa.hu
A szívben még megvan

2008. október 11-én közös szervezésű jótékonysági estet tart a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza, a neves gyimesi prímások, Zerkula János, Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik emlékére. Az esten fellép többek között a Szigony Zenekar, Dresch Mihály és Vizeli Balázs. A koncertek mellett fotókiállítás, filmvetítés, árverés és táncház is lesz.

További információk:
www.fono.huHangfoglalás

A Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszerkészítők Országos Szövetsége szervezésében kerül megrendezésre 2008. október 3. és 5. között a Hangfoglalás elnevezésű zenei kiállítás és szemle. A rendezvényhez kapcsolódó programok a SYMA Sport és Rendezvényközpont valamint négy budapesti klubhelyszín mellett egy debreceni helyszínen lesznek láthatók. A világzenei koncerteknek, melyen fellép többek között a CimbaliBand is, a Corvintető ad otthont.

További információk:
www.hangfoglalas.hu
Nyitva látám mennyeknek kapuját...

2008. október 2-án a Művészetek Palotájában lesz látható Sebestyén Márta lemezbemutató koncertje, Nyitva látám mennyeknek kapuját... címmel. A lemezbemutató műsora az európai múlt azon töredékeit sorakoztatja egymás mellé, amelyeket egykor a magyar hagyomány őrzött meg és fejlesztett tovább. A koncerten közreműködik Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás.

További információk:
www.mupa.hu
Újra Magyarországon Habib Koité

Idén második alkalommal látogat hazánkba a világszerte nagy népszerűségnek örvendő mali zene egyik legkitűnőbb előadója Habib Koité és zenekara a Bamada. A VIDOR Fesztivál nyitónapján aratott nagysikerű koncert után ezúttal 2008. november 11-én a budapesti Művészetek Palotájában lesz látható a világhírű énekes, gitáros.

További információk:
www.mupa.huParno Graszt az Egyesült Királyságban

Először koncertezik az Egyesült Királyságban az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt. A szabolcsi zenekar a Gypsy Arts Festival keretében lép színpadra 2008. augusztus 29-én és 30-án a skóciai Edinburgh-ben, majd 2008. szeptember 7-én az angliai Kent-ben.

További információk:
www. gypsyartsfestival.co.ukWOMEX díjat kapott a Muzsikás

Idén tizedik alkalommal kerül átadásra a világ legjelentősebb világzenei vására, vagyis WOMEX (World Music Expo) díja, mellyel minden esztendőben a műfaj legkiemelkedőbb előadóit tüntetik ki. 2008-ban a helsinki Sibelius Akadémia Népzenei Tagozata mellett a Muzsikás együttes részesült ebben a megtiszteltetésben. A díjátadó gálára november 2-án kerül sor Sevillában, amelyen a Muzsikás is fellép majd.

További információk:
www.womex.comVilágzene főműsoridőben

2008. augusztus 2. és 7. között vetíti esténként a Magyar Televízió legújabb, Örömtánc című műsorát, melyben ismert művészek és profi táncosok közreműködésével kaphatunk ízelítőt a népzene és a néptánc hagyományaiból, illetve ezek modern elemekkel történő ötvözetéből. A műsorban felcsendülő zenék a legnevesebb magyar nép- és világzenei előadók nevéhez fűződnek.


Gipsy Kings a West Enden

Az idei nyár szenzációja Londonban a legújabb West End musical, a Zorro bemutatója. Az előadás zenéje a cigány flamenco legnevesebb képviselője, a Gipsy Kings nevéhez fűződik. A darabban új szerzemények mellett az együttes legnagyobb slágerei is felcsendülnek.

További információk:
www.zorrothemusical.com
Világzene a Mezzon

A Mezzo televízió két világzenei csemegével is kedveskedik nézőinek ezen a héten. 2008. július 23-án éjfélkor tűzi műsorára Susheela Raman 2004-es Arles-i koncertjének felvételét. 2008. július 24-én 20.30-tól pedig egy különleges tangó estet láthatnak, neves zeneszerzők, köztük Astor Piazzolla művei csendülnek fel a Buenos Aires-i Colón Színház zenekarának tolmácsolásában, a világhírű zongoraművész és karmester, Daniel Barenboim vezényletével.


Portré Snétberger Ferencről

A Duna Televízió 2008. július 22-én vetíti Örökség című műsorát, melynek keretében portréfilmet tekinthetnek meg a kitűnő magyar származású gitárművészről, Snétberger Ferenc-ről. A program 23.30-kor kezdődik.


VII. Regejáró Misztrál Fesztivál

2008. július 18. és 20. között kerül megrendezésre Nagymaros-on a Misztrál Fesztivál, melynek elsődleges célja a kárpát-medencei népek irodalmi és népzenei kultúrájának őrzése és élővé tétele. Az idei rendezvényen olyan nép- és világzenei együttesek lépnek fel, mint a Técsői Banda, a Söndörgő, a Chalga, a Kaláka illetve az Ifjú muzsikás.

További információk:
www.misztralfesztival.huBalaTONE Fesztivál

A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban második alkalommal kerül megrendezésre a BalaTONE Fesztivál. A szervezők ettől az esztendőtől kezdődően minden évben vendégül kívánnak látni egy-egy várost és annak lakóit. Idén minden debreceni lakcímkártyával rendelkező polgár ingyen látogathatja a július 24. és 27. között zajló rendezvény valamennyi programját.

További információk:
www.balatonfestival.huGracias

Ismét Magyarországra látogat a pályafutása hatvanadik évfordulóját ünneplő nagyszerű kubai énekesnő, Omara Portuondo. A világszerte népszerű Buena Vista Social Club tagjaként népszerűvé vált művész 2008. november 5-én a Művészetek Palotájában lép fel, és legújabb, brazil hatásokkal átitatott Gracias című lemezét mutatja be a magyar közönségnek.

További információk:
www.mupa.huVeszprémi Utcazene Fesztivál

2008. július 15. és 19. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémi Utcazene Fesztivál, ahol a szervezők az utcazenészek versenye mellett neves előadók koncertjeivel is várják a közönséget. A rendezvényen fellép többek között a Kistehén Tánczenekar, a Budapest Bár, az Anselmo Crew, Szalóki Ági, valamint olyan külföldi bulizenekarok, mint a Mardi Gras.BB, a Mau Mau és a La Familia.

További információk:
www.utcazene.hu
Elmarad Goran Bregovic koncertje

Balesete miatt, orvosai tanácsára Goran Bregovic lemondta soron következő koncertjeit, így a Volt Fesztivál-ra, 2008. július 3-ára tervezett fellépését is.


Ősszel Magyarországra látogat Susana Baca

2008. október 20-án a Művészetek Palotájában ad koncertet a perui énekesnő, Susana Baca és zenekara. Susana Baca a spanyol, az afrikai és az ősi andokbeli kultúrákat magába olvasztó afro-perui stílus legismertebb képviselője, aki sokat tesz ezen hagyományok kutatásáért, megőrzéséért is.

További információk:
www.mupa.huGoran Bregovic balesetet szenvedett

A közkedvelt zenész-zeneszerző, Goran Bregovic súlyos gerincsérülést szenvedett, amikor leesett egy meggyfáról, amely belgrádi házának kertjében áll. A hírek szerint a művész állapota nem életveszélyes.


Guca!

Emir Kusturica az egyik producere a balkáni Rómeó és Júlia történetét bemutató Guca! című filmnek, melyet már a magyar mozik is vetítenek. A film a híres gucsai rezes-fesztiválon játszódik, egyik főhősét pedig a zenész Marko MarkovicBoban Markovic fia – alakítja.


Meghalt Saban Bajramovic

A cigányzene egyik legnagyobb alakja, a szerb Saban Bajramovic 2008. június 8-án szívinfarktus következtében hunyt el. A már régóta szívbeteg művész 72 éves volt.


Világzene a Szigeten

Nyilvánosságra hozták a 2008. augusztus 12. és 18. között megrendezésre kerülő Sziget Fesztivál programjainak jó részét. Az iWiW Világzenei Nagyszínpadon olyan előadókat hallgathatnak meg a fesztiválozók, mint Goran Bregovic, Rokia Traoré, Mercedes Peón, a Leningrad, a Transglobal Underground és Natacha Atlas, Seun Anikulapo Kuti, Ky-Mani Marley, a Fanfare Tirana, Enzo Avitabile, az Altan illetve Mory Kanté, valamint a legismertebb magyar előadók, mint Balogh Kálmán, a Csík Zenekar, a Besh o droM, a Barbaro és a Muzsikás.

További információk:
www.sziget.huPalya Bea – Adieu les complexes

Adieu les complexes címmel jelent meg a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb előadója, a külföldön is rendkívül népszerű Palya Bea legújabb lemeze. A 11 dalt tartalmazó albumon az énekesnő a különféle magyar, bolgár, cigány és zsidó dallamokat saját érzéseinek, gondolatainak megfelelően használja és alakítja.


Mariza új lemezt készít

Az utóbbi évek legnépszerűbb fado énekesnője, a portugál Mariza – aki hamarosan Magyarországra is ellátogat – nyáron stúdióba vonul, hogy elkészítse legújabb, negyedik lemezének felvételeit.


Teresa Salgueiro elhagyja a Madredeust

Minden idők egyik legnépszerűbb fado zenekara, a Madredeus életében lezárul egy korszak. Az együttes – melyet a magyar közönség is több fantasztikus koncerten hallhatott már – sikereiben nagy szerepe volt a különleges hangú énekesnőnek, Teresa Salgueiro-nak, aki 2005-ben elkészítette első önálló lemezét Obrigado címmel, most pedig távozik a Madredeus-ból, és szólóban folytatja karrierjét.


Johnny Clegg világsztárokkal lép fel Londonban

2008. június 27-én a korábbi dél-afrikai elnök, Nelson Mandela 90. születésnapjának tiszteletére rendeznek koncertet a londoni Hyde Park-ban. Az eseményen a legnagyobb világsztárok, többek közt a U2, a Queen és Annie Lennox mellett a legismertebb dél-afrikai előadók, mint Papa Wemba, a Soweto Gospel Choir és Johnny Clegg – aki hatalmas sikert aratott első magyarországi koncertjén 2007-ben a Happy Art Fesztivál-on – is fellépnek.


Elhunyt Zerkula János

Életének 81. évében súlyos betegség következtében elhunyt a kiváló prímás, Zerkula János. A vak muzsikus volt a tradicionális gyimesi népzene legnagyszerűbb, legismertebb képviselője.


Goran Bregovic a Volt Fesztiválon

2008. július 2. és 5. között ismét megrendezésre kerül a nyári fesztiválszezon nyitányaként a Volt Fesztivál. A rendezvény szervezői számtalan műfaj mellett a világzene kedvelőinek is kínálnak programot. A 15 éve működő fesztiválon idén olyan kitűnő magyar előadókkal találkozhatunk, mint az Anima Sound System, a Balkan Fanatic, a Budapest Bár, a külföldön is elismert Kerekes Band, a töretlen népszerűségnek örvendő Kistehén Tánczenekar, a Napra vagy Szalóki Ági.
A Volt Fesztivál-ra ismét hazánkba érkezik a világhírű zeneszerző Goran Bregovic, akinek együttese, a Goran Bregovic Wedding and Funeral Band igazi balkáni örömzenével várja rajongóit.

További információk:
www.volt.huAnoushka Shankar Debrecenbe is ellátogat

Először látogat Magyarországra a sikeres, fiatal szitár-művész, Anoushka Shankar, aki 2008. május 12-én – budapesti fellépése előtt egy nappal – a debreceni Kölcsey Központ-ban ad koncertet. Anoushka Shankar, a világszerte népszerű, legendás Ravi Shankar lánya, és kitűnő zenésztársai egy új, az indiai klasszikus zenékben gyökerező hangzásvilággal varázsolják el a közönséget világszerte, és most két estén hazánkban is.

További információk:
www.fonixinfo.hu
Djabe – Take on turné

A legismertebb magyar world-jazz zenekar, a Djabe három városban – Győr, Budapest, Debrecen – mutatja be legújabb lemezét, a Take on-t. A koncerteken az együttes vendége lesz az azerbajdzsáni tar-művész Malik Mansurov és a kanadai szaxofonos John Nugent. A Djabe a hazai koncerteket követően világkörüli turnéra indul.

A koncertek helyszínei:
2008. május 1. – Győr, Mediawave
2008. május 2. – Budapest
2008. május 3. – Debrecen, Kölcsey Központ

További információk:
www.djabe.hu
Zerkula János kórházba került

Napjaink egyik legkiválóbb hegedűse Zerkula János súlyos állapotban kórházba került. Gyógyulásához sok erőt kívánunk, és reméljük, hogy néhány hónap múlva felépül s ismét tapsolhatunk majd e zseniális művész koncertjén.BBC Radio 3 Awards for World Music 2008

Londonban kiosztották a BBC Radio 3 2008-as világzenei díjait. A győzteseket kategóriánként négy-négy jelölt közül választották. A díjazottak 2008. július 30-án a londoni Royal Albert Hall-ban adnak koncertet.

Afrika: Bassekou Kouyate & Ngoni ba
(jelöltek: Simphiwe Dana, Tinariwen, Toumani Diabaté and the Symmetric Orchestra)

Ázsia/Óceánia: Sa Dingding
(jelöltek: Anoushka Shankar & Karsh Kale, Faiz Ali Faiz, Huun-Huur-Tu)

Amerika: Andy Palacio & The Garifuna Collective
(jelöltek: Bajofondo Tango Club, Hazmat Modine, Maria Rita)

Európa: Son de la Frontera
(jelöltek: Manu Chao, Thierry "Titi" Robin, Ojos de Brujo)

Közel-Kelet/Észak-Afrika: Rachid Taha
(jelöltek: Malouma, Nass El Ghiwane, The Idan Raichel Project)

Az év felfedezettje: Mayra Andrade
(jelöltek: Balkan Beat Box, Bassekou Kouyate & Ngoni ba, Vieux Farka Toure)

Kultúrák találkozása: Justin Adams & Juldeh Camara
(jelöltek: Balkan Beat Box, Bole 2 Harlem, The Idan Raichel Project)

Club Global: Transglobal Underground
(jelöltek: Balkan Beat Box, Bajofondo Tango Club, Gaudi Nusrat Fateh Ali Khan)

Az év albuma: Bassekou Kouyate & Ngoni baSegu Blue
(jelöltek: Andy Palacio & the Garifuna CollectiveWátina, Orchestra BaobabMade In Dakar, TinariwenAman Iman)

További információk:
www.bbc.co.uk/radio3/worldmusic


Magyar előadók a jubileumi Songlines magazinban

A tekintélyes világzenei szaklap, a Songlines márciusban megjelent jubileumi számában a szerkesztők az elmúlt 50 kiadvány alapján különböző ötvenes listákkal, legekkel kedveskedtek az olvasóknak. Az 50 legjobb lemez közé bekerült a Muzsikás együttes Bartók albuma. A legismertebb magyar cimbalmost, Balogh Kálmán-t pedig beválogatták az 50 legjobb zenész közé.

További információk:
www.songlines.co.ukTangó varázslat a Millenárison

Daniel Melingo és kísérőzenekara a buenos airesi életérzést eleveníti meg a magyar közönség előtt 2008. április 20-án a Millenáris Fogadó-ban. A klarinéton, szaxofonon és gitáron is játszó Melingo énekesként vált igazán népszerűvé. Mély, érces hangja, színes egyénisége és egyedi, teátrális előadásmódja a tangó hőskorát idézi.

További információk:
www.millenaris.huBuena Vista Social Club utoljára

1997 óta töretlen népszerűségnek örvend a Buena Vista Social Club című lemez és az azon szereplő kitűnő kubai muzsikusok egyaránt. 2008. május 29-én a Buena Vista Social Club presents Cachaito López, Guajiro Mirabal, Jesus ’Aguaje’ Ramos, Manuel Galbán elnevezésű utolsó turnéjuk keretében a Papp László Budapest Sportarénában adnak koncertet. Az est sztárjai a nagyszerű bőgős Orlando ’Cachaito’ López, a remek trombitás Manuel ’Guajiro’ Mirabal valamint a lanton játszó Barbarito Torres lesznek.

További információk:
www.budapestarena.huA Nadara és a Parno Graszt közös koncertje

Az autentikus cigányzene egyik legnépszerűbb hazai képviselője a Parno Graszt, a szászcsávási Nadara zenekarral közösen ad koncertet 2008. április 18-án Budapesten, a Gödör Klub-ban. A fiatal Nadara zenéjében ötvöződnek a székely, román, cigány és szász hagyományok valamint balkáni és flamenco ritmusok. Az est vendége a Khamoro Együttes, mely néhány éve azzal a céllal alakult, hogy a tradicionális cigány tánc és zenei kultúrát népszerűsítse.

További információk:
www.godorklub.huElőször látogat Magyarországra Mariza

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb portugál énekesnője, Mariza először ad koncertet hazánkban 2008. december 14-én. Mariza a portugál életérzést, a vágyódást, a magányt és a szerelmet kifejező fado legelegánsabb előadója. Koncertjének helyszíne a Művészetek Palotája lesz.


Edyta Geppert és a Kroke

Európa legismertebb kortárs klezmer zenekara, a Magyarországon is népszerű lengyel Kroke 2007-ben közös albumot készített Edyta Geppert énekesnővel. A lengyel népzene, a sanzon és a jazz mellett a jiddis zenében is otthonosan mozgó lengyel énekesnő érzelmes előadását remekül kiegészíti a Kroke markáns zenéje. Ebből a különös, magával ragadó zenei világból kaphatnak ízelítőt, akik 2008. május 26-án ellátogatnak a Művészetek Palotájába.

További információk:
www.mupa.huLant a világ körül

Az arab lant vagyis az oud hercege, a félig magyar származású Omar Bashir vezetésével és gitáros barátai, Andreas és Petz Bálint közreműködésével 1997-ben alakult az Omar Bashir Trió. Lant a világ körül című műsorukat 2008. május 9-én mutatják be a Művészetek Palotájában. A különleges hangulatú koncerten az improvizációk mellett olyan dalok is felcsendülnek majd, melyek az oud keletkezésének idejére, vagyis háromezer évvel ezelőttre vezethetők vissza. A trió a világ számos pontján szerepelt már nagy sikerrel.

További információk:
www.mupa.huBudapesten a világhírű The Klezmatics

A világ legvirtuózabb klezmer zenekara, a The Klezmatics a Millenáris-on vendégszerepel 2008. május 18-án. A népszerű amerikai együttes szerzeményeiben remekül elegyíti a klezmer-t különféle népzenékkel, jazz-zel és a rock elemeivel. A Grammy-díjas The Klezmatics kifinomult zenéjét a magyar közönség már nem először csodálhatja meg.

További információk:
www.millenaris.huElhunyt Israel ’Cachao’ López, a mambó atyja

Israel ’Cachao’ López, a kubai származású bőgős a latin tánczene egyik legmeghatározóbb alakja volt. Jelentős szerepet játszott a mambo és a descarga stílus fejlődésében. Cachao az ’50-es évektől az Egyesült Államokban népszerűsítette a mambót. 1994-ben Andy Garcia készített dokumentumfilmet a zeneszerzőként is ismert művészről, Cachao... Como Su Ritmo No Hay Dos címmel. Unokaöccse a szintén közismert bőgős, Orlando ’Cachaito’ López. A Grammy-díjas Israel ’Cachao’ López 89 évesen, 2008. március 22-én hunyt el.


Budapesten koncertezik John McLaughlin

A világ egyik legtechnikásabb gitárosaként számon tartott John McLaughlin 2008. május 22-én a Petőfi Csarnok-ban ad koncertet. A számtalan zenei stílusban jártas gitárvirtuóz, akit a világzene kedvelői a fúziós zenét játszó Shakti zenekarból is ismerhetnek, ezúttal a 4th Dimension nevű formációval érkezik Magyarországra. A koncert a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán kerül megrendezésre.

További információk:
www.pecsa.huAnoushka Shankar először Magyarországon

A legendás szitár-művész, Ravi Shankar lánya, a szintén szitár-on játszó Anoushka Shankar 2008. május 13-án ad koncertet a Zeneakadémián. A tehetséges fiatal művész az édesapjától tanult hagyományokból kiindulva teremtette meg saját hangzásvilágát, melyet most a magyar közönség is megismerhet. Anoushka Shankar és nagyszerű zenészekből álló zenekara az elmúlt években óriási sikereket aratott világszerte.


Távoli kultúrák találkozása a Művészetek Palotájában

2008. május 11-én egy különleges esttel várja nézőit a Művészetek Palotája. Első vendégük a lapp sámánasszony, Mari Boine és soknemzetiségű zenekara lesz. Az énekesnő a misztikus sámánkultúrát tárja elénk, de dalaiba Afrika hangjait is beleszövi.
Az est második fellépője a sivatagi bluest játszó tuareg zenekar, a Tinariwen. A ’80-as években alakult együttes néhány éve kezdte meghódítani a világot. A hagyományos mali zenéjéről és forradalmi szövegeiről ismert Tinariwen mára a világzenei színpadok közkedvelt vendégévé vált.

További információk:
www.mupa.hu
Gogol Bordello újra Magyarországon

2008. április 8-án ismét Budapesten lép fel a Gogol Bordello. A gipsy-punkot játszó formáció a tavalyi nagy sikerű, a Szigeten, majd az A38 Hajón rendezett koncertek után ez alkalommal a Petőfi Csarnok-ban várja a rajongókat. A provokatív és roppant lendületes zenekar egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is.

További információk:
www.pecsa.hu
Népzenei és világzenei fesztivál Gyulán

A Gyulai Várszínház az idén nyáron Népzenei és világzenei fesztivál-lal is várja vendégeit. A 2008. augusztus 5-én megrendezésre kerülő eseményen fellép a hazánkban jól ismert francia Michel Montanaro; a gyulai kötődésű Halmos Béla és barátai; három népszerű fiatal népdalénekesnő, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági és zenésztársaik, vagyis a Szájról szájra; valamint a külföldön is elismert Kerekes Band. A koncertek a Várszínpadon kerülnek megrendezésre.

További információk:
www.gyulaivarszinhaz.huRoberto Fonseca Budapesten

A kubai muzsikusok fiatal generációjának legismertebb képviselője Roberto Fonseca és zenekara 2008. május 16-án ad koncertet a Művészetek Palotájában. Fonseca az elmúlt években a legkiválóbb kubai zenészekkel, a Buena Vista Social Club olyan sztárjaival dolgozott együtt, mint Ibrahim Ferrer, akit többek között magyarországi koncertjén is kísért. A tehetséges ifjú zongorista ezúttal legutolsó, 2007-es Zamazu című lemezét mutatja be a magyar közönségnek.

További információk:
www.mupa.huRichard Bona ismét Magyarországon

A hazánkban már visszatérő vendégnek számító népszerű kameruni muzsikus, Richard Bona ezúttal Pécs vendége lesz. A jazz és világzenei körökben is elismert énekes-basszusgitáros 2008. április 7-én zenekarával – Richard Bona Group – ad koncertet a baranyai megyeszékhelyen. A koncert helyszíne a PTE Orvosi Karának aulája lesz.
Watcha Clan koncert Budapesten

A tradicionális észak-afrikai és mediterrán dallamokkal elegyített nyugat-európai elektronikus tánczenét játszó fiatal francia zenekar, a Watcha Clan lemezbemutató turnéja keretében Budapestre érkezik. 2008. március 14-én este a Millenáris–on legújabbb Diaspora Hi-Fi című albumuk dalait mutatják be. A Diaspora Hi-Fi Európában rendkívül népszerű és első helyezett a legfrissebb World Music Charts Europe-on. A koncert a Frankofónia Ünnepe 2008 programsorozat részeként kerül megrendezésre.

További információk:
www.millenaris.hu
Megjelent Toumani Diabaté legújabb szólólemeze

A világ legismertebb kora-művésze Toumani Diabaté – aki zenekarával tavaly a Happy Art Fesztivál közönségét is elvarázsolta – szólóalbumot jelentetett meg The Mandé Variations címmel. Már két évtized telt el első nagyszerű szólólemeze, a Kaira megjelenése óta. A most készült The Mandé Variations visszatérés Diabaté kultúrájának gyökereihez.


Nagykövet lett a Kerekes Band

A Európai Unió a 2008-as esztendőt a Kultúrák Közötti Párbeszéd Évének (EYID) nyilvánította. A rendezvénysorozathoz hazánk is csatlakozott. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az EYID magyarországi nagykövetévé nevezte ki az Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendő Kerekes Band-et. A zenekar az elkövetkezendő egy évben az eseménysorozat célkitűzéseit fogja képviselni.


Snétberger Ferenc és vendégei

2008. február 28-án ad koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – Művészetek Palotája – hazánk legismertebb gitárvirtuóza, a hosszú évek óta Németországban élő Snétberger Ferenc. Ezen az estén olyan előadókkal lép színpadra, mint a szaxofonos Tony Lakatos, a Grammy-díjas szájharmonikás, Howard Levy illetve a Norvégiában élő olasz ütőhangszeres, Paolo Vinaccia.

További információk:
www.mupa.hu50. Songlines

Jubilál a legtekintélyesebb világzenei szaklap, a Songlines magazin, mely márciusban az 50. lapszámmal jelentkezik.


50. Grammy díjátadó

Kiosztották a 2008-as év Grammy-díjait. A legjobb tradicionális világzenei album az African Spirit lett a Soweto Gospel Choir-tól, míg a legjobb kortárs világzenei albumnak járó arany gramofont Angelique Kidjo kapta Djin Djin című lemezéért.

További információk:
www.grammy.com
25 éves a Ghymes

2008. március 28-án a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre a 25 éves Ghymes együttes születésnapi koncertje a debreceni Főnix Csarnok-ban.

További információk:
www.ghymes.hu
Szájról szájra – Suden Aika

Három népszerű énekesnő, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági közös produkciója a Szájról szájra. Első lemezükön kedvenc magyar és bolgár dalaik szerepelnek. 2008. február 15-én a Művészetek Palotájában a Szájról szájra a finn Suden Aika énekegyüttessel ad közös koncertet. Az est különlegessége, hogy Vikár László cseremisz gyűjtései is hallhatóak lesznek a két együttes tolmácsolásában.

További információk:
www.mupa.hu
Lajkó Félix barátaival koncertezik

A virtuóz hegedűművész, Lajkó Félix – aki nemrég a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház felkérésére kísérőzenét készített a Száz év magány című előadáshoz, majd a Filmszemlén elnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó díjat – 2008. február 12-én este a Művészetek Palotájában muzsikus barátai, többek közt Dresch Mihály és Zerkula János társaságában ad ízelítőt a legkülönbözőbb zenei stílusokból, a komolyzenétől a jazz-en és blues-on át a gyimesi népzenéig.

További információk:
www.mupa.hu
Ismét Magyarországon a morna királynője

Cesaria Evora, a zöld-foki szigeteki morna legnagyszerűbb előadója 2008. április 8-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.


Fonogram – Magyar Zenei Díj 2008

Kiosztották a 2008-as esztendő Fonogram díjait. Az év hazai világzenei albumának járó díjat a Napra zenekar kapta Jaj, a világ című lemezéért. A kategória jelöltjei voltak még: a Barbaro, Bognár SzilviaHerczku ÁgnesSzalóki Ági és a Szájról szájra, a Kerekes Band, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Váradi Roma Café.

További információk:
www.fonogram.huVilágzene-fesztivál a West-Balkánban

2007. december 28. és 30. között kerül megrendezésre a III. AKANAK fesztivál Budapesten, a West-Balkánban. A rendezvényen fellépnek a roma zene legnevesebb előadói a Ternipe együttes, a francia Yorgui Loeffler Trio, a Khamoro táncegyüttes, az erdélyi Nadara, a Romano Drom, valamint a ska és latin zenét játszó dél-francia La Familia.

További információk:
www.west-balkan.comBudapest Bár

A Romano Drom és a Kistehén Tánczenekar harmonikása, Farkas Róbert és saját zenekara a Budapest Bár, 2007. december 19-én a Katona József Színház-ban tartja lemezbemutató koncertjét 19 és – a nagy érdeklődésre való tekintettel – 22 órától. A Budapest Bár Volume 1. című albumon és a koncerten közreműködik Frenk (Hiperkarma), Keleti András (Colorstar), Kiss Erzsi (Egy Kiss Erzsi Zene, Erik Sumo Band), Kiss Tibi (Quimby), Kollár – Klemencz László (Kistehén Tánczenekar), Lovasi András (Kispál és a Borz), Németh Juci, Ruttkai Bori (Specko Jedno), Szalóki Ági és Szűcs Krisztián (HS7).

További információk:
www.budapestbar.huKlezmervarázs

2007. december 17-én 19 órától Klezmervarázs címmel ad koncertet hazánk legnépszerűbb klezmer zenekara, a Budapest Klezmer Band a debreceni Csokonai Színház-ban.

További információk:
www.budapestklezmer.hu2007 legjobb lemezei

A Folk Roots Magazine legújabb számában olvasható a 2007-es esztendő legjobbnak ítélt albumainak listája. Olyan előadók szerepelnek rajta legújabb albumaikkal, mint Bassekou Kouyate, Andy Palacio, a Tinariwen, az Orchestra Baobab, Manu Chao, a Fanfare Ciocărlia, Youssou N'Dour, Habib Koité, Angelique Kidjo vagy a Taraf de Haїdouks.

További információk:
froots
2008 BBC Radio 3 Awards for World Music

Közzétették a BBC Radio 3 2008-as világzenei díjainak jelöltjeit. A különböző kategóriákban 4-4 előadó vagy együttes közül választják ki a díjazottakat. A jelöltek között olyan kitűnő művészek szerepelnek, mint Toumani Diabaté, Andy Palacio, Thierry "Titi" Robin, Manu Chao, Rachid Taha, az Ojos de Brujo vagy a Huun-Huur-Tu.
Az év albumai közül pedig már győztest is hirdettek, mely a Bassekou Kouyate & Ngoni BaSegu Blue című lemeze lett.


További jelölések:
BBC – Radio3Szalóki Ági Karádyt énekel

2007. november 29-én a West-Balkán-ban egy különleges koncerttel várja hallgatóit Szalóki Ági. A korábban a Besh o droM-mal ismertté vált népszerű népdalénekesnő és profi jazz-zenészekből álló zenekara ezúttal Karády Katalin közkedvelt dalait adja elő. Az eddig megszokott feldolgozásokkal ellentétben Szalóki Ági nem próbálja meg utánozni a díva hangját, hanem saját énekstílusában szólaltatja meg a jól ismert dalokat.

További információk:
www.west-balkan.com
Djabe és Steve Hackett – Sipos András jótékonysági és emlékkoncert

2007. november 30-án a Petőfi Csarnok-ban megrendezésre kerülő koncerttel búcsúznak barátai és zenésztársai a Djabe együttes alapítójától, a szeptemberben elhunyt Sipos András-tól. A Djabe külön erre az estre összeállított műsorral emlékezik meg a nagyszerű ütősről, Steve Hackett, Said Tichiti, Balogh Kálmán, Dresch Mihály és a Magony zenekar közreműködésével.
Ez alkalomból a Djabe egy búcsúzó lemezt is készített, Köszönjük, Sipi! címmel, melyen régi és eddig nem hallott dalok szólalnak meg.


További információk:
www.djabe.hu
Youssou N’Dour – Rokku Mi Rokka

Megjelent a Grammy-díjas szenegáli énekes, Youssou N'Dour legújabb, Rokku Mi Rokka című lemeze.


The Skatalites az A38 Hajón

A ska műfaj megteremtője, a több mint negyven éves múltra visszatekintő, Grammy-díjas zenekar, a jamaikai The Skatalites 2007. november 26-án Budapesten, az A38 Hajó-n új lemezének – On The Right Track – anyagával vendégszerepel.

További információk:
www.a38.hu12. születésnapját ünnepli a Fonó

A Fonó Budai Zeneház, Magyarország legnépszerűbb táncháza 2007. november 17-én este koncertekkel és maratoni táncházzal ünnepli fennállásának 12. évfordulóját. A Fonó és a Civil Rádió nagyszabású programján fellép Balogh Kálmán, a Csík Zenekar, az Arasinda, a Khamoro, Harcsa Veronika, a Kolo együttes, és a Club Era.

További információk:
www.fono.huIII. Hangvető Fesztivál

2007. november 16-án és 17-én a Gödör Klub-ban kerül megrendezésre a III. Hangvető Fesztivál. A rendezvényen meghallgathatják Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lemezbemutató koncertjét, melyen közreműködik Szalóki Ági, Polnauer Klára és Balogh Guszti, szintén lemezbemutató koncertet tart a Tündérground, találkozhatnak még a Szilvási Gipsy Folk Band-del és a Kerekes Band-del valamint a Rendhagyó Prímástalálkozón Potta Gézával, Lakatos Róberttel, Pál István Szalonnával és Vizeli Balázzsal.

További információk:
www.godorklub.huGhymes – Mendika

Mendika címmel jelent meg a Ghymes együttes legújabb, karácsonyi albuma. A 11 dalt tartalmazó lemez érdekessége, hogy a dalok elején Törőcsik Mari előadásában 1-1 vers is hallható.

További információk:
www.ghymes.huIII. Debreceni Folkmásfélnap

2007. november 9-én és 10-én harmadik alkalommal rendezik meg Debrecenben a Hétmérföldes Kulturális Egyesület és a Magyar Folk Centrum Egyesület közös programját, a Folkmásfélnapot. A rendezvényen olyan fellépőkkel találkozhatnak, mint a Méta zenekar, a CimbaliBand, a Szilvási Gipsy Folk Band valamint Lakatos Róbert és a RÉV.


Budapesten koncertezik a Kronos Quartet

A közkedvelt amerikai vonósnégyes, a Kronos Quartet 2007. november 7-én ad koncertet a Művészetek Palotájában. Műsorukon ezúttal elsősorban népzenei és világzenei ihletésű művek szerepelnek.

További információk:
www.mupa.huAmerikában turnézik Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band

A világszerte elismert cimbalomművész Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band 2007. október 24. és november 14. között az Egyesült Államok 10 nagyvárosában – többek közt New York, Boston, Washington, Philadelphia és Chicago – koncertezik, valamint fellépnek a kanadai Montrealban is.


Ismét Magyarországon a Gogol Bordello

A világzene határait feszegető Gogol Bordello nyáron hatalmas sikert aratott a Sziget Fesztiválon. Aki ismét szeretné meghallgatni a gypsy punkot játszó zenekart, az megteheti 2007. november 23-án az A38 Hajón.

További információk:
www.a38.huWOMEX Award

2007. október 28-án kerül átadásra a WOMEX Award, melyet ebben az esztendőben két nagyszerű belize-i muzsikus, Andy Palacio és Ivan Duran vehet át.


További információk:
www.womex.com
Muzsikás és Jandó Jenő

A Muzsikás együttes és a világhírű zongoraművész, Jandó Jenő ad koncertet 2007. október 27-én este a Millenárison. Az Allegro Barbaro című hangversenyen a hangszeres magyar népzene mellett, Jandó Jenő tolmácsolásában Bartók Béla zongoramuzsikáját is meghallgathatják.

További információk:
www.millenaris.huWOMEX

Már javában tart a világ legnagyobb világzenei vására, a WOrld Music EXpo, vagyis a WOMEX. Az 1994 óta évente megrendezésre kerülő vásáron a konferenciák és kiállítások mellett koncerteken is részt vehetnek az oda látogató szakemberek. 2007-ben többek közt olyan előadók és együttesek kaptak meghívást, mint a Balkan Beat Box, a Shanbehzadeh Ensemble, Mayra Andrade vagy Umalali & The Garifuna Collective feat. Andy Palacio. A WOMEX ezúttal 2007. október 24. és 28. között kerül megrendezésre Sevilla-ban.

További információk:
www.womex.comNapra – Jaj a világ!

Jaj a világ! címmel jelent meg a fiatal Napra zenekar – mely nagy sikerrel szerepelt az idei Happy Art Fesztiválon – első nagylemeze, melyet angol producerek közreműködésével készítettek.


Richard Bona az A38 Hajón

Ismét Magyarországon vendégszerepel a népszerű kameruni basszusgitáros-énekes Richard Bona, akit ezúttal október 18-án Budapesten, az A38 Hajón hallgathatnak meg.


Parno Graszt lemezbemutató koncert

Ez a világ nekem való címmel jelent meg az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt legújabb nagylemeze. 2007. október 4-én Budapesten a West-Balkánban megrendezésre kerülő lemezbemutató koncerten Pál István "Szalonna” (hegedű), Palazsnik László (brácsa) és Unger Balázs (cimbalom) is közreműködik.
A Calcutta Trió Indiai Zeneklubja

A klasszikus indiai zene magyarországi képviselője, a Calcutta Trió havi rendszerességgel Indiai Zeneklubot rendez a Marczibányi Téri Művelődési Központban, melyre ezúttal október 1-jén 19 órai kezdettel látogathatnak el. A koncertet gyakran India népeinek kultúráját, az indiai zene hangszereit és legnagyobb előadóit bemutató filmvetítés is kiegészíti, a szünetekben pedig indiai teaház működik.
Magyarországra érkezik a Huun-Huur-Tu

A különleges tuvai torokének legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu 2007. szeptember 26-án a budapesti Zeneakadémia Nagytermében, szeptember 27-én pedig a pécsi Zsinagógában ad koncertet.


Megjelent Manu Chao új lemeze

2007. szeptemberében került a boltokba az örök lázadó, a fergeteges hangulatú koncertjeiről ismert Manu Chao legújabb nagylemeze La Radiolina címmel.


Dél-Koreában koncertezik a Romano Drom

A külföldön is méltán népszerű magyar romazenekar, a Romano Drom a dél-koreai Ulsanban megrendezésre kerülő Cheoyong Cultural Festival-on lép fel 2007. október 5-én és 6-án.

További információk:
www.romanodrom.comKeith Jarrett szólózongora-estje a Művészetek Palotájában

A világhírű zongoraművész, az improvizáció nagymestere Keith Jarrett 2007. október 18-án ad koncertet a Művészetek Palotájában. A sokoldalú művész a klasszikus zenétől a jazz-ig számtalan műfajt ötvöz szerzeményeiben, melyek újraértelmezik a zongora szerepét a kortárs zenében, de klasszikus interpretációi is rendkívül népszerűek.

Jegyárak: 5600; 7900; 9900; 12600 Ft.

További információk:
www.mupa.huElhunyt Sipos András

2007. szeptember 14-én, 53. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt a nemzetközileg is elismert world/jazz-t játszó Djabe együttes alapítója, énekese és ütőse Sipos András, aki 18 éven át a budapesti Vígszínház társulatának is tagja volt.


Djabe turné

10 országot érintő nyári turnéja után itthon koncertezik a legsikeresebb magyar world/jazz zenekar, a Djabe. A jazz alapú, különböző népzenei, rock és funky elemeket elegyítő zenét kedvelők a következő helyszíneken találkozhatnak a zenekarral:
2007. augusztus 29. – Pécs
2007. augusztus 30. – Keszthely
2007. szeptember 1. – Budapest
2007. szeptember 7. – Debrecen

További információk:
www.djabe.huA Romano Drom Amerikában turnézik

Magyarország legsikeresebb roma zenekara, a Romano Drom 2007. szeptember 14. és 22. között az egyesült államokbeli Madison, Chicago és New York, valamint a kanadai Torontó különböző fesztiváljain vendégszerepel.


További információk:
www.romanodrom.com
Vetettem gyöngyöt – Világzene Magyarországon, 1972-2006

Marton László Távolodó és Kiss Ferenc szerkesztésében jelent meg a 4 CD-t és egy 40 oldalas gazdagon illusztrált kísérőfüzetet tartalmazó Vetettem gyöngyöt című válogatás, mely bemutatja a magyar világzene elmúlt három évtizedének történetét, a tradicionális népzenétől az etnojazz-ig.
A gyűjteményben olyan együttesek és előadók felvételei is hallhatók, mint a Muzsikás, a Makám, a Barbaro, a Kolinda, a Vízöntő, az Etnofon Zenei Társulás, a Ghymes, a Técsői Banda, a Téka, a Vujicsics Együttes, a Zsarátnok, a Besh o droM, a Romano Drom, a Kaláka, Balogh Kálmán, Lajkó Félix, Palya Bea, Lovász Irén vagy Dresch Dudás Mihály.Teresa Salgueiro koncertje a Művészetek Palotájában

A népszerű fado-zenekar, a Madredeus éteri hangú énekesnője, Teresa Salgueiro 2007. szeptember 15-én a Művészetek Palotájában koncertezik. A kitűnő fado-énekesnő ezúttal a Lusitania Ensemble kíséretében lép színpadra, La Serena című műsorával.

További információk:
www.mupa.huKroke – Seventh Trip

A népszerű lengyel klezmer zenekar, a Kroke 2007-ben megjelent Seventh Trip című legújabb lemeze máris óriási siker, hiszen remekül szerepel az európai világzenei rádiók slágerlistáin.


II. Határmenti Világzenei Fesztivál

2007. augusztus 18 – 19-én második alkalommal kerül megrendezésre a Határmenti Világzenei Fesztivál, melynek a pálinkájáról híres szatmári kis község Panyola ad otthont. A rendezvényen olyan zenekarok lépnek fel, mint a Parno Graszt, a Besh o droM, a Talamba, a Magyarpalatkai Banda és a Szászcsávási Zenekar. Akik ellátogatnak a három folyó – Tisza, Túr és Szamos – által határolt faluba, azok a koncertek mellett előadásokat, kiállításokat, vetítéseket is láthatnak, valamint megismerkedhetnek a térség kultúrájával, hagyományaival.

Jegyárak:
Bérlet: 1500 Ft
Napijegy: 800 Ft
Belépő: 300 Ft

További információk:
www.szamosbazar.huWOMAD Charlton Park 2007

Az 1982-ben Peter Gabriel által útjára indított World of Music, Arts and Dance, vagyis a WOMAD helyszíne 2007. július 27. és 29. között az egyesült királyságbeli Malmesbury lesz. Ezúttal is a legkiválóbb előadók – többek közt Cesaria Evora, Trilok Gurtu, Mari Boine, Mariza, Lila Downs, Baaba Maal, a Kronos Quartet, az Asian Dub Foundation, a Tinariwen, valamint Peter Gabriel – lépnek fel.

További információk:
www.womad.orgVeszprémi Utcazene Fesztivál

2007. július 24. és 28. között nyolcadik alkalommal rendezik meg az Utcazene Fesztivál-t Veszprémben. Idén mintegy 80 zenész szórakoztatja a közönséget, illetve verseng Veszprém utcáinak legjobb muzsikusának címéért és az érte járó fődíjért. Esténként pedig olyan fellépőkkel találkozhatnak, mint a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Romano Drom, a Besh o droM vagy a Kistehén Tánczenekar.

További információk:
www.utcazene.huMűvészetek Völgye

2007. július 27. és augusztus 5. között 19. alkalommal kerül megrendezésre a Művészetek Völgye Fesztivál. Idén 1200 program közül válogathatnak a Kapolcsra, Taliándörögdre, Vigántpetendre, Monostorapátiba, Pulára vagy Öcsre látogatók. A világzene kedvelői olyan fellépőkkel találkozhatnak, mint Teofilo Chantre, Ivo Papasov, Alexander Balanescu, Balogh Kálmán, Palya Bea, Lakatos Róbert, Szalóki Ági, Muzsikás, Kerekes Band, Csík Zenekar, Napra valamint a Besh o droM.

További információk:
www.kapolcs.szinhaz.hu
Megjelent Goran Bregovic új lemeze

Goran Bregovic még 2004-ben mutatta be Karmen című operáját. A dohánygyári munkásnő, Carmen történetét mindenki ismeri, Goran Bregovic művében azonban boldog véget érnek az események.
Az opera zenéje Karmen – with a Happy End címmel jelent meg.Ibrahim Ferrer álmai

A 2005-ben elhunyt kitűnő kubai énekes Ibrahim Ferrer nagy álma volt, hogy készítsen egy bolero-lemezt, de sajnos erre már nem volt lehetősége. Idén tavasszal azonban megjelent egy posztumusz album, amit egy Ferrer halála előtt rögzített demofelvétel alapján készítettek. A Mi Sueño (Álmom) című lemezen Roberto Fonseca zongorista kíséretében hallhatók az énekes kedvenc dalai, a hőn szeretett bolero-k.


Songlines – Reader’s Poll 2007

A tekintélyes világzenei szaklap, a Songlines minden évben megszavaztatja olvasóit, mely produkciókat tartják a legjobbaknak. A magazin közzétette kategóriánként a négy legtöbb szavazatot kapott előadók névsorát. A legjobb lemezek közé ez alkalommal felkerült az egri Kerekes Band is, Pimasz című albumával.

Legjobb férfi előadó:
Toumani Diabaté
Rachid Taha
Youssou N'Dour
Ali Farka Touré

Legjobb női előadó:
Mariza
Lila Downs
Souad Massi
Camille

Legjobb együttes:
Ojos de Brujo
Gotan Project
Tinariwen
Bellowhead

Legjobb lemez:
Toumani DiabatéBoulevard de L’Independance
Kerekes BandPimasz
Gotan ProjectLunatico
Ali Farka Touré - Savane

További információk:
www.songlines.co.uk
Emir Kusturica operát rendezett

Emir Kusturica a neves filmrendező ezúttal punk operát rendezett, legsikeresebb, 1988-ban forgatott, cannes-i Arany Pálma díjas, A cigányok ideje című filmjéből. Az előadás szerb színészek és énekesek közreműködésével, valamint a The Garbage Serbian Philharmonia és Emir Kusturica zenekara a The No Smoking Orchestra kíséretében került bemutatásra a párizsi L’Opéra Bastille-ban. A filmben még Goran Bregovic szerzeményei voltak hallhatók, a két nagyszerű művész között azonban évekkel ezelőtt megromlott a viszony, így most teljesen új dalokat szólaltatnak meg a színpadon helyet foglaló zenekarok.
Az operát a tervek szerint legközelebb jövő nyáron a spanyolországi Valencia-ban láthatják.

További információk:
www.operadeparis.frManu Chao a Szigeten

Fergeteges bulira számíthat, aki 2007. augusztus 8-án este kilátogat a Sziget Fesztivál-ra, és a Nagyszínpadon meghallgatja Manu Chao koncertjét. Az egykori Mano Negra együttes vezéregyénisége a reggae-től a sanzon-on és hip-hopon át a punkig megannyi zenei stílus elegyéből létrehozott lendületes zenéjével igyekszik feltüzelni hallgatóságát. Manu Chao eddigi legsikeresebb albuma, első szólólemeze az 1998-as Clandestino volt. 2007 őszére pedig ígéri, hogy megjelenik legújabb, sorban a negyedik szólólemeze.

További információk:
www.sziget.hu/fesztivalWOMAD Taormina 2007

A 2007-es WOMAD egyik állomása a szicíliai Taormina, július 13. és 15. között, ahol olyan népszerű előadók lépnek fel, mint Gilberto Gil, Manu Dibango, Robert Plant illetve a Tinariwen.

További információk:
www.womad.orgOi Va Voi koncert Zamárdiban

2007. július 12. és 15. között Zamárdiban rendezik meg a Balaton Sound Fesztivál-t, melynek egyik sztárvendége az Oi Va Voi zenekar lesz. Az angol együttes zenéje olyan egyveleg, melyben jiddis és kelet-európai népzenék a technoval keverednek. Bemutatkozó albumuk, a Laughter Through Tears 2003-ban 3 hónapig az európai világzenei rádióslista első helyén állt. Ezen a lemezen hallható az A csitári hegyek alatt című népdal feldolgozása Németh Juci előadásában.
A Balaton Sound Fesztivál-on a világzenét kedvelők meghallgathatják még Miczura Mónika, az Anima Sound System és a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjét is.

További információk:
www.sziget.hu/balatonsoundVOLT

Idén 15. alkalommal kerül megrendezésre Sopronban a VOLT Fesztivál, ezúttal július 4. és 7. között. Az idei eseményen is több helyszínen, számos programot tekinthetnek meg az odalátogatók, és a világzene olyan közkedvelt hazai képviselőivel találkozhatnak, mint a:
Romano Drom (július 4.)
Anima Sound System (július 4.)
Palya Bea Quartet (július 5.)
Balkán Fanatik (július 6.)
Pannonia Allstars Ska Orchestra (július 7.)
Besh o droM (július 7.)
Kistehén Tánczenekar (július 7.)

További információk:
www.sziget.hu/voltAranylemezes a Kerekes Band

Az egri Kerekes Band 'Pimasz' című albuma, mely az elmúlt év őszén felkerült a Songlines magazin toplistájára, a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemeze közé, most idehaza lett aranylemez. Az ethno-funkot játszó Kerekes Band az elmúlt években az első olyan világzenei együttes, amely aranylemezes lett.

További információk:
www.kerekesband.huSziget 2007

2007. augusztus 8. és 15. között immár 15. alkalommal kerül megrendezésre a Sziget Fesztivál. A világzene 28 jeles képviselője lép majd fel az iWiW Világzenei Nagyszínpadon.
Olyan sztárokat láthatnak-hallhatnak, mint:
Salif Keita
Cesaria Evora
Rachid Taha
Manu Dibango
Mari Boine
Sergent Garcia
Eddie Palmieri
Tinariwen
Fanfare Ciocărlia
Värttinä
valamint a magyarok:
Muzsikás
Pannónia Allstars Ska Orchestra
Napra
Besh o droM

Jegyárak:
Ottalvós – sátras hetijegy: elővételben május 10-ig – 30 000 Ft
május 11-től – 37 500 Ft
Hazamenős hetijegy: elővételben május 10-ig – 25 000 Ft
május 11-től – 30 000 Ft
Napijegy: elővételben július 15-ig – 7000 Ft
július 16-tól – 8000 Ft


További információk:
www.sziget.hu/fesztivalWOMAD

Az első igazi világzenei fesztivált, vagyis a WOMAD-et először 1982-ben Peter Gabriel ötlete alapján rendezték meg. Azóta a világ 27 országában, összesen közel 160 fesztivált szerveztek. Az idei év egyik helyszíne a spanyolországi Cáceres, május 9. és 12. között, ahol a Ladysmith Black Mambazo-val, valamint Toumani Diabaté-val is találkozhatnak a világzenét kedvelők.

További információk:
womad.orgFrankofón Fesztivál

2007. májusában a Művészetek Palotájában kerül megrendezésre a Frankofón Fesztivál – a Bureau Export de la Musique Française Berlin és a Budapesti Francia Intézet támogatásával –, mely a legszélesebb földrajzi és stiláris spektrum alapján nyújt ízelítőt a „francia térség” legjobbjaiból.
A francia muzsikát kedvelők elsőként, május 17-én Maurice El Medioni-t, a népszerű algériai származású zongoristát és a Les Hurlements D’Léo zenekart hallhatják. Május 25-én Ba Cissoko guineai muzsikus és zenekara lesz a fesztivál vendége, majd másnap, május 26-án a közkedvelt Lo’Jo-t hallhatják. A fesztivál utolsó fellépője az Erik Marchand Quartet lesz június 2-án.

További információk:
www.mupa.huBBC Radio 3 Awards for World Music 2007

Idén májusban is kiosztották a BBC Radio 3 világzenei díjait Londonban. A díjazottak és a jelöltek között a világzene számos népszerű képviselőjével találkozhatunk.

Afrika: Mahmoud Ahmed
(jelöltek: Ali Farka Touré, Bongo Maffin, Toumani Diabaté)

Ázsia/Óceánia: Debashish Bhattacharya
(jelöltek: Anoushka Shankar, Dadawa, Fat Freddy’s Drop)

Amerika: Gogol Bordello
(jelöltek: Ben Harper, Fonseca, Lila Downs)

Európa: Camille
(jelöltek: Lo’Jo, Mariza, Ojos de Brujo)

Közel-Kelet/Észak-Afrika: Ghada Shbeir
(jelöltek: Les Boukakes, Natacha Atlas, Yasmin Levy)

Az év felfedezettje: K’naan
(jelöltek: Etran Finatawa, Nuru Kane, Sara Tavares)

Kultúrák találkozása: Maurice El Medioni & Roberto Rodriguez
(jelöltek: Aida Nadeem, Ska Cubano, Think of One)

Club Global: Gotan Project
(jelöltek: Balkan Beat Box, Cheb I Sabbah, Mercan Dede)

Az év albuma: Ali Farka Touré – Savane
(jelöltek: Bellowhead – Burlesque, Lila Downs – La Cantina Narada, Toumani Diabaté and the Symmetric Orchestra)

Közönségdíj: Ghada Shbeir


További információk:
www.bbc.co.uk/radio3/worldmusic
Medioni Budapesten

Idén tavasszal ismét hazánkba látogat Maurice El Medioni, napjaink egyik legismertebb zongoristája. Az algériai származású autodidakta művész szerzeményeiben ötvöződik a rai, a jazz, a boogie-woogie, a jiddis és különféle latin dallamok. 2005-ben a VIDOR Fesztivál közönségét bűvölte el, 2007. május 17-én pedig a Frankofón Fesztivál-ra – a Művészetek Palotájába – ellátogató világzene rajongókat ejtheti rabul virtuóz zongorajátékával.

További információk:
www.mupa.hu
KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV