A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Ali Hassan Kuban
núbiai pop, Egyiptom

Ali Hassan Kuban az egyik legnépszerűbb esküvői muzsikus volt Egyiptomban, aki újszerű zenéjével a world music előadók között is ismertséget vívott ki magának.
Ali Hassan Kuban 1929-ben Egyiptomban, Núbia szívében, Gothaban született. A valaha Afrika kapujának nevezett Núbia, az Észak-Szudán és Dél-Egyiptom közötti terület, melyet az asszuáni Nagy gát építésekor elárasztottak, de több ezer éves zenei és kulturális hagyományai tovább élnek.
Ali Hassan Kuban már gyermekként is nílusi hajókon, ünnepségeken és esküvőkön énekelt. Hétéves volt, amikor szüleivel Egyiptom fővárosába, Kairóba költözött, ahol csatlakozott a Nubian Boy Scouts nevű együtteshez, és az éneklés mellett megtanult klarinétozni, és a duda rokonán, a tar nevű hangszeren játszani.
1949-ben a Kairói Operában, az Aida című előadásban klarinétozott. Később különböző népi és esküvői zenekarokban, valamint több kairói jazz klubban is zenélt. Esküvői muzsikusként, még Szadat elnök menyegzőjén is fellépett.
Ali Hassan Kuban volt az egyik első olyan művész, aki egyesítette a núbiai népzenét, szudáni és egyiptomi dallamokkal, fúvósokkal és jazz elemekkel. Létrehozott egy modern városi stílust, mely egyszerre autentikus és progresszív.
Rengeteg lemezfelvételt készített zenekaraival, általában egy mikrofonnal. A felvételek többsége csak kazettán jelent meg.
1980-ban készült a From Nubia to Cairo című CD-je, amin olyan dalok hallhatók, mint a Sukker, Sukker, Sukker vagy az Amira, melyek az arab világ legnagyobb slágerei. Tradicionális hangszerek, a derbuka, az oud és a tar mellett, elektromos gitár, orgona és szaxofon biztosítja a zenei alapot a több millió példányban eladott lemezen.
Ali Hassan Kuban 2001-ben, nem sokkal Real Nubian albumának megjelenése után Kairóban hunyt el.


Diszkográfia
From Nubia to Cairo (1980)
Walk Like in Nubia (1994)
Nubian Magic (1995)
Real Nubian: Cairo Wedding Classics (2001) – Salwa Abou Greisha, Shahin Allam
The Rough Guide to Ali Hassan Kuban (2002)
KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV