A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Souad Massi
gitáros-énekesnő, Algéria

Souad Massi rendkívül tehetséges, és zeneileg igen sokrétű előadó, aki ha csak teheti küzd a demokráciáért és a szabadságért.
Souad Massi 1972. augusztus 23-án, Algériában, Algír városában született. Mivel szülei is muzsikusok, ezért már kislányként elkezdett zenével foglalkozni. Arab, andalúziai és nyugati klasszikus zenét tanult, valamint zeneelmélettel, zenetörténettel és a zeneszerzés tudományával ismerkedett. Tinédzserként már tapasztalt muzsikusnak számított, gitározott, és énekelt a Les Trianas d'Alger nevű flamenco-zenekarban, Atakor nevű rock-együttesével pedig, mely az ő szerzeményeit adta elő, bejárta az országot.
Aktív politikai állásfoglalásai, és nyílt, őszinte dalai miatt nem volt túl népszerű hazájában. A 90-es évek végén Párizsba költözött, ahol rövid idő alatt az arab közösségek kedvence lett.
2001-ben jelent meg első lemeze, a Raoui, melyen franciául énekel duettet a szenegáli Ismaël Lô-val, Noire Et Blanc címmel.
Souad Massi saját stílusát az észak-afrikai, az arab zene és a flamenco mellett meghatározza az általa nagyon kedvelt indiai filmzene, a francia sanzon és az amerikai jazz. Tradicionális afrikai és modern hangszerek is hallhatók szerzeményeiben. Emellett fő ismérvei a rendkívül érzékeny és humanista szövegek.
Souad Massi dalait ma már szívesen játsszák a különböző rádióállomások is.
A nagyszerű énekesnő jelenleg is Franciaországban él, miközben tovább kutatja gyökereit, mindig finoman és őszintén szólnak a dalai, azt szeretné elérni, hogy tevékenysége pozitív változásokhoz vezessen.


„Büszke vagyok algériai és muzulmán gyökereimre, de én modern muzulmán nő vagyok, és ezt néhányan nem kedvelik.”

Souad Massi
Diszkográfia
Raoui (2001)
Deb (2003)
Mesk Elil - Honeysuckle (2005)
Live Acoustique (2007)
Acoustic: The Best of Souad Massi (2007)
O Houria - Liberty (2010)

További információ
www.myspace.com/massisouad

Hírek róla
WOMAD – Abu Dhabi [2009.03.30]
Songlines – Reader’s Poll 2007 [2007.07.14]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV