A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Cheb Mami
rai, Algéria

A nemzetközileg is elismert énekest, Cheb Mami-t a rai egyik legnagyobb tehetségének tartják. Algéria legnépszerűbb zenei stílusát, a rai-t tradicionális beduin zenével, valamit spanyol, marokkói, francia és más arab stílusokkal elegyíti.
Cheb Mami, azaz Mohamed Khélifati 1966. július 11-én, a nyugat-algériai Saïdaban látta meg a napvilágot. Nem voltak gazdagok, édesapja papírgyárban dolgozott, édesanyja pedig az ő keresetéből próbálta ellátni a nyolctagú családot.
Cheb Mami nagy rajongója volt Umm Kulthum-nak, a legismertebb egyiptomi énekesnőnek, akinek az arab világban igazi kultusza volt. 1982-ben Cheb Mami egy nap barátaival besétált Saïda művelődési központjába, ahol épp egy tehetségkutató verseny zajlott, és néhány héttel később már Algír felé utazott, ahol ő képviselte városát a döntőn. Az Alhan Wa Chabab elnevezésű versenyt közvetítette a televízió, úgyhogy az egész országban látták. Cheb Mami második helyezett lett, és nyert egy harmonikát.
Szülővárosában ezután esküvőkön és mindenféle közösségi eseményeken lépett fel. Hamarosan kazettákat kezdett kiadni, de sohasem keresett velük sok pénzt.
1985-ben járt először Párizsban, ahol keleti klubokban lépett fel, és megismerkedett későbbi menedzserével Michele Levy-vel, majd hazatért, hogy letöltse kötelező katonai szolgálatát. Ezt követően azonnal visszatért Franciaországba, és elindult nemzetközi karrierje.
Első rai énekesként lépett fel az Olympia-ban 1986-ban, majd szintén első rai előadóként koncertezett 1989-ben New Yorkban, és 1990-ben Los Angelesben.
1989-ben jelent meg Prince of Rai című albuma, amely javarészt akusztikus. A kísérő zenekar lendületes ritmusokkal támasztja alá Cheb Mami szenvedélyes hangját. Mami zenekara az elmúlt évek során az egyik legjelentősebb rai együttes lett.
Az 1994-ban készült Saïda a szolid, modern rai-t képviseli, afrobeat ritmusokkal, ahol az arab húros hangszereket billentyűsök helyettesítik.
1999-ben duettet énekelt Sting-gel, Desert Rose címmel, de dolgozott együtt a Deep Forest-tel, Youssou N'Dour-ral, Nitin Sawhney-val és Ice T-vel is.
Cheb Mami-t méltán nevezik a rai hercegének, aki mindent megtesz azért, hogy a rai-t a világon mindenhol népszerű stílussá tegye.


Diszkográfia
Douni el Bladi (1986)
Prince of Rai (1989)
Let me Rai (1990)
Saïda (1994)
Meli Meli (1998)
Dellali (2001)
Du Sud au Nord (2004)
Best of Cheb Mami (2005)
Live Au Grand Rex 2004 (2006)
Layali (2006)
KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV