A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Maurice El Medioni
zongorista, Algéria

Maurice El Medioni napjaink egyik legnagyszerűbb zongoristája. Játéka szellemes és lenyűgözően könnyed. Formabontó és virtuóz muzsikájából életöröm sugárzik.
Maurice El Medioni 1928. október 18-án Algéria legnagyobb kikötővárosában Oránban született, és a város zsidónegyedében nőtt fel. Élete egyik legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor a bátyja egy nap hazavitt az ócskapiacról egy öreg zongorát. Medioni ekkor volt kilenc éves, és egyedül, tanári segítség nélkül megtanulta lejátszani zongorán a rádióban hallott francia dalokat.
A 40-es években a pezsgő oráni kikötő bárjaiban kezdett zenélni. Medioni gyakran megengedte az ott állomásozó amerikai katonáknak, hogy használják a zongoráját. A katonák közkedvelt jazz és boogie-woogie dalokat játszottak. Medioni figyelte őket és tanult, aztán a jazz-t, a boogie-woogie-t és a latin dallamokat elegyítette helyi arab és zsidó zenei elemekkel, és ebből alakult ki Maurice El Medioni egyedülálló és utánozhatatlan stílusa. Hamarosan összeismerkedett algériai rai énekesekkel, és meghonosította a zongorát a rai zenében. A háború után muzulmán esküvőkön és a Café Oran nevű bárban zenélt. Még a 40-es években különböző zsidó zenekarokkal dolgozott, és főleg andalúz zenét játszott.
Maurice El Medioni hazájában már igen elismert volt, amikor 1962-ben 8 év polgárháború után Algéria kivívta függetlenségét Franciaországtól, és sok más zsidó családdal együtt a Medioni család is száműzetésre kényszerült. Párizsban telepedtek le.
Medioni a 90-es években tért vissza a zenei életbe, és első lemeze Café Oran címmel 1996-ban jelent meg. A revelatív korongon a The Klezmatics zenekar két tagja is közreműködött, producere pedig Hijaz Mustapha (3 Mustaphas 3) volt.
A 2000-ben kiadott Pianoriental dalait jóval korábban még 1986-ban rögzítették. Medioni készített felvételeket Line Monty énekesnővel és a kubai Roberto Rodriguez-zel is, ez utóbbi lemeze a 2006-os év egyik legkiválóbb világzenei albuma.
A ma Marseilles-ben élő művész világszerte népszerű, és keresett lett, de Magyarországon eddig csak egy alkalommal lépett fel, 2005-ben a VIDOR Fesztiválon.
A kitűnő zongoristáról azt mondják, hogy bal kezével a jazz és a boogie-woogie eklektikus dallamait, valamint a kubai ritmusokat játssza, míg jobb keze alatt szólal meg az utánozhatatlan arab zene.


"Médioni, a király."
- La Provence -

"Már az ötvenes években a legjobb zongoristák között tartották számon, s a kilencvenes évek legnagyobb visszatérése is az övé."

- Magyar Narancs -

Diszkográfia
Café Oran (1996)
Samai Andalou (2000)
Pianoriental (2000)
Line Monty: Chante Ahla Ouassahla
Descarga Oriental – The New York Session (2006) – Roberto Rodriguez


Hírek róla
Medioni Budapesten [2007.06.22]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV