A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Cheikha Rimitti
rai énekesnő, Algéria

Minden idők legnagyobb rai énekesnője Cheikha Rimitti Oránban élt. A XX. század első felében Algéria legnagyobb kikötővárosában pezsgő élet zajlott. A különböző városrészeknek, az arab, a francia, a zsidó és a spanyol negyedeknek megvolt a maga sajátos hangulata, és virágoztak a kocsmák és a bordélyok. A rai Algéria tradicionális zenéje beduin pásztoroktól ered, és az idők során keveredett nyugat-afrikai, spanyol és francia zenei elemekkel. A 30-as években a női előadók segítségével vált ismert műfajjá. A női előadások kelléke a gasba, ami egy rózsafából készült furulya.
Cheikha Rimitti 1923. május 8-án egy Tessala nevű faluban, Nyugat-Algériában született. Szülei a Saadia (örömteli) nevet adták neki, de gyermekként a sorsát nem a neve határozta meg, hiszen korán árvaságra jutott. Az utcákon táncolva, és csehókban énekelve próbálta eltartani magát. „A szerencsétlenség volt az én tanítóm” – mondta egyszer Rimitti. Hamarosan útnak indult egy csapat vándorzenésszel, és végigjárták Algéria nagyvárosait. Így kötöttek ki egy szép napon Oránban. Cheikha Rimitti még alig volt 13 éves amikor az első lemezfelvétele elkészült. Az itt élő franciák az arab Edith Piaf-nak nevezték el.
A 20-as években új korszak nyílt a rai muzsikában, köszönhetően a bordélyoknak és bűntanyáknak. Egyre több női előadó került reflektorfénybe. Ezek a nők a romlottságról, az élvezetekről és a gyökértelenségről énekeltek, és a cheikha „becenevet” kapták.
Cheikha Rimitti érzéki hangjával bűvölte el hallgatóságát. Rekedtes hangját az italnak és a cigarettának köszönhette. Egy legenda szerint a Rimitti nevet pedig a franciák ragasztották rá azzal, hogy gyakran kiabálták az énekesnőnek, hogy Remettez, remettez!, azaz Vissza, vissza!
1954-ben megjelent Charrak Gattá című kislemeze finoman szólva sem aratott osztatlan sikert, hiszen dalaiban szembefordult a házasság előtt megőrzendő szüzesség intézményével. A 60-as, 70-es években szinte teljesen háttérbe szorult, hiszen a rebellis énekesnőt a kormány és a muzulmánok is sokat támadták.
1971-ben autóbalesetet szenvedett zenekarával. Három zenész meghalt, Rimitti pedig súlyosan megsérült. Felépülése után leszokott a dohányzásról és az italról, sőt Mekkába is elzarándokolt.
A 90-es években tért vissza Algéria és Párizs arab negyedei után végre a nagyvilág is megismerte. 1994-ben megjelent Sidi Mansour című albumát tartják az egyik legkiválóbb rai produkciónak. Az énekesnőt a korongon Robert Fripp (King Crimson), Flea (Red Hot Chili Peppers), East Bay Ray (Dead Kennedys) és a Fowler fivérek (Frank Zappa zenekarából) kísérték.
A következő években két zenekarral is együttműködött Cheikha Rimitti. Az egyik együttes tagjai tradicionális akusztikus hangszereken játszottak, míg a másik fiatalosabb volt, hiszen ők a gitárokat és a szintetizátorokat favorizálták.
A magyar közönség is láthatta, hallhatta a nagymamakorú művésznőt 2005-ben a Sziget Fesztivál-on.
Cheikha Rimitti 2006. május 15-én Párizsban szívrohamban hunyt el. Élete 83 éve alatt olyan úttörőmunkát végzett, ami utat mutatott napjaink olyan sztárjainak, mint Khaled, Rachid Taha vagy Cheb Mami.


Diszkográfia
Cheikha Rimitti (1993)
Les Racines du Rai (1994)
Sidi Mansour (1994)
Aux Sources du Rai (1995)
Ghir al Baroud (1996)
Trab Music (2000)
Nouar (2000)
Salem Maghreb (2000)
Live (2001)
L’Etoile du Rai (2001)
N’ta Goudami (2005)
On Air (2010)KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV