A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Fatoumata Diawara
énekesnő, Mali

Fatoumata Diawara a kiváló mali zenészek fiatal generációjának egyik legtehetségesebb képviselője, aki színésznőként is nagy sikereket aratott.
1982-ben született a nyugat-afrikai Elefántcsontparton, mali szülők gyermekeként. Már igen fiatalon tagja lett édesapja tánctársulatának, amely tradicionális mali stílusokat mutatott be, elsősorban őseik szülőhazája az ország nyugati részén található Wassoulou régióra jellemző táncokat.
A rendkívül makacs lány 12 évesen az iskola helyett színésznőként dolgozó nagynénjéhez költözött Bamakoba, Mali fővárosába, hogy annak gyermekére vigyázzon. Egy forgatáson figyelt fel Cheick Omar Sissoko rendező a fiatal, törékeny lányra, aki azután egy kisebb szerepben be is mutatkozhatott. Következő filmjében, az 1999-ben bemutatott La genèse című alkotásban – melyben a legendás zenész, Salif Keita is látható – már komolyabb szerepet bízott Diawara-ra.
A fiatal színésznő 18 évesen Párizsba utazott, ahol eljátszhatta Antigoné szerepét. Majd visszatért Maliba, ahol ismét egy filmszerep várta. Dani Kouyaté rábízta a Sia, le rêve du python című produkciójának főszerepét, amellyel nagy sikereket aratott a térségben.
Családja azonban nem nézte jó szemmel, hogy színésznőként dolgozik, és nem akarták, hogy folytassa karrierjét. Ennek ellenére 2002-ben csatlakozott a francia Royal de Luxe utcaszínházi társulathoz, mely előadásival Európa és a világ több országában is bemutatkozott. A próbákon és az előadások szüneteiben gyakran énekelt, amire az együttes vezetője is felfigyelt. Így lehetőséget kapott rá, hogy produkcióikban is megmutassa énekhangját. Hamarosan pedig már párizsi kávéházakban és klubokban is fellépett.
Ennek köszönhetően találkozott az ismert mali zenész-producer Cheikh Tidiane Seck-kel, aki felkérte, hogy vokalistaként működjön közre a mali díva, Oumou SangaréSeya valamint a Grammy-díjas amerikai jazz-énekesnő Dee Dee BridgewaterRed Earth: A Malian Journey című lemezén. A következő években mindkét népszerű előadónővel turnézott, koncertjeiken énekelt és táncolt is.
Később visszatért Franciaországba, ahol ezúttal a Kirikou et Karaba című musical résztvevőjeként lépett színpadra. Közben pedig gitározni tanult és dalokat írt.
2010-ben ismét egy komoly lehetőséget kapott, közreműködhetett a nagy sikerű Afrocubism című albumon. Később pedig olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Cheikh Lô, Herbie Hancock illetve Roberto Fonseca.
Miután Oumou Sangaré beajánlotta a World Circuit kiadóhoz, Diawara elkészíthette a Kanou című kislemezt, majd bemutatkozó albumát, amely Fatou címmel jelent meg 2011-ben. Egyszerű, mégis erőteljes és érzelmes dalait a szakma valamint a közönség is nagyra értékelte. Az fRoots magazin az év lemezei közé válogatta, a Songlines magazin pedig az év felfedezettjének választotta az énekesnőt.
Fatoumata Diawara a Wassoulou régió tradicionális dallamait némi elektronikával és jazz-zel fűszerezve alkotja meg saját zenei világát. Kritikusai szerint az afrikai zene legújabb csillaga válhat az egyre népszerűbb előadóból.


Diszkográfia
Kanou EP (2011)
Fatou (2012)

További információ
fatoumatadiawara.frKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV