A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

António Zambujo
fado, Portugália

António Zambujo az utóbbi évek egyik legkiválóbb férfi fado-előadója, aki ragaszkodik gyökereihez, de folyamatosan szélesíti látóterét, és bátran fedez fel más stílusokat is.
1975. szeptemberében látta meg a napvilágot Beja városában, Portugáliában. A város az ország déli részén az Alentejo régióban található. A térség kultúrájának, zenéjének egyedi – észak-afrikai hatásokkal fűszerezett – vonásai nagyban befolyásolták a népszerű énekes előadásait, a dalokról alkotott elképzeléseit.
Nyolc évesen kezdett zenét tanulni a Baixo Alentejo Regional Conservatory-ban. Az iskolában klarinétozott, de otthon a családjának, barátainak szívesen énekelt is. Már ekkor rajongott a fado-ért, többek között Amália Rodrigues, Maria Teresa de Noronha, Alfredo Marceneiro valamint João Ferreira Rosa előadói stílusáért.
16 évesen megnyert egy helyi fado énekversenyt. Az iskola befejezését követően a fővárosba, Lisszabonba költözött, és énekesként fado-házakban lépett fel.
Később szerepet kapott az Amália című előadásban, amit Filipe La Féria rendezett, és amelyet éveken át játszottak országszerte. Zambujo a produkcióban Francisco Cruzt, a legendás énekesnő, Amália Rodrigues első férjét alakította.
2002-ben elkészítette O mesmo Fado című bemutatkozó albumát, amelynek dalai ismert költők szerzeményei. Ezt követően egy helyi rádióadó az év legjobb új fado-előadójának választotta.
A következő évben több európai országban is koncertezett. Két évvel később újabb lemeze jelent meg. A Por meu Cante dalai az Alentejo régióra jellemző tradíciók, a régi dalok és a fado új tendenciáinak elegyei.
2006-ban átvehette a legjobb férfi fado-énekesnek járó Amália Rodrigues Díj-at.
Szívesen feszegeti a fado határait. Dolgozott együtt brazil művészekkel, portugál pop és jazz-előadókkal valamint a bolgár Angelite énekegyüttessel is.
António Zambujo kitűnő arányérzékkel elegyíti a fado-t többek között jazz és bossa nova elemekkel.Diszkográfia
O mesmo Fado (2002)
Por meu Cante (2004)
Outro Sentido (2007)
Guia (2010)
Quinto (2012)

További információ
www.antoniozambujo.comKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV