A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Lura
afro-jazz, Zöld-foki Köztársaság

A csinos és energikus Lurát a világzenei szaklapok a jövő egyik legnagyobb sztárjának tekintik. Hazája az Afrika partjaitól nyugatra található Zöld-foki-szigetek évszázadokon át portugál gyarmat volt. A szigetcsoport 1975. július 5. óta független köztársaság. A lakosság nagy része a szegénység és a munkanélküliség miatt elvándorolt az országból. Így tett Lura családja is, akik Portugáliában telepedtek le. Édesapja Santiago szigetéről származik, édesanyja pedig Sao Nicolau-ról, ahol állítólag a legjobb grogot (zöld-foki-szigeteki rum) készítik.
Lura 1975. július 31-én Lisszabonban, Portugáliában született, s csak lassan fedezte fel zöld-foki-szigeteki identitását. Az iskolában barátaitól megtanulta a kreol nyelvet, melyet ma már folyékonyan beszél, és anyanyelvének is ezt tekinti. Szülei nem művészek, de otthon mindig a Zöld-foki-szigetek legkedveltebb zenéjét, a keserédes, nosztalgikus morna-t hallgatták.
Lura eredetileg táncosnőnek készült, majd úszni kezdett, és csak ezek után kapott kedvet az énekléshez. Zenei karrierje kezdetén a portugál nyelvterület legnagyobb énekesei – Cesaria Evora, Tito Paris, Bonga, Paulino Vieira és Paulo Flores – mögött vokálozott. Azonban nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen tehetség nem maradhat sokáig háttérben.
1996-ban 21. születésnapján jelent meg első szólólemeze a Nha Vida, melyen dalszerzői képességét is megcsillogtatta. 1997-ben David Byrne, Caetano Veloso, Djavan, Marisa Monte és Arto Lindsay mellett Lura is közreműködött a Red Hot in Lisbon című összeállításban. Sőt Cesaria Evora, 'Cesaria & Friends' elnevezésű európai turnéján is részt vett.
2002 áprilisában a Lusafrica kiadóhoz szerződött, ahol nemsokára megjelent a második In Love című albuma, melynek elkészítésében Kimany Marley – Bob Marley fia – is szerepet vállalt. Az ezen hallható dalok zöld-foki szigeteki stílusban előadott reggae és rhythm and blues zenék.
A 2005-ben kiadott Di Korpu Ku Alma címet viselő lemez egy modern, dinamikus zöld-foki szigeteki zenei irányzatot vázol fel. Lura egyre nagyobb figyelmet fordít gyökereinek ápolására, így jó úton halad, hogy felépítsen egy új zöld-foki szigeteki hangzásvilágot, melyre ugyanúgy hatással van a nemzetközi pop zene, mint a rhythm and blues és a jazz. A Di Korpu Ku Alma című album 2004-es megjelenése óta legalább 40.000 példányban kelt el csak a portugál nyelvterületeken. 2005 márciusában a lemez újrakiadásával immár az európai piacot is megcélozták, kiegészítve az albumot egy DVD lemezzel, melyen látható Lura a párizsi Grand Rex-ben megtartott koncertje, hallhatóak eddig kiadatlan dalok, és megtekinthető rajta egy Luráról szóló dokumentumfilm is.


"A zöld-foki-szigeteki zene elragadó, új, fiatal bajnoka."

Robin Denslow - The Guardian


"Lura megjelenése szenzációs áttörés."

- The Times -


"Megérdemelt elragadtatás fogadta a nyár legjobb koncertjét."

- Sunday Times -
Diszkográfia
Nha Vida (1996)
In Love (2002)
Di Korpu Ku Alma (2004)
M'bem di Fora (2007)
Eclipse (2009)
Best of Lura (2010)

További információ
www.luracriola.com

Hírek róla
Songlines Music Awards [2010.03.20]
Lura – Eclipse [2009.06.28]
Carlos Saura - Fados [2008.12.27]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV