A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Amália Rodrigues
fado, Portugália

Amália Rodrigues volt minden idők legnépszerűbb fado-énekesnője, az első portugál sztár, aki nemzetközi ismertségre tett szert.
Amália da Piedade Rebordão Rodrigues 1920. júliusában, a portugál főváros, Lisszabon Alcântara kerületében látta meg a napvilágot. Édesapja, aki cipész és trombita-művész volt, lánya születése után egy évvel visszaköltözött szülővárosába, Fundãoba. Amália ezt követően nagyszüleinél nevelkedett Lisszabonban, 14 éves volt, amikor szülei visszatértek a fővárosba. Nyolc testvére született, de többen közülük már kisgyerekkorukban meghaltak. Húga, Celeste Rodrigues szintén énekesnő lett.
Amália Rodrigues tehetségére korán felfigyeltek, hiszen már gyermekként is gyönyörűen énekelt. 1939-ben 19 évesen kezdte profi karrierjét, amikor helyi fado házakban lépett fel. Ezt követően egyre gyakrabban szerepelt különböző színpadi produkciókban, majd filmekben is.
A legnépszerűbb portugál költők írtak számára dalokat. A kiváló énekesnő előadásmódjával, repertoárjának összeállításával új lendületet adott a fado, eme rendkívül szenvedélyes műfaj fejlődésének.
1943-ban Rodrigues Madridban koncertezett, ez volt az első nemzetközi szereplése. A következő évtizedekben előadásaival óriási sikereket aratott hazájában és külföldön egyaránt. Énekelt többek között, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Brazíliában, Mexikóban, az Egyesült Államokban, sőt a Szovjetunióban és Japánban is.
Óriási nemzetközi sikereket aratott 1970-ben megjelent Com que Voz című lemezével, amelyet számtalan díjjal jutalmaztak.
Rodrigues karrierje s ezzel együtt a fado aranykora is egybeesett a Salazar-diktatúrával, ami miatt olykor támadások kereszttüzébe került, de sikereit, népszerűségét ez sem halványította el. A ’80-as években meggyengült egészségi állapota miatt visszavonult a közélettől, de felvételeket továbbra is készített.
1999. október 6-án hunyt el Lisszabonban.
A fado királynője a mai napig a portugálok nemzeti ikonja, aki utat mutatott a fado-előadók következő generációinak. Hajdani háza, melyben ma múzeum működik, a fado-rajongók igazi zarándokhelye.
Amália Rodrigues 2007-ben a 14. helyezett lett az Os Grandes Portugueses – a legnagyobb hatású portugálok – választáson.Válogatott diszkográfia
Amália Rodrigues (1962)
Com que Voz (1970)
Cantigas numa Língua Antiga (1977)
Lágrima (1983)
Amália na Broadway (1984)
Obsessão (1990)
A Rainha do Fado Volume 1 1945-1951 (2003)
A Rainha do Fado Volume 2 1951-1952 (2003)
The Ultimate Collection (2006)
Uma Casa Portugesa (2009)
Fado Português (2010)
The Queen of Fado (2011)
The Queen of Fado II. (2012)
KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV