A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Ladánybene 27
reggae, Magyarország


Tagok


Árokszállási RasTamás (dobok)
Bodnár Tibor (gitár, vokál)
Bokó Zoltán (billentyűk, 1992-)
Hertelendi „Rasta” István (basszusgitár)
László M. Miksa (ének)
Lewy Brandy (billentyűk, vokál)


Tagok voltak:
Szántó Attila
Gerő László
Lakatos Miklós
Tóth Gábor
Tary Zsolt
Szarka Sándor
Barcza Gergő

A Ladánybene 27 (LB 27) az első közismert reggae zenekar Magyarországon. Céljuk a reggae zene népszerűsítése és megszerettetése, mivel korábban Magyarországon nem volt hagyománya ennek a stílusnak.
1985-ben alakultak, majd 1988-ban megnyertek egy tehetségkutató versenyt. Így helyi szinten már ismertté váltak ska stílusú számaikkal. 1990-ben megnyerték az akkori legnagyobb, országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt.
Közben zenei stílusuk is megváltozott, egyre több reggae szám került programjukba. Első lemezük, az 1991-ben megjelent Reggae címe is ezt mutatja. Az album hatalmas szakmai és közönségsikert aratott, a Rastafari című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáit. Ebben az évben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díj-át. Természetesen ezután több turné következett először főleg itthon, de néha már a környező országokban is.
1992 nyarán rendezték meg az első ”LB 27 Reggae Tábor”–t, melyre azóta is minden évben sort kerítenek.
Második albumukat 1993-ban adták ki egyszerűen a ”II.” címmel. A lemez legnagyobb slágerével, a ”Szedegetem” c. dallal beneveztek egy országos televíziós fesztiválra, ahol a döntőig jutottak.
1993-ban a LB 27 felléphetett Carlos Santana előtt a budapesti Kisstadionban megrendezett koncertjén.
1995 januárját a zenekar Jamaikában töltötte, ahol videoklipet és útifilmet is forgattak. A kint látottak és főleg a hallottak nagy hatással voltak rájuk. Hazatérésük után, megjelent lemezük óriási siker lett, a címadó Van még a világon című dal pedig felkerült több hazai illetve külföldi válogatás albumra is, így számos ország rádiói játszották Olaszországtól Jamaikáig. Talán a jamaikai élmények hatására készítettek egy albumot Bob Marley emlékére címmel, melyen kizárólag Bob Marley-dalok hallhatók.
1996-ban Európába látogatott a Malibu Reggae Mix névre keresztelt Bob Marley emlékturné, melynek budapesti koncertjén a LB 27 olyan nevekkel léphetett egy színpadra, mint a The Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton, és a The Wailers. Még ebben az évben újra Carlos Santana előtt játszottak a pesti koncertjén, ahol Santana közös zenélésre is invitálta a zenekart, így együtt játszották el az Exodus című dalt.
1999-ben ismét Jamaikában jártak, együtt zenéltek a The Wailers-szel egy Bob Marley emlékkoncerten.
A 2001-ben megjelent Reggaekirakat című albumon a reggae számos irányzata megtalálható mai modern hangzású, alternatív mixekkel és remixekkel.
2002-ben létrehozták az LB Reggae Sound System-et, mellyel országszerte népszerűsítik a műfajt olyan helyeken is, ahol nincs lehetőség a koncertezésre.
2005. augusztus 3-án ünnepelték a zenekar megalakulásának 20. évfordulóját, melynek tiszteletéré DVD-sorozat megjelentetését tervezik rengeteg archív fotóval, videóval, az összes videóklippel, útifilmekkel és eddig kiadatlan felvételekkel.


Diszkográfia
Reggae (1991)
II. (1993)
Live (1994)
Van még a világon (1995)
Bob Marley emlékére (1996)
Pozitív (1996)
Kell egy ház (1998)
The Best of LB 27 1991-1995 (1998)
Reggaekirakat (2001)
Links To Babylon (DUB) (2002)
Skaland 2005 (2005)
Judgeday (2007)
Babylon Cirkusz (2007)

További információ
www.lb27.huKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV