A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Afro Celt Sound System
fúziós zene, Írország


Tagok


Simon Emmerson (gitár)
James McNally (bodhrán, harmonika, tin whistle)
Iarla O'Lionaird (ének)
Martin Russell (billentyűs hangszerek)

N'Faly Kouyate (kora, balafon, ütőhangszerek, ének)
Moussa Sissokho (djembe, talking drum)
Johnny Kalsi (dhol)
Emer Mayock (tin whistle, duda, furulya)
Ian Markin (dobok)

A rendkívül innovatív zenekarként ismert Afro Celt Sound System távoli kultúrák zenei elemeinek felhasználásával hozott létre egy egyedi, eklektikus, fúziós hangzást.
A ’90-es évek elején a zenekar alapítója, Simon Emmerson – aki akkoriban a szenegáli Baaba Maal producereként is dolgozott – foglalkozni kezdett az afrikai és a kelta zenék elegyítésének lehetőségeivel, amit később megosztott három hasonló gondolkodású zenésztársával is. Közösen hozták létre 1995-ben az Afro Celt Sound System-et.
Még ugyan ebben az esztendőben elkészült a zenekar Volume 1: Sound Magic című bemutatkozó albuma, ami az évtized legérdekesebb fúziós projektjeinek egyike lett. A lemezen hallható dalokban éppúgy felfedezhetőek a hagyományos kelta illetve a nyugat-afrikai zenék elemei, mint a techno hatásai. Hangszerelésükre is ugyan ez az összetettség jellemző, hiszen az ír bodhrán és whistle mellett a jellegzetes afrikai hangszerek, a kora, a djembe és a balafon is megszólalnak dalaikban.
Éppen második lemezének előkészítésén dolgozott az együttes, amikor 1997-ben váratlanul elhunyt zenésztársuk, a billentyűs Jo Bruce. Ez a szomorú esemény visszavetette az együttes munkáját. A Release című album felvételeit is csak két évvel később tudták befejezni, többek között a népszerű énekesnő, Sinead O'Connor közreműködésének köszönhetően, aki társszerzője és előadója a Bruce emlékére írt címadó dalnak. Az album meghozta számukra az első Grammy jelölést is.
A következő esztendőkben újabb lemezeket készítettek – az előzőekhez hasonlóan a Real World Records gondozásában –, olyan vendégművészekkel kiegészülve, mint Peter Gabriel vagy Robert Plant.
Az egyre népszerűbb Afro Celt Sound System 2002-ben elnyerte a BBC Radio 3 Awwrds for World Music közönségdíját.
A zenekar nevéhez fűződik a 2004-ben bemutatott rendkívül megrázó film, a Hotel Rwanda kísérőzenéje.
A zenekar tagjai más projektekben is folyamatosan dolgoznak. Johnny Kalsi nevéhez fűződik például a nagy nemzetközi elismerésnek örvendő Dhol Foundation létrehozása. Énekesük, Iarla O'Lionaird is rendszeresen jelentkezik szólóanyagaival.
Az Afro Celt Sound System sikeres zenekar, a jelentős fesztiválok kedvelt fellépője.

Diszkográfia
Volume 1: Sound Magic (1995)
Volume 2: Release (1999)
Volume 3: Further In Time (2001)
Seed (2003)
Pod (2003)
Anatomic (2005)
Capture 1995 – 2010 (2010)

További információ
afroceltsoundsystem.netKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV