A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Boubacar Traoré
blues-gitáros, Mali

Boubacar Traoré Mali legnépszerűbb blues előadója, kitűnő gitáros, énekes és dalszerző.
Traoré 1942-ben a Mali nyugati részén fekvő nagyvárosban Kayes-ben született. Már igen fiatalon elkezdett zenélni. Bátyja – aki évekig Kubában folytatott zenei tanulmányokat – tanította gitározni. Gyermekként másik szenvedélye a futball volt. Becenevét – Kar Kar – is a pályán kapta, de a zene szeretete végül elhalványította a labdarúgás iránti rajongását.
A ’60-as években, a Mali Köztársaság létrejöttét követő időszakban igen közkedveltté vált hazájában, és a függetlenségről szóló dalait rendszeresen sugározta a helyi rádió. Legnépszerűbb slágerei a Kar Kar Madison, a Mali Twist és a Kayes Ba. Szerzeményeire elsősorban az amerikai blues és szülőföldjének hagyományos stílusa, a kassonké volt hatással.
Sikerei ellenére azonban csak nehezen tudta fenntartani magát. Szabóként, üzletvezetőként és mezőgazdasági ügynökként volt kénytelen dolgozni. Zenéléssel kizárólag otthon a szabad idejében, barátai körében foglalkozott.
A kiváló előadó már közel húsz éve nem szerepelt színpadon, amikor 1987-ben felléphetett a mali televízió egyik műsorában. Régi rajongói nagy örömmel fogadták a melankolikus hangú énekes-gitáros visszatérését. Két évvel később felesége, Pierrette elvesztését követően elhagyta hazáját, és Franciaországba költözött. Napközben építkezéseken dolgozott, esténként pedig más bevándorlókkal együtt különböző klubokban zenélt.
A Stern’s lemezkiadó jóvoltából hamarosan lehetőséget kapott, hogy 48 évesen elkészítse első lemezét, amely Mariama címmel jelent meg 1990-ben. Az album meghozta számára a nemzetközi ismertséget, és a következő hónapokban Észak-Amerikában valamint Európa több országában is bemutatkozhatott.
Je chanterai pour toi címmel portréfilm készült Traoré-ról 2001-ben, ami néhány évvel később DVD-n is megjelent. A filmben feltűnik a kora-művész Ballaké Sissoko illetve a legendás Ali Farka Touré is.
Boubacar Traoré ragaszkodik gyökereihez, dalaiban mesél hazája történetéről, népe kétségbeeséséről, reményeikről.

Diszkográfia
Mariama (1990)
Kar Kar (1992)
Les Enfants de Pierrette (1995)
Sa Golo (1997)
Maciré (1999)
Je chanterai pour toi (2003)
The Best of Boubacar Traoré: The Bluesman From Mali (2003)
Kongo Magni (2005)
Mali Denhou (2011)

Hírek róla
fRoots Critics Poll 2011 [2011.12.07]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV