A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Leonard Cohen
dalszerző-énekes, Kanada

Leonard Cohen szerteágazó tehetségű művész, világszerte közkedvelt és elismert énekes, zenész, dalszerző, író és költő. Minimalista világa egyedi, semmihez nem hasonlítható, egyetlen stílus korlátai közé sem szorítható. Dalszövegeit rendszerint áthatja a spiritualitás és a társadalomkritika.
Leonard Norman Cohen 1934. szeptember 21-én a kanadai Montrealban látta meg a napvilágot egy zsidó családban. Édesapját korán elveszítette. Erősen vallásos szellemben nevelkedett, amely meghatározta későbbi világszemléletét. Tizenévesen megtanult gitározni, alapított egy country-zenekart, majd az irodalom felé fordult.
Első verseskötetét Let Us Compare Mythologies címmel, még egyetemi évei alatt írta, de az 1961-ben megjelent The Spice-Box of Earth című második kötete hozta meg számára az ismertséget hazájában. A ’60-as években még elsősorban írással foglalkozott. E miatt jó ideig meglehetősen visszavonultan élt. Ekkor születtek legnépszerűbb írásművei, többek között a Flowers for Hitler című verseskötete, illetve a The Favourite Game (A kedvenc játék) és a Beautiful Losers (Szépséges lúzerek) című – magyar fordításban is megjelent – regényei.
A ’60-as évek végén az Egyesült Államokba költözött, ahol hamarosan dalszerzőként, majd előadóként is bemutatkozott. Első sikerét Suzanne című dalával aratta, mely Judy Collins előadásában vált ismertté. 1967-ben megjelent Cohen első albuma, Songs Of Leonard Cohen címmel. A következő időszakban írói és költői munkássága erősen háttérbe szorult a zenélés mellett.
1977-ben a producer Phil Spector (akit a rétegzett, barokkosan hangszerelt stúdióhangzás, az úgynevezett wall of sound feltalálójaként tartanak számon) közreműködésével – de komoly vitákkal fűszerezve – készítette el a Death Of A Ladies' Man című, a korábbiaktól teljesen eltérő hangzásvilágú lemezét.
A ’80-as évek derekán jelent meg Various Positions című, erősen vallásos tematikájú albuma, amelyen többek között a máig talán legismertebb és legtöbbször feldolgozott szerzeménye, a Hallelujah is szerepel.
A ’90-es évek újabb fordulópontot hoztak a művész életében. 1994-ben visszavonult a Los Angeles közelében található Mount Baldy Zen Center nevű buddhista kolostorba – itt kapta a Jikan, vagyis „csendes” nevet – ahol a következő esztendőket első sorban írással és meditációval töltötte. 1999-ben hagyta el a kolostort, és két évvel később Ten New Songs című új stúdióalbumával – melynek társszerzője Sharon Robinson – tért vissza a zenei világba. Az idős művész a következő éveket is folyamatos munkával töltötte.
2008-ban lépett ismét a közönség elé, ekkor készült új koncert albuma is, amely hatalmas sikerű visszatérést jelentett számára s amellyel ismét a slágerlisták élén találta magát. Live In London címmel jelent meg a DVD illetve a dupla lemez, mely után világkörüli turnéra indult.
Cohen a világ minden táján, így Magyarországon is rendkívüli népszerűségnek örvend. Kern András 1998-ban megjelent, Engem vársz című albumán énekli Cohen dalait magyarul, Fábri Péter fordításában. De talán a hazánkban legismertebb magyar feldolgozás, a Take This Waltz című, Zorán előadásában.
Leonard Cohen legnépszerűbb, számtalanszor feldolgozott dalai filmek kísérőzenéjeként is gyakran hallhatók. A számtalan kitüntetés és díj mellett talán a legnagyobb elismerés számára, hogy páratlan életműve szerzők és előadók tucatjait inspirálta.


Diszkográfia
Songs Of Leonard Cohen (1967)
Songs From A Room (1969)
Songs Of Love And Hate (1970)
Live Songs (1973)
New Skin For The Old Ceremony (1974)
The Best Of (1975)
Death Of A Ladies' Man (1977)
Recent Songs (1979)
Various Positions (1984)
I'm Your Man (1988)
The Future (1992)
Cohen Live (1994)
More Best Of (1997)
Field Commander Cohen – Tour of 1979 (2001)
Ten New Songs (2001)
The Essential Leonard Cohen (2002)
Dear Heather (2004)
Live In London (2009)
Songs From The Road (2010)
Old Ideas (2012)

További információ
www.leonardcohen.com

Hírek róla
Először Magyarországon Leonard Cohen [2009.08.25]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV