A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Alexander Balanescu
hegedűművész, Románia

A világszerte népszerű hegedűművész, Alexander Balanescu napjaink egyik legizgalmasabb előadója és legtermékenyebb komponistája.
Balanescu 1954-ben született a román fővárosban, Bukarestben. Hétévesen kezdett hegedülni a helyi zeneiskolában. Családjával 1969-ben a Ceaucescu-rezsim elől Izraelbe menekült. Tanulmányait a következő években Jeruzsálemben, majd Londonban folytatta, 1975 és 1979 között pedig a neves New York-i művészeti iskola, a Juilliard School hallgatója volt. Olyan kiváló mesterektől tanulhatott, mint Katona Béla, Ithzak Perlman, Dorothy DeLay, Felix Galimir, Robert Mann valamint Pinchas Zukerman.
A fiatal művész ezt követően visszatért Londonba, ahol a ’80-as évek elején a legkitűnőbb kortárs zenei együttesekkel dolgozott együtt. Hosszú évekig volt tagja a népszerű angol szerző, Michael Nyman zenekarának, a minimalista, kortárs klasszikus zenét játszó Campiello Band-nek, ami ma Michael Nyman Band néven működik.
Később az Andritti Quartet-tel dolgozott, majd 1987-ben Balanescu Quartet néven megalapította saját zenekarát, amellyel a következő években komoly hírnevet szerzett magának, mint Európa egyik vezető kortárs zeneszerzője és előadóművésze. Az együttes olyan előadókkal működött együtt, mint Michael Nyman, Gavin Bryars, Kevin Volans, John Lurie, David Byrne, Ornette Coleman, Jack DeJohnette, Kate Bush valamint Rabih Abou-Khalil. Készítettek felvételt a Pet Shop Boys-zal, de a legnagyobb ismertséget a Kraftwerk dalainak feldolgozása hozta meg számukra, amelyeket Luminitza című albumukon hallhatott a közönség. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb fesztiválokon – Roskilde, Pori, Bath – is felléptek. A kvartett zenéje értékesen ötvözi a klasszikus és a modern zenei stílusokat.
Balanescu elsősorban klasszikus zenei képzésben részesült, de jelentős hatást gyakoroltak munkáira a különböző kelet-európai népzenék is. Pályafutása során számos filmhez, színházi- illetve táncelőadáshoz készített kísérőzenét. A Magyarországon is rendkívül népszerű művész zeneszerzőként jegyzi a Miskolci Nemzeti Színház két előadását – Szép kilátás, Agyő Európa, Európa agyő! –, de nevéhez fűződik a Tabló - Egy romazsaru története című magyar játékfilm zenéje is. Vendégként szerepelt a Muzsikás együttes 1998-ban megjelent Bartók albumán.
Alexander Balanescu kortárs zenére épülő repertoárja rendkívül gazdag képzeletvilágot tükröz. Szerzeményeiben a líraiságot ritmikus lendülettel ötvözi.


Diszkográfia
Michael Nyman: String Quartets 1-3 (1991)
Gavin Bryars: After the Requiem (1991)
Byrne/Moran/Lurie/Torke (1992)
Possessed (1992)
Kevin Volans: String Quartets No. 2&3 (1994)
Luminitza (1994)
Angels & Insects (1995)
East meets East (1997)
Il Partigiano Johnny (2000)
Lume Lume (2000)
Maria T. (2005)

További információ
www.balanescu.com

Hírek róla
A világzene sztárjai a MÜPA 2010-es programjában [2009.11.11]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV