A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Le Trio Joubran
oud-művészek, Palesztína


Tagok


Samir Joubran (oud)
Wissam Joubran (oud)
Adnan Joubran (oud)

A Le Trio Joubran az arab világ egyik legkitűnőbb zenekara, az első és eddig egyetlen világszerte is jól ismert oud trió.
A zenekart Samir Joubran alapította két testvérével, Wissam-mal és Adnan-nal közösen. A Názáretben élő család több generációra visszamenően hangszerkészítéssel foglalkozik. Édesapjuk, Hatem Joubran az egész arab térségben elismert oud készítő.
A legidősebb testvér, Samir Joubran 1973-ban látta meg a napvilágot, és édesapjának köszönhetően ismerkedett meg az oud-dal, ami az első pillanattól kezdve lenyűgözte. Kilenc évesen lett a Nazareth Institute of Music hallgatója. Zenei tanulmányait ezt követően a kairói Muhammad Abdul Wahhab Conservatory-ban folytatta, de különböző szemináriumokon, mesterkurzusokon is részt vett Európa több országában. Samir 1996-ban készítette el első szólólemezét Taqaseem címmel, majd öt évvel később megjelent a következő, a Sou'fahm is. Több alkalommal koncertezett a Közel-Keleten és Európában. Tehetségét a világ minden pontján elismerik.
Következő albumát, a 2003-ban megjelent Tamaas-t már öccsével, Wissam Joubran-nal közösen készítette. A középső fivér 1983-ban született. Édesapja hegedülni íratta be a Názáreti Zeneiskolába, de ahogy figyelte, hallgatta bátyját, őt is egyre jobban kezdte érdekelni az oud. Édesapja készített is neki egy kis méretű hangszert. Hamarosan már koncerteken és színházban is szerepelt, majd a ’90-es évek derekán Samir-ral együtt lépett fel Párizsban. Wissam folytatva a családi hagyományt, hangszerkészítést tanult. Első arab hallgatóként 2005-ben szerzett diplomát a neves cremonai Antonio Stradivari Conservatory-ban.
A trió legfiatalabb tagja, Adnan Joubran 1985-ben született. Gyermekként még ütőhangszerekkel foglalkozott. Később testvéreihez hasonlóan ő is az arab lantot, az oud-ot választotta, és testvérei segítségével valamint autodidakta módon sajátította el a játékmódot. Édesapja tanácsára versenyeken is elindult, amelyek közül többet meg is nyert.
A fivérek 2004 óta muzsikálnak együtt. A Le Trio Joubran első koncertje a párizsi Jardin du Luxembourg-ban volt, de ugyan ebben az esztendőben már a WOMEX-en is felléptek. Első lemezük Randana címmel jelent meg 2005-ben. Repertoárjuk alapja a hagyományos arab dallamok – maqam – valamint a szívszaggató, mesteri improvizációk. Zenéjükben a páratlan harmóniák egyszerre sugároznak üdeséget, örömöt, de szomorúságot is.
2007-ben készült, s óriási sikert aratott Majâz című albumukon közreműködött honfitársuk, az ütőhangszereken játszó Yousef Hbeish.
A Le Trio Joubran tagjai ősi hangszerükkel olyan érzéseket, gondolatokat fejeznek ki, melyeket szavakkal nehéz visszaadni.


Diszkográfia
Taqaseem (1996) – Samir Joubran
Sou'fahm (2001) – Samir Joubran
Tamaas (2003) – Samir Joubran, Wissam Joubran
Randana (2005)
Majâz (2007)
À L'ombre des Mots (2009)
AsFâr (2011)

További információ
www.letriojoubran.com
www.wissamjoubran.comKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV