A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Loreena McKennitt
new-age folk, Kanada

A kanadai énekes, zenész és dalszerző Loreena McKennitt a világzene egyik leghallgatottabb előadója. Misztikus hangulatú muzsikája kelta gyökerekből táplálkozik.
A skót és ír felmenőkkel rendelkező Loreena Isabel Irene McKennitt 1957. február 17-én a kanadai Manitoba tartományban, az amerikai határ közelében fekvő Morden városában született. Édesanyja ápolónőként dolgozott, édesapja pedig állatkereskedéssel foglalkozott. Az énekesnő eredetileg állatorvosnak készült, bár már gyermekként is komoly érdeklődést mutatott a zene iránt. A kelta kultúra legújabbkori virágzásának kezdetén egy winnipegi folk klubban találkozott ezzel a zenével, de kedveli Yeats költészetét és a breton hárfás, Alan Stivell játékát, valamint nagy hatást gyakorolt rá az ír népzene líraisága is.
A ’80-as évek elején az ontarioi Stratfordba költözött. A következő esztendőkben énekesként és zeneszerzőként is több alkalommal bemutatkozott a nemzetközi hírű stratfordi Shakespeare Fesztiválon.
Az évtized derekán megalapította saját kiadóját, a Quinlan Road-ot, majd elkészítette első felvételeit is, melyhez egy írországi utazás során merített ihletet. Első, kilenc dalt tartalmazó kazettája Elemental címmel jelent meg 1985-ben. Kezdetben saját autójából, illetve postai megrendelés útján árulta a felvételeket. Kiadója később irodát nyitott, néhány év elteltével pedig már több tucat alkalmazottal működött Kanadában és külföldön egyaránt.
Az egyre népszerűbb előadó ezt követően sorra készítette az újabbnál újabb albumokat, melyek közül néhány többszörös arany- illetve platinalemez lett hazájában és számos más országban egyaránt. Kelta tradíciókon alapuló zenéjét légies, emelkedett hangzás jellemzi. Lélekemelő szerzeményeibe gyakran modern elemek is vegyülnek, melyek szinte észrevétlenül simulnak az ősinek ható zenei környezetbe. Dalszövegei forrásául vagy kiindulópontként olykor irodalmi műveket is használ, olyanokat, mint Lord Tennyson, William Shakespeare, William Blake vagy Yeats művei. Stílusa az eltelt évek alatt egyre kiforrottabb, összetettebb lett.
1998-ban szörnyű tragédia érte az énekesnőt. Egy csónakbalesetben elveszítette vőlegényét Ronald Rees-t, annak bátyját és egy jó barátjukat. Emlékükre alapítványt hozott létre, Cook-Rees Memorial Fund for Water Search and Safety néven. Nem sokkal később egy dupla albumon jelentette meg két korábbi koncertjének felvételeit – Live In Paris and Toronto –, melynek teljes bevételét az alapítvány kapta meg. Az ezt követő években csak ritkán lépett fel, és új lemezt sem készített. 2002-ben II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg vendége volt a kanadai Manitobában, ahol ötven éves évfordulójuk tiszteletére adott koncertet. Időközben több jótékonysági szervezetet is létrehozott. Leginkább a gyermekeket és a családokat érintő problémák, a kulturális, környezetvédelmi, történelmi és szociális kérdések foglalkoztatják.
McKennitt dalszerzőként több filmhez is készített kísérőzenét. Nevéhez fűződik többek között a Hegylakó 3, a Télapu, vagy a Tinker Bell című Disney produkció egy-egy betétdala. Ez utóbbi filmnek a narrátora is ő volt.
Két könyv is megjelent róla, 2001-ben Geoff Hancock írása a Celtic Quest majd Niema Ash műve a Travel with Loreena McKennitt: My life is a friend.
A páratlan hangú énekesnő hosszú szünet után 2006-ban adta ki hetedik stúdióalbumát An Ancient Muse címmel, amit Grammy-díjra jelöltek.
Koncertjein éteri énekhangját és hárfajátékát rendszerint számos kitűnő hangszeres is kíséri.
Loreena McKennitt nevét a világ minden pontján ismerik, pályafutását számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték már el.


Diszkográfia
Elemental (1985)
To Drive The Cold Winter Away (1987)
Parallel Dreams (1987)
The Visit (1991)
The Mask And Mirror (1994)
A Winter Garden: Five Songs For The Season (1995)
The Book Of Secrets (1997)
Live In Paris and Toronto (1999)
An Ancient Muse (2006)
Nights from the Alhambra (2007)
A Moveable Musical Feast (2008)
A Midwinter Night's Dream (2008)
The Journey Begins (2008)
A Mediterranean Odyssey (2009)
The Wind That Shakes The Barley (2010)
Troubadours on the Rhine (2012)

További információ
www.quinlanroad.comKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV