A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Ljiljana Buttler
énekesnő, Szerbia és Montenegró

A balkáni cigányzene egyik legnevesebb előadójaként tartották számon a nagyszerű énekesnőt, Ljiljana Buttler-t. Jellegzetes sötét és mély hangja miatt gyakran hasonlították a legendás Ella Fitzgerald-hoz és Billie Holiday-hez.
1944-ben Belgrádban született Ljiljana Petrovic néven. Édesapja harmonikaművész volt, de nem sokkal lánya születése után elhunyt. Édesanyja horvát származású énekesnő volt, akivel édesapja halála után egy bosnyák faluban Bijeljinában éltek. Édesanyja bárokban és kávéházakban énekelt, és lányát is tanította énekelni. 12 éves volt, amikor beteg édesanyja helyett elment egy kávéházba énekelni. Egy évvel később azután édesanyját is elveszítette. Iskolába járt, és éneklésből tartotta fenn magát. Néhány év múlva Belgrádba költözött, ahol a híres éttermi negyed, a Skadalia bárjaiban dolgozott, illetve a Belgrádi Rádióban készített felvételeket.
A ’80-as évektől kezdve egyre többet koncertezett, és televíziós műsorokban is fellépett, de az egyre feszültebb politikai helyzet miatt más értékek kezdtek fontossá válni az országban, ezért az évtized végére az énekesnő eltűnt a zenei életből.
1990-ben a háború elől Németországba menekült, férjhez ment – ekkor változtatta nevét Petrovic-ról Buttler-re –, és évekig visszavonultan élt. 2002-ben visszatért szülőhazájába, új albumot készített és szebben énekelt, mint valaha. A következő években két lemezt is készített a tradicionális cigányzenét és sevdalinkát játszó boszniai Mostar Sevdah Reunion-nal.
A kitűnő énekesnő 2009-től a Gypsy Queens & Kings produkció közreműködőjeként lépett színpadra olyan népszerű előadók és zenekarok társaságában, mint Esma Redzepova, Jony Iliev vagy a Mahala Rai Banda. Ennek sikereit azonban nem élvezhette sokáig, 2010. április 27-én elhunyt.
Ljiljana Buttler előadásmódjával, dalaival megmutatta a világnak a balkáni cigány lélek mélységeit.


Válogatott diszkográfia
Mostar Sevdah Reunion and Ljiljana Buttler – The Mother of Gypsy Soul (2002)
Mostar Sevdah Reunion and Ljiljana Buttler – The legends of live (2005)
Frozen Roses (2009)


Hírek róla
Elhunyt Ljiljana Buttler [2010.05.04]
A cigány zene királyai a Művészetek Palotájában [2010.04.06]
A világzene sztárjai a MÜPA 2010-es programjában [2009.11.11]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV