A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Lila Downs
énekesnő, Mexikó

Lila Downs, a félig indián származású énekesnő különleges dalaival és rendkívüli hangjával kultúrákat képes egyesíteni.
Lila Downs 1968-ban a mexikói Oaxacában látta meg a napvilágot, egy skót-amerikai édesapa és egy mixtek indián édesanya gyermekeként. Szülei Mexikóvárosban ismerkedtek össze, ahol édesanyja bárokban énekelt. Downs nyolcévesen mariachi dalokat kezdett énekelni családjának, de még hosszú út vezetett az énekesi pályáig. Legszívesebben operát, jazz-t és ranchero-t hallgatott, de nagy hatással volt rá John Coltrane művészete is. Gyermekkorát Mexikó és az Egyesült Államok között ingázva töltötte, de származása miatt mindkét helyen kissé idegennek érezte magát. Tizenhat esztendős volt, amikor elveszítette édesapját, ezt követően több időt töltött Mexikóban édesanyjával. Az egyetemen zenét és antropológiát tanult Minnesotában. Tanulmányait egy időre megszakította, és csatlakozott a Grateful Dead zenekart kísérő hippikommunához. Az egyetemet 1991-ben fejezte be. Ezt követően édesanyja autóalkatrész-üzletében kezdett dolgozni Oaxacában. Gyökeresen megváltozott azonban az élete, amikor egy környékbeli indián lefordíttatott vele egy halotti bizonyítványt, egy fiúét, aki a jobb munkalehetőségek reményében az Egyesült Államokba próbált bevándorolni. Ez a megrázó történet késztette első dalai megírására, aztán helyi bárokban kezdett énekelni, egy folkzenekar kíséretében. Így ismerkedett meg későbbi férjével, az amerikai szaxofonossal, Paul Cohen-nel.
1997-ben jelent meg első közös lemezük La Sandunga címmel, majd három évvel később a következő, a Tree of Life. Az ébenfekete hajú énekesnő a zenén keresztül fedezte fel önmagát, szülőhazáját és gyökereit.
2001-ben egy rendkívül provokatív albumot készített Border címmel, mely a határon elhunyt kivándorlókról, a lemészárolt indián falvakról, valamint a kizsákmányolt munkásnőkről szól. A dalszövegek között indián mítoszokat, mexikói költők verseit, és Woody Guthrie írásait is megtalálni. A kitűnő énekesnő az angol és a spanyol mellett indián nyelveken is énekel.
Downs 2002-ben egy tangóénekesnőt alakított a neves mexikói festőművésznő, Frida Kahlo életét feldolgozó, Salma Hayek főszereplésével készült Frida című játékfilmben.
2006-ban megjelent La Cantina című albuma még korábbi lemezeinél is nagyobb nemzetközi sikert hozott számára, a legnagyobb fesztiválok állandó fellépője lett szerte a világon.
A 2008 nyarán napvilágot látott Shake Away dalaival a bennszülött kultúrákban rendkívül fontos szerepet játszó sámánok és gyógyítók előtt tiszteleg. Ezen a lemezen közreműködik többek között a közismert argentin énekesnő, Mercedes Sosa is.
Lila Downs zenéjének alapjai a mexikói stílusok, a cumbia és a ranchera, valamint a blues, a jazz, a pop és a rock.


Diszkográfia
La Sandunga (1997)
Tree of Life / Yutu Tata (2000)
Border / La Linea (2001)
One Blood / Una Sangre (2004)
Itunes Exclusive (2006)
La Cantina (2006)
Shake Away / Ojo de Culebra (2008)
Lila Downs y La Misteriosa: En Paris – Live A FIP (2010)

További információ
www.liladowns.com

Hírek róla
Újabb világsztár a Művészetek Palotájában [2010.04.20]
A világzene sztárjai a MÜPA 2010-es programjában [2009.11.11]
Songlines Music Award [2009.03.31]
Carlos Saura - Fados [2008.12.27]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV