A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Värttinä
modern finn folk, Finnország


Tagok


Mari Kaasinen (ének)
Susan Aho (ének)
Johanna Virtanen (ének)
Janne Lappalainen (buzuki, szoprán szaxofon)
Hannu Rantanen (nagybőgő)
Markku Lepistö (harmonika)
Lassi Logren (hegedű, jouhikko, nyckelharpa)
Toni Porthen (dobok, ütőhangszerek)
Antto Varilo (gitárok, vonós hangszerek)

A Värttinä hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb finn zenekar, amely finn-ugor elemeken alapuló, vokális és hangszeres stílusokat elegyítő zenét játszik.
A zenekar 1983-ban a dél-finnországi Karelia, Rääkkylä nevű falujában alakult, és kezdetben hagyományőrző ifjúsági csoportként működött. Alapjait egy testvérpár, Sari és Mari Kaasinen valamint édesanyjuk, Pirkko teremtette meg, amikor népdalokat, már feledésbe merült kareliai dalokat kezdek énekelni, miközben a kantele nevű népi hangszerrel kísérték magukat. Ami hobbinak indult, az küldetéssé vált. Az együttes hamarosan huszonegy tagúra bővült. Tizenöt lány énekét hat fiú kísérte szaxofonon, gitáron, nagybőgőn, harmonikán és fuvolán. Ahogy kezdett kialakulni egyedi, sajátos hangzásviláguk, úgy váltak egyre népszerűbbekké Finnországban. A következő években folyamatosan koncerteztek, és elkészítették első két lemezüket.
A ’90-es évek elején komoly változások következtek be a zenekar életében. A meghatározó tagok közül többen Helsinkiben folytatták tanulmányaikat, néhányan abbahagyták a zenélést, vagy más együttesekhez csatlakoztak. A négy lány vezetésével újjáalakult Värttinä egy a korábbiaknál frissebb hangzást képviselt, és ennek köszönhetően a világzene legkeresettebb, legsikeresebb skandináv zenekara lett. A lányok énekstílusa a finn-ugor hagyományokat követte, saját dalokat is kezdtek írni, és a hangzásvilágukat tekintve a hangsúly a pop és a rock irányába tolódott. Óriási sikert aratott 1991-ben megjelent Oi Dai című lemezük, amit egy évvel később követett a Seleniko, melynek producere a 3 Mustaphas 3-vel ismertté vált Hijaz Mustapha volt. A következő években sorra készítették az újabb albumokat, a legjelentősebb fesztiválokon koncerteztek a világ minden pontján.
2003-ban megjelent iki című korongjukat a Songlines magazin beválasztotta az 50 legjobb világzenei album közé.
A zenekar felállása az évek alatt többször is változott, de sikereik ennek ellenére töretlenek. Az alapító tagok közül már csak az énekesnő, Mari Kaasinen, valamint a buzukin és szaxofonon játszó Janne Lappalainen maradt. Jelenlegi tagjai tehetséges nép- illetve jazz-zenészek, többségük a helsinki Sibelius Akadémia Népzenei Tagozatán tanult.
A Värttinä zenéjének alapjai az összetett ritmusok, illetve a tradicionális és modern hangszerelés. Fantáziadús finn kortárs zene, melyet egyedülálló harmóniák jellemeznek.


Diszkográfia
Värttinä – The First Album (1987)
Musta Lindu – Black Bird (1989)
Oi Dai (1990)
Seleniko (1992)
Aitara (1994)
Kokko (1996)
Vihma (1998)
Ilmatar (2000)
6.12. (2001)
iki (2003)
Miero (2006)
25 (2007)
Utu (2012)

További információ
www.varttina.com

Hírek róla
WOMEX Award 2012 [2012.09.21]
Sziget 2007 [2007.06.22]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV