A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Amsterdam Klezmer Band
klezmer, Hollandia


Tagok


Job Chajes (altszaxofon, rap, ének)
Janfie van Strien (klarinét, szopránszaxofon, vokál)
Gijs Levelt (trombita)
Joop van der Linden (harsona, tuba, ütősök)
Theo van Tol (tangóharmonika)
Jasper de Beer (bőgő, vokál)
Alec Kopyt (ütősök, ének)

Az Amsterdam Klezmer Band Hollandia egyik legsikeresebb zenekara, amely a kelet-európai zsidó zenei tradíciók megújítására törekszik.
Az együttest 1996-ban a szaxofonos Job Chajes alapította. Chajes rapperként kezdte zenei pályafutását, majd kürtön szeretett volna játszani, de végül szaxofonos lett.
Kezdetben utcazenéltek, parkokban, kocsmákban játszottak. A zenekar tagjai szenvedélyes zenészek, akik számtalan zenei stílusban otthonosan mozognak. Utcai muzsikálásaik alkalmával találkozott az együttes későbbi énekesével, Alec Kopyt-tal, akinek köszönhetően megismerték a hagyományos klezmer zenéket. Kopyt Odesszában született, és a ’70-es években emigrált a Szovjetunióból. Énekével rendkívül jól kiegészíti az együttes hangzását.
A zenekar gyorsan fejlődött, és hamarosan Hollandia-szerte ismertek lettek, köszönhetően többek között az 1999-es Oerol Festival-on aratott sikerüknek. A következő években egyre több hazai fesztiválra kaptak meghívást és Európa számos országában vendégszerepeltek.
Az Amsterdam Klezmer Band az első években tradicionális klezmer sztenderdeket játszott, melyeket régi felvételekről tanultak. Azóta zenéjüket balkáni és cigány népzenei elemekkel tették színesebbé, izgalmasabbá. Repertoárjuk jelentős része ma már saját szerzemény.
2003-ban jelent meg Katakofti című lemezük, amit a török Galata Gypsie Band-del közösen vettek fel. Jól ismert DJ-k és producerek közreműködésével készült 2006-os Amsterdam Klezmer Band Remixed című albumuk.
Lendületes koncertjeikkel – melyekben elegyednek a hagyományos dallamok illetve az egyedi hangzású saját szerzemények – a világ számos pontján arattak óriási sikereket.
Az Amsterdam Klezmer Band zenéje a különféle kelet-európai stílusok élénk és rendkívül üdítő keveréke.


"A North Sea Jazz Fesztiváltól New Yorkig és Londonig mindenütt óriási sikert arattak."

- De Telegraph -
Diszkográfia
De Amsterdam Klezmer Band (1999)
Mala Loka (2000)
Limonchiki (2001)
Amsterdam Klezmer Band met Bob Fosko (2003)
Katakofti (2003) – Galata Gypsie Band
SON (2005)
Amsterdam Klezmer Band Remixed (2006)
Zaraza (2008)
Katla (2011)
Mokum (2012)

További információ
www.amsterdamklezmerband.nlKAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV