A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Sivan Perwer
énekes, Kurdisztán

Sivan Perwer a legismertebb és legnépszerűbb kurd énekes, költő és előadóművész, a kulturális ellenállás egyik szimbóluma.
1955-ben a törökországi Urfa városában látta meg a napvilágot, egy zenész családban. Gyermekkorában gyakran énekelt, amit a környezete is nagyon szeretett, s tovább bátorították. Énekelt barátságról, szabadságról, békéről, emberségről. Az iskolában matematikát tanult, a zenéléssel csak autodidakta módon foglalkozott, de igyekezett nemcsak a saját kultúrájával, hanem más népek zenéjével is megismerkedni.
Középiskolás volt, amikor először készített felvételeket, ekkor még török nyelven, hiszen anyanyelvén nem énekelhetett. A ’70-es évek elején vált széles körben ismertté, annak ellenére, hogy a dalait Irakban, Iránban és Törökországban is betiltották. Kazettáinak birtoklásáért akkor börtön vagy szélsőséges esetben akár halálbüntetés is járhatott. Törökországban még ma is csak szerelmes, lírai szerzeményeit engedik forgalmazni és játszani. 1976-ban, hogy megóvja életét és családját, Németországba költözött, majd hamarosan ott is elkészítette első albumát, mely tradicionális kurd dalokat tartalmazott.
Sivan Perwer repertoárjának jelentős részét politikai tartalmú dalok teszik ki, de gyakran ad elő hagyományos történelmi eposzokat és szerelmes dalokat is, a saz nevű török lanttal kísérve énekét.
Perwer erőteljes, érzelmes hangja, szuggesztív személyisége mellett zenéjének különös, hipnotikus ritmusai is magukkal ragadják a hallgatóságot. Érzelmes, szenvedélyes stílusának köszönhetően a fiatal kurd énekesek példaképévé vált. Felesége, Gulistan is ismert kurd énekesnő.
Dalai mindig valamilyen fontos üzenetet hordoznak az emberi jogokról, a békéről, az egyenlőségről, az igazságosságról, olyan témákról, amelyek nemcsak a kurd népet, hanem minden embert érintenek. Rendszeresen koncertezik a világ különböző pontjain, több alkalommal fellépett már népe megsegítése érdelében is. 1991-ben egy segélykoncerten olyan világsztárok társaságában lépett fel, mint Paul Simon, Peter Gabriel, a Gipsy Kings és Sting.
2004-ben a kultúra fejlesztésére megalapította Frankfurtban a Sivan Perwer International Cultural Foundation-t.
Sivan Perwer karizmatikus előadó, a kurd nép szabadságának elszánt védelmezője. Kurdisztán kulturális nagykövete, számtalan világzenei elismerés birtokosa.


"Napjaink legjobb és legismertebb kurd énekese."

- Rough Guide -

Válogatott diszkográfia
Govenda Azadixwazan (1975)
Hevale Bar Giranim (1976)
Herne Pe (1977)
Ey Ferat (1978)
Kine Em (1979)
Hay Dil (1980)
Gele Min Rabe (1981)
Algiri (1982)
Bilbilo/Ferze (1983)
Dotmam (1985)
Le Dilbere (1986)
Helebce (1988)
Xewna Min / Dr. Quasimlo (1991)
Zembilfiro (1992)
Ya Star (1995)
Naze (1996)
Heviya Te (1999)
Roj u Heyv (2000)
Sare (2001)
Helbesten bijarti yen 1 / Kirivé (2002)
Helbesten bijarti yen 2 / Klasik (2003)
Helbesten bijarti yen 3 (2004)
Min Beriya Te Kiriye (2004)
Diwana (2005)


További információ
www.sivan-perwer.com

Hírek róla
Budapesten a kurdok királya [2012.04.28]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV