A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Ana Moura
fado, Portugália

Ana Moura a portugál fado-énekesek fiatal generációjának egyik legtehetségesebb előadója. Gazdag, mély alt hangjának köszönhetően hamar jelentős hírnevet szerzett magának szerte a világon.
1980-ban a fővárostól, Lisszabontól észak-keletre található kisvárosban Santarémben született. Családjában mindenki nagyon szerette a zenét, összejöveteleiken rendszeresen muzsikáltak. Már gyermekkorában is gyakran énekelt fado-t, de más stílusokat is kedvelt. Tinédzserként helyi pop és rock együttesekkel lépett fel, de mindig figyelt arra, hogy a fado azért soha ne maradjon ki előadásaikból.
Egy nap barátaival ellátogatott Lisszabon egyik legismertebb fado-házába, ahol az énekesek, zenészek és rajongóik gyűlnek össze, s ahol a fiatalok mindent meg tanulhatnak a stílusról az idősebb művészektől. Ez a közeg nemcsak Moura-t, hanem zenész társait is nagyon inspirálta. 2000-ben egy ismert fado-énekesnő, Maria de Fe meghívta, hogy énekeljen az ő fado-házában. Ez volt Ana Moura karrierjének egyik legmeghatározóbb pillanata. Hamarosan már különböző televíziós műsorokban szerepelhetett, s a helyi újságok is írtak különlegesen tiszta tónusú, szép hangjáról.
Moura-ra nagy hatással volt a legendás énekesnő Amália Rodrigues munkássága, akit egyéni hangja, expresszív előadásmódja és szellemisége a fado királynőjévé tett. A fiatal énekesnő fejlődéséhez és lemezeinek elkészültéhez nagymértékben hozzájárult a gitáros, zeneszerző, producer Jorge Fernando támogatása és közreműködése, aki korábban hosszú ideig volt Amália Rodrigues gitárosa.
Ana Moura hazája, Portugália mellett ma már világszerte egyre népszerűbb és ismertebb, bemutatkozhatott már többek között a New York-i Carnegie Hall-ban, az amsterdami Concertgebouw-ban valamint a legnagyobb jazzfesztiválokon San Franciscoban és Vancouverben is.
Moura hangja kifejezi mindazt, ami a fado, a fájdalmat, a keserűséget és a szenvedélyt.


"A legjobb fiatal fado énekesnő."
- Billboard USA -

"Az első lemeze az ismeretlenségből mindjárt a csillagok közé emelte."

- Songlines -

Diszkográfia
Guarda Me A Vida Na Mao (2005)
Aconteceu (2006)
Para Além da Saudade (2007)
Leva-me aos Fados (2009)
Coliseu (2011)

További információ
anamoura.com.pt
www.anamoura.com

Hírek róla
Songlines Music Awards 2011 – a jelöltek [2011.03.16]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV