A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Anoushka Shankar
szitár-művész, Nagy-Britannia

Anoushka Shankar, a rendkívül tehetséges indiai származású szitár-művész az indiai klasszikus zene és Ravi Shankar méltó örököse.
A világhírű szitár király Ravi Shankar kisebbik lánya, Anoushka 1981. június 9-én Londonban látta meg a napvilágot, majd Új Delhiben és Kaliforniában nevelkedett. Kislányként édesanyjától, Sukanya Shankar-tól tanult indiai táncokat és dalokat. Később a szitárral való ismerkedésre is édesanyja buzdította. Első hangszere egy számára készült „gyerekszitár” volt, tanára pedig természetesen a legavatottabb vagyis édesapja Ravi Shankar. Anoushka ekkor még csak kilenc éves volt, és alig múlt tizenhárom, amikor először állt közönség elé.
1996-ban közreműködött Ravi ShankarIn Celebration című albumán, többek között olyan művészek társaságában, mint George Harrison, André Previn, Jean-Pierre Rampal, Gary Peacock, Ringo Starr, Yehudi Menuhin, Zakir Hussain vagy Zubin Mehta. Egy évvel később édesapja Chants of India című lemezének – melynek producere a Beatles egykori frontembere George Harrison volt – elkészítésében segédkezett a fiatal művésznő, ezúttal karmesterként. 17 évesen a Brit Parlament Alsóházában címerpajzzsal tüntették ki, ő volt az első nő, aki ennyire fiatalon részesült ebben a magas megtiszteltetésben.
A még mindig nagyon ifjú, de egyre népszerűbb muzsikus 1998-ban fellépett a Peter Gabriel nevével fémjelzett WOMAD Festival-on, és elkészítette első lemezét Anoushka címmel. Az érettségi után úgy döntött, hogy elhalasztja a továbbtanulást, és inkább bejárja a világot édesapjával. 1999-ben közös koncertet tartottak többek közt a londoni Barbican-ben, valamint a franciaországi Evian Festival-on, majd a következő évben együtt ünnepelték Ravi Shankar 80. születésnapját, amely pályafutásának 70. évfordulója is volt egyben.
Első két lemezén Anoushka még elsősorban édesapja szerzeményeit játszotta, majd fokozatosan rátalált saját stílusára. 2005-ben megjelent Rise című albumán klasszikus rágák elektronikus átiratai hallhatók. A korongot Grammy-díjra is jelölték, Anoushka Shankar pedig első indiai előadóként fellépett a 2006-os díjátadó gálán.
2007-ben Karsh Kale indiai zenész-producerrel készített közös albumot, Breathing Under Water címmel, melyen olyan előadók működnek közre, mint Ravi Shankar, Sting, vagy Anoushka féltestvére, az ismert és népszerű jazz-énekesnő Norah Jones.
Anoushka nemcsak a zenei világban aratott sikereket. 2002-ben Bapi: The Love of my Life címmel írt könyvet édesapjával közösen. 2004-ben pedig elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a Dance Like A Man című filmben nyújtott alakításáért az Indiai Nemzeti Filmfesztiválon.
Anoushka Shankar szitárjával sajátosan egyéni hangzásvilágot teremtett, melynek alapjai az édesapjától tanult gazdag klasszikus indiai zenei tradícióban gyökereznek.


Diszkográfia
Anoushka (1998)
Anourag (2000)
Live at Carnegie Hall (2001)
Rise (2005)
Breathing Under Water (2007) – Karsh Kale
Traveller (2011)
Anoushka Shankar, London Philharmonic Orchestra & David Murphy: Ravi Shankar - Symphony (2012)

További információ
www.anoushkashankar.com

Hírek róla
Songlines Music Awards 2012 [2012.05.02]
Világsztárokkal zenél Herbie Hancock [2010.07.05]
Anoushka Shankar Debrecenbe is ellátogat [2008.04.28]
BBC Radio 3 Awards for World Music 2008 [2008.04.24]
Anoushka Shankar először Magyarországon [2008.03.19]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV