A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Andy Palacio
garifuna zene, Belíze

Andy Palacio volt a valaha élt legismertebb belize-i előadó, a garifuna kultúra elszánt védelmezője.
Palacio 1960. december 2-án a közép-amerikai Belize, Barranco nevű garifuna halászfalujában született és nőtt fel. A garifuna karibi népcsoport, mely a nyugat-afrikai rabszolgák és a helyi őslakosok keverékéből alakult ki. Édesapja, Reuben szívesen játszott angol népdalokat és népszerű slágereket harmonikán és gitáron, és fiát is tanítgatta harmonikázni. A gyermek Palacio gyakran hallgatta a rádióban a szomszédos Honduras, Guatemala, Jamaica, Mexikó és Kuba tradicionális garifuna zenéit. Iskolásként a capella együtteseket alapított, majd megtanult gitározni is. Az egyetem elvégzése után a barrancoi Római Katolikus Iskolában tanított, a ’80-as évek elején pedig Nicaraguában dolgozott, ahol a garifuna nyelv és kultúra megőrzésében segédkezett. Közben egyre jobban megismerte ősei hagyományait és zenéjét. Hazatérve csatlakozott a punta rock nevű mozgalomhoz, mely a garifuna zene elektronikus változatának, a jazz-nek, az R&B-nek és rock and roll-nak a fúziója. 1985-ben készült Bikini Party című dala, mely a stílus egyik klasszikusa.
Andy Palacio 1987-ben egy fél évig Londonban dolgozott a Cultural Partnerships Limited nevű szervezettel együttműködve.
A ’90-es években megszilárdította karrierjét, megismerkedett a helyi producerrel, Ivan Duran-nal és elkészítette első lemezeit. 1995-ben jelent meg a Keimuon, amit a Rough Guide beválasztott a 100 legfontosabb latin-amerikai és karibi album közé. Két évvel később, 1997-ben elkészült a Til Da Mawnin című album, melyen karibi, spanyol és kreol ritmusok csendülnek fel. Időközben Palacio visszatért a tradicionális garifuna ritmusokhoz és hangszerekhez.
A sikeres zenészt 2004-ben kinevezték hazája kulturális nagykövetévé.
A legnagyobb sikert és a világhírt a 2006-os Wátina című lemez hozta meg számára, mely a garifuna hagyományok és a kortárs zene páratlan elegye. Ezt a korongot The Garifuna Collective nevű zenekarával készítette, amelyben több generáció muzsikál együtt. 2008-ban a BBC Radio 3 világzenei díjára jelölték Andy Palacio-t és a The Garifuna Collective-et, valamint a legjobb albumok között esélyesként szerepelt a Wátina is.
2007-ben áldozatos munkája elismeréseként az UNESCO a Béke művésze címmel tüntette ki a művészt.
Andy Palacio pályafutása alatt rengeteget tett a garifuna nyelv és zene megőrzéséért, és a fiatalokkal való megismertetéséért, melynek eredményeként az UNESCO is elismerte, hogy meg kell óvni a garifuna kultúrát.
A nagyszerű zenész sikereinek csúcsán 2008. január 19-én agyvérzés és szívroham következtében hunyt el.


Diszkográfia
Keimoun (1995)
Til Da Mawnin (1997)
Paranda (1999)
Wátina (2006)


Hírek róla
BBC Radio 3 Awards for World Music 2008 [2008.04.24]
2007 legjobb lemezei [2007.12.07]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV