A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Anima Sound System
elektronikus tánczene, Magyarország


Tagok


Prieger Zsolt
Németh Gergely
Prieger Fanni (ének)

Tagok voltak:
Prieger Szabolcs (1993-2004)
Németh Judit (ének, vokál, 1998-2004)
Angler Ákos (koncerteken, dobok)
Bognár Szilvia (ének,1993-1997)


Az első számú elektronikus tánczenekar Magyarországon az Anima Sound System, mely elegyíti a kárpát-medencei népzenei hagyományokat a kortárs zenével, hip-hop és jungle-ritmusokkal. Jellemző rájuk az állandó változás és megújulás.
Az Anima Sound System zenekart 1993-ban Prieger Zsolt és Prieger Szabolcs alapította Szombathelyen, majd másfél év múlva csatlakozott hozzájuk Németh Gergely, akinek érkezésével kialakult az a szerzőhármas, amely a zenekar alapját képezi, és mozgatja a változó felállású csapatot.
Az 1994-ben készített kazettájuk még erőteljesen kísérletező volt. Azonban az 1995-ben megjelent Shalom címet viselő első albumuk már magán hordozza mindazokat a jellegzetességeket, amelyek azóta is felismerhetővé és egyedivé teszik a zenekart. Ezek a roma és a zsidó népzene, reggae-ütemek, játékosság, kísérletezés, hangszerelési furcsaságok.
Első külföldi sikerüket 1996-ban a bécsi Soundsfair Fesztivál-on aratták.
A következő album, az 1996-os Hungarian Astronaut ironikus formában tálalja a magyar népzene és a pszichedelikus struktúrák viszonyát. A sikert, mely azóta is töretlen a következő, Anima című album hozta meg. Azóta rendszeresek a fesztiválmeghívások Magyarországon és külföldön egyaránt.
Első igazán nagy slágerük a '68, mely megjelenésének hetében vezette a MAHASZ eladási listáját.
Számaikhoz olyan producerek és előadók készítettek már remixeket, mint a Transglobal Underground, a De-Phazz, vagy Terry Lee Brown Jr.
1998-ban kísérőzenét írtak Salamon András, Közel a szerelemhez című filmjéhez.
A zenekar markáns politikai gesztusokat is tesz, például 1999-es Bujdosó című maxijukon a magyar Himnusz feldolgozása hallható.
2000-ben készített Gipsy Sound Clash című lemezük a roma hagyományok és a dub-technika viszonyát boncolgatja. Az album bemutatóját Londonban tartották, a neves Cargo klubban.
Az Anima Sound System közös felvételt készített a londoni világsztár-csapattal az Asian Dub Foundation-nal, Elég volt címmel 2002-ben. Még ebben az évben európai turnéjuk során nagy sikerrel léptek fel a világ legrangosabb zenei vásárán, a WOMEX-en.
A 2003-ban megjelent Aquanistan című korongjukért 2004-ben Fonogram-díj-at kaptak.
A 2004-es év látszólag erős törést okozott az Anima Sound System életében, az év őszén ugyanis a zenekar énekesnője, Németh Judit, illetve Prieger Szabolcs kiváltak az együttesből, ám megváltozott felállásban is tovább folytatódott a zenekar siker sorozata.


Diszkográfia
Shalom (1995)
Hungarian Astronaut (1996)
Anima (1997)
Közel a szerelemhez (1998)
Gipsy Sound Clash (2000)
Aquanistan (2003)
We Strike (2006)
Tedd a napfényt be a számba (2010)

További információ
www.animasoundsystem.com
www.myspace.com/animasoundsystem

Hírek róla
Fonogram 2011 – a jelöltek [2011.02.21]
Oi Va Voi koncert Zamárdiban [2007.06.29]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV