A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Lakshminarayana Shankar
jazz, India

Lakshminarayana Shankar briliáns hegedűvirtuóz, aki saját tervezésű 10 húros hangszerén játszva magával ragadja közönségét jazzalapú, karnatikus, hindusztáni zenéjével.
1950. április 26-án született Madrasban, Indiában. Édesapja V. Lakshminarayana India szerte ismert hegedűs volt, édesanyja pedig a szitárhoz hasonló veena nevű hangszeren játszott. Shankar kétéves korától ragákat tanult énekelni, és még csak négyéves volt, amikor édesapja elkezdte hegedülni tanítani. Később tanulmányozta a mridangam nevű dél-indiai dobokat, illetve édesapja tanácsára a különböző észak- és dél-indiai zenei tradíciókat is.
1969-től az Egyesült Államokbeli Wesleyan Universityn etnomuzikológiát tanult, s végül Ph.D. fokozatot szerzett. Az egyetemi évek alatt olyan jazz- és rockzenészekkel ismerkedett meg, mint John McLaughlin, Ornette Coleman és Jimmy Garrison.
1975 és 1978 között John McLaughlin-nal vezette a Shakti-t, amely az indiai zene és a jazz akusztikus keverékét játszó rendkívül népszerű együttes volt. Shankar és McLaughlin később duóban zenéltek a Turyanandha Sangeeth-ben.
1984-ben jelent meg a nagysikerű Song for Everyone című album, melyet olyan remek zenészek társaságában készített el, mint Jan Garbarek, Zakir Hussain és Trilok Gurtu. Ezzel az anyaggal hazánkban, a Debreceni Jazz Napok-on is fellépett.
Később megalapította a Shadu nevű pop/rock zenekart, de az ő nevéhez fűződik a rockalapú Epidemics is, melyet zeneszerző-billentyűs feleségével, Caroline-nal vezetett. Az Epidemics-szel az emberi jogokért szervezett világkörüli turnét 1988-ban, amelyen Sting, Bruce Springsteen, Tracy Chapman és Peter Gabriel is részt vett, ennek a turnénak egyik állomása a budapesti Népstadion volt.
Kétnyakú, különleges hangú 10 húros hegedűjével a rock felvételek hangulatát is izgalmasabbá tudja tenni, zenésztársai ezért szívesen hívják meg produkcióikba vendégnek. Hallható volt például Frank Zappa, Peter Gabriel, Phil Collins, Eric Clapton, Lou Reed és a David Byrne vezette Talking Heads felvételein.
A neves filmrendező, Martin Scorsese 1988-as, Krisztus utolsó megkísértése című filmjében is hallható L. Shankar páratlan hegedűjátéka. A film zenéjét, vagyis a Passion című albumot és szerzőjét, Peter Gabriel-t 1989-ben Grammy-díj-jal jutalmazták.
1996-ban a szintén hegedűs Gingger Shankar-ral megalakította legújabb duóját, Shankar & Gingger néven. A remek kettős a világzenétől a pop/rockig megannyi stílust remekül játszik. Mel Gibson 2004-es Passió című filmjében is hallható a kitűnő páros.
Lakshminarayana Shankar rendkívül sokoldalú hegedűvirtuóz, aki majd minden zenei stílusban otthonosan mozog.

Válogatott diszkográfia
Shakti with John McLaughlin(1975)
A Handful Of Beauty (1976)
Natural Elements (1977)
Electric Dreams (1979)
Touch Me There (1979)
Who’s The Know (1981)
Song For Everyone (1984)
Epidemics (1986)
Pancha Nadai Pallavi (1989)
M.R.C.S. (1991)
Seven Souls (1989)
The Best Of Shakti (1995)
One in a Million (2001)
Celestial Body (2004)
KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV