A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
A, Á, A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z,

Arasinda
török folk, Magyarország


Tagok


Nyitrai Péter (saz baglama, oud, kaval, zurna, zummara)
Róka Szabolcs (saz baglama, oud, koboz, ének)
Gyulai Csaba (hegedű, gadulka, derbuka, bendir, def, riq)
Juhász Endre (oboa, zurna, angolkürt, duduk, bombard)
Bede Sarolta (ének)
Bata István (basszusgitár)
Bakos Csaba (derbuka, tapan)

Tagok voltak:
Hannah Berger (ének, bendir, saz, zil)
Gyarmati 'Hodzsa' Gábor (gitár, carcabet)
Kovács Zoltán (basszusgitár)
Szegedi Csaba (derbuka, riq, bendir)

A török népzene hagyományos és feldolgozott előadásával egyedüliként foglalkozik Közép-Kelet Európában az Arasinda együttes. Repertoárjukon Törökország valamennyi régiójának zenéje megtalálható.
Az Arasinda 1998-ban alakult Budapesten. A zenekar nevének jelentése „között”, alapító tagjai Nyitrai Péter és Hannah Berger. Kezdetben a török népzene kötöttebb ágával foglalkoztak, melynek Törökországban olyan képviselői vannak, mint Musa Eroglu, Arif Sag, Muhlis Akarsu és Aşik Veysel. Törökországi utazásaik során ismerkedtek meg ezzel a zenei világgal, melyből az együttes dalai és feldolgozásai táplálkoznak. A hagyományos stílus megismerésében, és elsajátításában a Törökországban és a magyarországi törökség körében élő barátaikkal való együtt zenélés és éneklés segített az együttes tagjainak.
Népzenei feldolgozásaikban arra törekednek, hogy megőrizzék a népdalok autentikus megszólalásmódját. Ez különösen érvényes az énekstílusra. Számaik alapját a tradíció képezi, amely a zenekar tagjaira egyénenként jellemző improvizációs stílussal egészül ki. Az Arasinda sajátos hangzásvilága a török népzene és az etno-jazz ötvözetéből jön létre, melyben nagy szerepe van a török népi hangszerek (saz baglama, oud, zil) mellett megszólaló basszusgitárnak, oboának, kürtnek, és más népek hangszereinek (gadulka, kaval) is.
Dalaikat természetesen török nyelven éneklik.
Második lemezükön, a Ne olursan ol (Bárki is légy) címűn a zenekar tagjain kívül török zenészek Selma Öles, Zümrüt Öles és Mehmet Erdem is közreműködtek.
A zenekar többször fellépett a Sziget Fesztiválon, a Kaláka Nemzetközi Folkfesztiválon és az ország különböző városaiban szervezett Ázsia napokon, de hallhatták már őket a nyíregyházi Vidor fesztiválon is.
1999-ben Sezgin Türk Zsebembe sok kicsi alma van címmel készített róluk filmet.
2004-ben Hannah Bergerről forgattak portréfilmet.

Diszkográfia
Aşkin şarabi - A szerelem bora (2002)
Ne olursan ol - Bárki is légy (2003)

További információ
www.arasinda.hu

Hírek róla
12. születésnapját ünnepli a Fonó [2007.11.15]KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV