A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
Augusztus 30. - Vidámság Menetrend
www.kulturszalon.hu
[2014.08.30.]10:00 - ÍGY LESZ KEREK A VILÁG - Kossuth tér, Ofotért üzlet előtt

Az „Így lesz kerek a világ! Ember és természet harmóniában...” program arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős összefüggés van megyénk természeti értékeinek, helyi termelőinek és szolgáltatóinak fennmaradása, valamint saját mindennapi választásaink között.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét népszerűsítő tevékenységeikkel különböző módokon igyekeznek mindezt bemutatni: nyereményekkel járó internetes ökojátékokkal és megyejáró programmal, 12 nagyszerű, bárki számára nyitott megyei kirándulással, és 14 megyei rendezvényen való megjelenéssel. Ez utóbbiak alkalmával azok a fesztivállátogatók, akik a sátruknál helyesen töltik ki a játékos feladatsort, tetszésüknek megfelelő ajándékban részesülnek a gazdagon megrakott asztalról: több száz termék megyei népi iparművészektől, méhészektől, lekvárfőzőktől, kézművesektől. A helyes megoldók kerékpársorsoláson is részt vesznek!
11:00 - SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ… - Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár Galéria
Karádi Nóra és Karádi Zsolt fotókiállítása

Karádi Zsolt több mint negyven esztendeje fotózik. Az utóbbi évtizedben – a digitális technika biztosította lehetőségek birtokában – figyelme a színház felé fordult. Az elmúlt években több ezer felvételt készített. 2010 óta lányával, Nórával együtt nemcsak a VIDOR Fesztivál eseményeit örökítik meg, hanem a Móricz Zsigmond Színház bemutatóit is. Mindenekelőtt a játszó ember érdekli őket: a legfontosabb számukra a színész arca. Kiállításuk anyaga a nyíregyházi teátrum 2013/2014-es évadának legszebb, legizgalmasabb pillanatait tárja a látogató elé.

Megnyitó: augusztus 30., szombat 11.00
A kiállítást megnyitja: Gerliczki András tanár, író
A kiállítás minden nap 17 óráig látogatható.
11:30 - HAL(L)HATATLAN - Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár Kamaraterem
HALLÁSSÉRÜLT MŰVÉSZEK KIÁLLÍTÁSA

A VIDOR Fesztivál a sokszínűségről szól, ezért is nagy öröm számunkra, hogy bemutatkozhatunk! Hiszen alkotóink azon „láthatatlan” fogyatékossággal élnek, aminek mibenlétéről sajnos csak keveset tudunk a mindennapokban. Számukra a kultúra, a művelődés sajátságos módja adatott meg, de soraik közt mégis megtalálhatóak a művészetek szinte minden ágának képviselői.
A képzőművészet területén is több jelentős alkotójuk van – köztük Vincze Tamás és még sokan mások –, akiknek szerteágazó munkásságába szeretnénk betekintést engedni a Hal(l)hatatlan kiállításon.
Bízunk benne, hogy a műveket megnézve érezni fogják, mennyire azonosak vagyunk azokkal, akik minket másnak látnak.

www.hka.hupont.hu; www.sinosz.hu

Megnyitó: augusztus 30. szombat 11.30
A kiállítást megnyitja: dr. Tapolczai Gergely, országgyűlési képviselő
A kiállítás minden nap 17 óráig látogatható.
15:30 - STREET COMEDY SHOW - Városháza előtt

Kacaga my Színház
Budapest

STREET COMEDY SHOW
Akromantikus komédia több részben

A romantikus hősnő ............ Kovács Debóra
DuoTrixx...........................Csongrádi Csaba
DuoTrixx..........................................Mályki
A legkisebb többszörös .........Hrisafis Gábor
A néma levente.....................György István
Szalto.....................Szénási Gergely Zoltán
Mortale.................................Nguyen Péter
Csocsó Bohóc.....................Csocsó Bohóc
Toleráns...................................Nagy Zsizsi


A társulat az élet alapvető kérdéseit boncolgatja: Mi az élet értelme?, Miért nincs ma szerda? Eső esetén miért szólnak ránk mindig a színház büfében? Hova lett a többi törpe? Mikor kapunk díjat?!!!

„ ... ez annyira, de aaannyira cuki!... „
- fészbúk –

„ ...aki még nem látta, annak elmondhatatlan élményben lesz része, aki már látta, az elmondhatja ...”
- Gyermektábor Rádió Győrújbarát -
15:30 - ARTÉZIS TRIÓ - Városalapítók szobránál

Triónk zenéje ötvözi a jazzt, a bluest, a rockot és a kelet-európai népzene dallam- és harmóniavilágát. Javarészt saját számainkat játsszuk, amelyek Babosi László szerzeményei.
http://kulturszalon.hu/sites/default/files/field/image/artezistrio.jpg


15:30 - REPÜLŐGÉP TÁNCOLTATÓ - Takarékpalota előtt

Inzsöl Gyula 20 éves modellrepülő pilóta, azon belül a zenére történő teremmodellezés profi pilótája. A Csillag születik 2. szériájából ismerhettük meg, amiben az elődöntőkig jutott (a legjobb 20 közé jutó 10.000 jelentkező közül). Országos terem műrepülő bajnok, nagy gépes műrepülő kategóriában OB 3. helyezett. A zenére történő teremmodellező világranglista 4. helyezettje.
15:30 - PANTOMIMESEK - Korzó sétány, Zrínyi utca

Németh Orsolya, Robin László, Simon M. Edina,
Stubnya Béla, Tulipán Katalin, Várday Gabriella
Stubnya Béla és társulata már több éve a VIDOR Fesztivál utcai frontján „teljesít szolgálatot". Megjelennek a sétálók között és színesítik a VIDOR-os forgatagot. Pantomim és utcaszínházi elemekkel szórakoztatják a belvárosban sétálókat.

15:30 - KARIKATURISTÁK - Korzó sétány, Zrínyi utca
A hazai karikatúraművészet legjobbjai minden évben részt vesznek a fesztiválon, s a közönség napról napra találkozhat legújabb műveikkel.
A fesztiválon részt vevő karikaturisták:
MARABU
Született 1962-ben.
Karikatúrákat rajzol 1988 óta, hivatásszerűen 1990-től.
Műfajai: politikai-közéleti karikatúra, blődli, paródia, komix, meg ami éppen az eszébe jut.
Jelenleg rendszeres megjelenési helyei: Népszabadság, HVG, Hócipő, Kretén magazin, valamint szomba­tonként az Inform Média lapok, köztük a Kelet-Magyarországgal.
Önálló karikatúraalbumai: Marabu album (1997.), Sexy-Pixy (2000.)


Tónió
1960-ban Mohácson még Tóth Antalként láttam meg a napvilágot, a mai "Tónió"-hoz hosszú út vezetett. Rajzkészségemet édesapámtól örö­köl­tem, aki képzőművészetet tanult, de pályafutása nem teljesedett ki.
Az Építőipari Szakközépiskolát végeztem el Pécsett, de hogy a képzőművészet érdekel, csak 20 évesen fedeztem fel. Kezdetben önképzőkörbe jártam és nyelveket tanultam, áruházi dekorációban dol­goztam, majd kirakatrendező iskolába jártam.
1987-ben felvételiztem az Iparművészeti Főiskolára, diplomámat 1991-ben grafika és formatervezés szakon szereztem meg. A főiskolán évfolyamtársaimról gyors, vázlatszerű rajzokat (krokikat) készítettem. Ekkor éreztem rá a portrékarikatúra-rajzolás ízére, később fényképekről a politikusok is sorra kerültek.
Tanulmányaimat avval finanszíroztam, hogy nyaranta az utcán portrékat rajzoltam. A Vörösmarty téren fedezett fel a "Ludas Matyi" számára az újság akkori főszerkesztője. Még ebben az évben a lap karikaturistáival együtt közös kiállításunk volt Bécsben.
Az első "Ludas" címlap után (ami Antall Józsefről készült) kértek fel az "Uborka" című tévéműsor figuráinak tervezésére.
Zsoldos Péter
Nem valós személy, többnyire képre­gé­nyekben dekadens antihős­ként jelenik meg, de észlelték már a politika irreális világában is.
Itt főleg karikatúrák alatti szignóként, aminek következtében felelős és komoly emberek (szerkesztők és főszerkesztők) sőt egész lapok omlottak és nem csak idegileg össze.
Nagyon veszélyes, ha megijed, maró gúnyt locsol környezetére.
Ha mindenáron etetni akarja, gumikesztyű használata kötelező.
Ha tovább kíván rémüldözni, nézze meg a www.karikaturista.hu-t.
Érzékeny lelkűek a portrékarikatúrákat csak plasztikai sebészük, pszichológusuk felügyelete mellett tekinthetik meg.


Rák Béla
A karikatúra műfajban az első rajzom 1963-ban jelent meg. Ezen felbáto­rodva a továbbiakban már a Fülesben publikáltam, ahol később szerkesztő­ként dolgoztam.
Több hazai és nemzetközi kiállításon vettem részt, a közelmúltban Zágrábban Speciális díjat kaptam, itthon pedig a hévízi polgármester­találkozó karikatúra kiállításán rajzom első helyezést ért el.
Újságíró vagyok, a MUOSZ, és a Magyar Képzőművészeti Alap tagja.
Jelenleg karikatúráimat kereszt­rejtvé­nye­imbe ágyazva készítem, merthogy rejtvényszerkesztéssel is foglalkozom.
Fiammal, Rák Béla jr-ral közösen gitárzenekarban játszom, ahol dzsesszes, latinos virtuóz gitárjátékon alapuló zenét adunk elő (Django Reinhardt, Paco de Lucia, Benson stb.).
Fejérvári Zsolt
Festőművész, 1971 Budapest
1984-1989 Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, Budapest
1991-1997 Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest
1997 Diploma, MKE Festő tanszék, Mester: Károlyi Zsigmond
A kortárs festészet kicsi és csendes szcenéje mellett mindig felüdülést jelentettek számomra a grafika populáris ágai – a karikatúra-, képregényrajzolás –, az élő adásokban, rendezvényeken végzett szórakoztató munka, a közvetlen kapcsolat a nagyközönséggel.


Joe - Békési József
Békési "Joe" József, budapesti karikaturista, ki innovációs munkáival nemzetközi hírnevet szerzett. 1946-ban született. Tanulmányait 1964-ben fejezte be mint szobrász. Dolgozott mint épületrestaurátor, filmgyári szob­rász, dekoratőr és reklámszervező. A nyolcvanas évek végén kezdett karikatúrákat készíteni. Később az egykor híres, de azóta már megszűnt hetilapnak, a "Ludas Matyi"-nak a munkatársa lett. Joe több országban is rajzolt karikatúrákat és portrékat, így többek között Csehországban, Ausztriában, Angliában, Skóciában, USA-ban, Németországban, Japánban. Napjainkban szabadúszó karikaturista és a WittyWorld magyar szerkesztője.

http://kulturszalon.hu/sites/default/files/field/image/IMG_5779.JPG


15:30 - ASZFALTAKROBATÁK - Korzó sétány (Bank előtt)

Kacaga my Színház
Budapest

A romantikus hősnő ............ Kovács Debóra
DuoTrixx...........................Csongrádi Csaba
DuoTrixx..........................................Mályki
A legkisebb többszörös .........Hrisafis Gábor
A néma levente.....................György István
Szalto.....................Szénási Gergely Zoltán
Mortale.................................Nguyen Péter
Csocsó Bohóc.....................Csocsó Bohóc
Toleráns...................................Nagy Zsizsi

A társulat az élet alapvető kérdéseit boncolgatja: Mi az élet értelme?, Miért nincs ma szerda? Eső esetén miért szólnak ránk mindig a színház büfében? Hova lett a többi törpe? Mikor kapunk díjat?!!!

„ ... ez annyira, de aaannyira cuki!... „
- fészbúk –

„ ...aki még nem látta, annak elmondhatatlan élményben lesz része, aki már látta, az elmondhatja ...”
- Gyermektábor Rádió Győrújbarát -

http://kulturszalon.hu/sites/default/files/field/image/aszfaltakrobatak1_1.jpg


15:30 - VIDOR ÉS HAIR 2014 - Kossuth szobornál

Frizura és Színház fúziója!

Igen, hisz csodálatos világ mind a kettő, mert a valóságtól az álomvilágig sok mindent meg tudunk eleveníteni a ruhán, frizurán, személyen keresztül. Ez a frizura show egy ilyen világot mutat be. A vidámság alap a többi pedig érzés, látvány, fantázia.16:00 - DÍSZSZEMLE - Városháza előtt
Ort-Iki Báb- és Utcaszínház
Debrecen

DÍSZSZEMLE
AVAGY FEJEZETEK A DICSŐSÉGES ÉS GYŐZHETETLEN TAPLÁN HADSEREG ÉLETÉBŐL
Eső esetén a Korzó Bevásárlóközont „A” épület földszintje

Dió Zoltán ötletéből írta és összerendezte az Ort-Iki.
Zene: Kiss István
Díszlet: Komlódi Judit

„Khudera phaní, khudera maní, khudera bounderkí!” – e gyönyörű szavakkal köszönt mindenkit egy kicsiny, de büszke ország, Taplánia békés és szabadságszerető népe. Az Ort-Iki meghívására most néhány napig ideiglenesen hazánkban állomásozik a taplánok maroknyi csapata, hogy látványos díszszemlén vonultassa fel a nemzet színe-virágát. Személyesen a Főtaplán, Őméltósága Dr. Brothalio-Servegio Dhurreng Államelnök és Ultrageneralisszimusz vezényli a demonstrációt, ahol a taplán lovasság és tüzérség bemutatója mellett a légierő kötelékében először mutatkozik be a TP4000 – (Hedgehog) nehézbombázó.

A vidám és békés bemutató során esetleg előforduló szúrt, vágott, lőtt sebekért, az égési sérülésekért és sugárfertőzésért a Taplán Hadügy- és Hobbiállatminisztérium nem vállal felelősséget.

Az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház (neve egy szibériai mitológiai alak, a Világügyelő Férfi nevéből származik) 1989 óta működik. Megalakulása óta évről évre részt vesz hazai és nemzetközi fesztiválokon, rendezvényeken. Az utcai, vásári báb- ill. színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori hagyományokból merítik. Munkájuk elismeréseképpen 1993-ban megkapták a Kiváló Művészeti Együttes címet, 1996-ban pedig az UNIMA (Bábjátékosok Nemzetközi Szervezete) kisdiplomáját nyerték el.
A bábcsoport tevékeny szerepet vállal a régió nem hivatásos bábosainak továbbképzésében, művészeti táborok, szakmai programok szervezésében.
16:00 - BÍRÓ ESZTER ÉS ZENEKARA: ÁLLATI ZENÉS ABC - Korzó Színpad
GYEREKKONCERT
Bíró Eszter énekes, színész, számos színházi- és filmfőszerep, illetve világzenei szólólemez után 2013-ban Állati Zenés ABC címmel gyerekeknek, családoknak szóló képeskönyvet és lemezt készített. Az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevétlenül tanítja és szeretteti meg az óvodás és kisiskolás korosztállyal úgy, hogy mindeközben a szülők is jól szórakoznak. Az interaktív előadás felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában, sok-sok játékkal, humorral. Az Állati Zenés ABC 2014-ben megkapta az év hazai gyermek albuma Fonogram-díjat.16:05 - KOVÁCS GERGŐ ÉS ZENEKARA - Városalapítók szobránál

Ezt a formációt néhány hónappal ezelőtt hoztuk létre. Célunk: önmagunk megosztása, önkifejezésünk határainak tágítása, intuitív, ösztönös hangok belecsempészése a magyar zenei palettába. Kizárólag saját szerzeményeket adunk elő. Ritmusaink az ember lábát hívják táncra, dalszövegeink a vért forralja fel vagy a szívet nyitja a tágabb világokra. Mondanivalónk középpontjában az ember lelkivilága, társadalmi problémák és tettre buzdító kürt - illetve trombita- hangok, sámán kiáltások, dob dobbanások állnak. Szeretnénk a bennünk élő mindenséget a zene 12 hangjába sűríteni, illetve a kimondhatatlan érzéseket egy-egy hanggal elmondani.

Kovács Gergő (gitár, ének)
Bereczki István (trombita, szintetizátor, ének)
Dino István ( percussion)
16:40 - AQUEENCUM - Városalapítók szobránál

A legendás rockzenekar dalainak átdolgozása akusztikus hangszerekre. Queen-dalok utcazenei köntösben, gitárok és ritmushangszerek kíséretével.
Faragó Tamás - ritmushangszerek
Gyüre Lajos - akusztikus gitár
Kárpáti Zoltán - ének
Olajos Gábor - klasszikus gitár
17:00 - REPÜLŐGÉP TÁNCOLTATÓ - Takarékpalota előtt


17:00 - VIDOR ÉS HAIR 2014 - Kossuth szobornál

Frizura és Színház fúziója!

Igen, hisz csodálatos világ mind a kettő, mert a valóságtól az álomvilágig sok mindent meg tudunk eleveníteni a ruhán, frizurán, személyen keresztül. Ez a frizura show egy ilyen világot mutat be. A vidámság alap a többi pedig érzés, látvány, fantázia.
17:15 - ARTÉZIS TRIÓ - Városalapítók szobránál

Triónk zenéje ötvözi a jazzt, a bluest, a rockot és a kelet-európai népzene dallam- és harmóniavilágát. Javarészt saját számainkat játsszuk, amelyek Babosi László szerzeményei.


17:30 - GÓBÉ ZENEKAR - Korzó Színpad

A Góbé zenekar nem sokkal megalakulása után máris döntős lett az országos Fonó Ki-Látó tehetségkutató versenyen. 2010 óta a Fonó Budai Zeneház Utolsó Óra táncházainak állandó vendége. 2011-ben a Talentométer tehetségkutató versenyen a világzene/népzene kategóriában a zsűri hatvanhét nevezett zenekar közül a Góbét ítélte a legjobbnak. 2014-ben részt vettek a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató versenyen, amelyen az egyik legnépszerűbb együttes voltak. Autentikus hangszerekkel megszólaltatott kompozícióik egyszerre merítenek a Kárpát-medence népzenei hagyományaiból, a komolyzenéből, de a világzene irányába is nyitottak.
17:30 - CSOCSÓ VIDOROG... - Takarékpalota előtt

Az elmúlt tíz évben rengeteget tanultam Tőletek, amit szeretnék megköszönni a magam módján, hiszen az idei VIDOR-ra egy olyan műsorral készülök, ami felöleli a közösen eltöltött időt... A kezdetektől napjainkig. Azt szeretném, hogy ezen az egy héten rengeteget nevessünk együtt, magunkon, mert „az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő."17:50 - KOVÁCS GERGŐ ÉS ZENEKARA - Városalapítók szobránál


18:00 - TELEFONDOKTOR - Krúdy Kamara

MaNNa Produkció
Budapest

Szabó Borbála
TELEFONDOKTOR
EGYSZEMÉLYES BOHÓZAT

Előadja: GÖTTINGER PÁL

Látvány CSÍK MELINDA
Zene DINYÉS DÁNIEL
Produkciós vezető GÁSPÁR ANNA
Rendező OROSZ DÉNES

Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel kezdődnek a problémák. Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Miközben a rendelőből próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget, kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn, ő pedig egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a lassan helyrehozhatatlant - mindvégig bezárva. Vajon képes lesz-e Békés Dénes elrendezni ezt a délutánt (és vele az egész romba dőlni látszó életét), újra egybesodorni a két óvodás gyermeke, egy link barátja, annak naiv barátnője, valamint öko-bio-liberális-Waldorfos felesége, idős édesanyja és egy paciensének éppen születőfélben lévő kisbabája által darabokra cincált szálakat - vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

„Három tehetséges fiatal profi összmunkája, ami az utolsó percig remek ritmussal bír.”
- www.hetediksor.hu -

„A Telefondoktor nagy erénye: egy pillanatra sem engedi el a nézőt, hihetetlen jó ritmusa van, és a közönség sokszor majdnem lefordul a székről nevettében.”
- www.konyv.paradicsom.hu -

Fotó: Kállay-Tóth Anett
18:00 - NEMDJ VILÁGZENEI PARTYJA - Vidor Kert
VIDOR Kert, mert Kell egy hely
Lemaradt az esti koncertről a színházi versenyprogram miatt? Bulizna még egy kicsit mielőtt hazaindulna? Akkor térjen be a VIDOR Kertbe! Idén már nemcsak DJ szolgáltatja a talpalávalót! Ebben az évben új koncerthelyszínt avatunk!

Természetesen az idén is mindennap várja majd a fesztiválozókat a VIDOR Kert 18.00-03.00 között, éjszakánként pedig 22.00-től egészen 02.30-ig mindennap NEMDJ világzenei partija.

NEMDJ<6b>
Filmes vagyok és színházrendező, nem dj. Innen a név. Táncolható zenéket gyűjtök a világ minden szegletéből. Partyképes koktél lesz ezekből a VIDOR-éjszakákra.
Delhi-Kingston Underground, Szahara Karaván, Latin koktél, 21. századi törzsi zenék, Afrika By Night…

18:25 - AQUEENCUM - Városalapítók szobránál


18:30 - FOTÓFOGYATKOZÁS - Móricz Zsigmond Színház Galériája
„DÍVA, SZÍNÉSZ, NŐ”
– LUKÁCS MARGIT, MÉSZÁROS ÁGI, TOLNAY KLÁRI 100 –

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet három, száz éve született nagyformátumú művésznek állít emléket, akik a magyar színházi közelmúlt emblematikus figurái voltak, életművük izgalmas keresztmetszetét adja koruk hazai társadalmi, kulturális viszonyainak.
Tolnay Klári, Lukács Margit és Mészáros Ági a magyar színház- és filmművészet kimagasló és tündöklő csillagai. Milyen volt színésznek lenni? Asszonynak lenni? Asszonynak lenni? Szeretni és szeretve lenni? A pálya iránti rajongás közben önmagukhoz hűnek maradni a viharvert, zaklatott és sokszor reményvesztett XX. század történelmi díszletei között? Erről vall nekünk a három felejthetetlen díva, akik az örök asszonyiság különböző archetípusainak emlékezetes alakjai. Életútjuk bemutatásakor egyszerre szeretnénk láttatni a művészi, női sorsot és azt a hatást, amit a korszak gyakorolt rájuk. Három pályakép tárul föl a látogatók előtt kicsit másképp, mint egy hagyományos kiállításon: a színésznők vallomásaiból merítünk, ők maguk mesélnek majd nekünk emlékeikről, szerepeikről, férfiakról, szerelmekről, pályáról és pályatársakról.

(A kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet hozzájárulásával kerül bemutatásra.)

Megnyitó: augusztus 30., szombat 18.30
A kiállítást megnyitja: dr. Tasnádi Csaba igazgató-főrendező

A képanyag minden nap egyre fogyatkozó, ugyanis a képek egy részét napról napra felváltják azok a rajzok, amelyeket a VIDOR-on már jól ismert nagyszerű karikaturisták készítenek a fesztivál ideje alatt.
Az idén részt vevő karikaturisták:
MARABU, Rák Béla
Fejérvári Zsolt, Békési Joe
Tónió, Zsoldos Péter


19:00 - A FÉRFIAGY – - Móricz Zsigmond Színház

Thália Színház
Budapest

Robert Dubac

A FÉRFIAGY –
AVAGY NINCS ITT VALAMI ELLENTMONDÁS?
EGYSZEMÉLYES VÍGJÁTÉK
Fordította: Bárány Ferenc

Játssza: CSÁNYI SÁNDOR

Közreműködik:
FODOR ANNAMÁRIA, SCHELL JUDIT, VIDA PÉTER és NYÁRI TÜNDE

Díszlet- és jelmeztervező................MENCZEL RÓBERT
Zenei szerkesztő....................................KOCSÁK TIBOR
Színpadi effekt....................................HAJNÓCZY SOMA
Rendezőasszisztens................................SZALAI PÉTER
Rendező...............................................SZIRTES TAMÁS

Az egyszemélyes vígjáték főszereplője Sanyi, a hímsoviniszta férfi. Nem mintha létezne a világon másmilyen, de Sanyi legalább beismeri, hogy ő az! Két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, pontosabban épp két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: „Mit akar a nő?”
A két hét leteltével, menyasszonya telefonhívására várva, a hiúságában sértett Sanyi elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét, és a „stand-up comedy” elemeit is ötvöző fergeteges előadásban idézi fel a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait.

Kinek ajánljuk a színdarabot? Egyrészt minden hímsoviniszta férfinak, másrészt valamennyi hímsoviniszta férfi környezetében élő nőnek; egyszóval mindenkinek. És persze azoknak is, akik – tévesen – úgy gondolják, hogy nem tartoznak a fenti kategóriák egyikébe sem, viszont szeretnének eltölteni egy felhőtlen és szórakoztató színházi estét abban a reményben, hogy végre bepillantást nyerhetnek a Férfiagy és persze a női lélek rejtelmeibe.

„Csányi ragyogó színész, igazi kaméleon, aki egyetlen kellék (...) magára öltésével azonnal karaktert tud váltani, amit a közönség, magamat is ide értve, rettentően élvez.”
- www.infovilag.hu -

„…az ember hol a hasát fogja a nevetéstől és kapkod levegő után, hol a könnyeit törölgeti…”
- www.artiq.hu -

Fotó: Kállay-Tóth Anett
19:00 - FONÓ ZENEKAR - Kossuth tér
Az eMeRTon és Kodály Emlékdíjas Fonó Zenekar tagjai Magyarország különböző régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence más népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják. Az elmúlt években, többek között, Párizs, Nürnberg, Bécs, Róma, Varsó és Utrecht koncerttermeiben léptek fel. Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat „Az év szenzációja” díjjal tüntette ki.

Életrajz - diszkográfia

20:30 - TOQUES DO CARAMULO - Kossuth tér


A portugál Toques do Caramulo több mint egy évtizede van úton, hogy messze vigye a portugál Caramulo hegyek elfeledett dallamainak hírét. Megmártózva a gazdag hagyományokkal rendelkező portugál zenében, olyan érzékenységgel nyúlnak a stílushoz, hogy ezzel a legvájtfülűbb modern közönséget is megnyerik. Játékos, energikus koncertjeikkel begyűjtöttek már számtalan hazai és nemzetközi elismerést, megszólítva kicsiket és nagyokat.

„A zenekar megmozgatja a lábat, a szívet: énekre és nevetésre sarkall! Ez a Caramulo hatás!”
- Songlines / UK -
22:00 - TELEFONDOKTOR - Krúdy Kamara


22:00 - ARGO 2 – WERKFILM - Kossuth tér


Magyar akció-vígjáték, 2014
PREMIER A VIDOR FESZTIVÁLON 20 PERCBEN

Főszereplők: Kovács Lajos (Tibi), Bicskey Lukács (Pszicho), Kiss József (Tyson), Scherer Péter (Bodri)

Rendezte: Árpa Attila

Balog Tibi és bandája tíz év után sem lett okosabb. Továbbra is pitiáner, suttyó bűnözők, akik nagymenőknek hiszik magukat és a nagy lóvéra vágynak. Egy japán szindikátus árnyékembere balszerencséjére pont Tibiéket bízza meg egy felbecsülhetetlen értékű adathordozó megszerzésével.
A VIDOR Fesztivál publikuma lehet az első, aki betekintést nyerhet a tíz évvel ezelőtt óriási közönségsikert aratott Argo című film folytatásába. Az Argo 2 werkfilmjét – a teljes alkotás országos mozipremierje előtt – láthatja a nyíregyházi közönség.

A vetítés után a KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ vendége:
Árpa Attila, Kovács Lajos és Bicskey Lukács22:00 - TŰZZSONGLŐRÖK - Városháza előtt

A Pyrotriumph a TRIXX vizuális műhely egyik alapvonulataként alakult ki abból a kísérletező folyamatból, amely a TŰZ mint őselem különböző megjelenési formáit ötvözte a cirkusz, a színház és a képzőművészet nyújtotta lehetőségekkel.
Az 1998-ban Magyarországon úttörőnek számító tűzzsonglőr bemutatók nyomán születtek a jelenlegi műsorok alapját adó ötletek. A tűznyeléstől a lángokkal kirajzolt térkonstrukciós elemeken át a tűzijátékig széles skálán mozognak a mostani Pyrotriumph tűzshow-k lehetőségei. A látvány dzsinnjének egyedül a technikai feltételek szabnak palackot, hiszen a biztonságot veszélyeztető, lehetetlen dolgok SOHA, csodák viszont műsoronként többször is láthatók.
Speciálisan az adott helyszínre tervezett műsorokban zsonglőr és akrobatikus emelőszám is színesíti a programot, amelyet a gyönyörű kosztümök és a lendületes zene tesz teljessé.
http://kulturszalon.hu/sites/default/files/field/image/IMG_6402.jpg
Fotó: Kundri Tamás


KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV