A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
VIDOR-GO
gepnarancs.hu
[2014.08.30.]

Na, szóval az van, hogy végre elindult a VIDOR. Egy évet vártunk rá. Ezzel a fesztivállal úgy van az ember, hogy amikor véget ér, már másnap vágja a centit, és várja a következőt. Igen, mert ez fesztivál a javából, színvonalas, kacagtató, olyan előadók, akiket csak akkor hallanál élőben, ha elutaznál egzotikus tájakra. Tasnádi Csaba, Nyíregyháza színházának igazgatója 13 éve kitalálta, hogy kell egy ilyen fesztivál a városnak. Egy fesztivál, ahol önfeledten mókázhat a város nemre, korra tekintet nélkül. Tegnap 13. alkalommal emelkedtek a levegőbe a VIDOR betűi, tova víve a hírt, hogy Nyíregyháza 9 napig a derű, kacagás fővárosa.

Zenei kínálata kimagasló, egyedi, különleges, hiszen ez Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol külföldi világsztárokkal is találkozhat a közönség, olyanokkal, mint a világhírű kolumbiai-argentin Che Sudaka,a perui Cumbia All Stars, a Maliról érkező Mamani Keita, az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly, valamint a portugál Toques do Caramulo.

Dr. Tasnádi Csaba fesztiváligazgató megnyitja a XIII. vidor fesztivál. Fotó: Móricz csaba
Tasnádi Csaba fesztiváligazgató megnyitja a XIII. Vidor fesztivált. – Fotó: Móricz csaba
Az első nap Lakatos Róbert és a Rév zenekar muzsikája alapozta meg a hangulatot.

A 2005-ben alakult Rév zenekar tagjai felvidéki és magyarországi muzsikusok, akiknek közös anyanyelvük a magyar népzene. A zenekar fellépett már az összes nagy hazai fesztiválon, de sikeres turnékon szerepelt Szlovákiában, Belgiumban, Párizsban és Törökországban is. Előző lemezeik a népzene és a komolyzene közti határon mozognak, Révület című albumuk pedig még gazdagabb zenei sokszínűséget tükröz: hallhatunk autentikus magyar népzenét, balkáni hangulatú muzsikát és modernebb feldolgozásokat is.

Lakatos Róbert és a Rév zenekar - Fotó: Móricz Csaba
Lakatos Róbert és a Rév zenekar – Fotó: Móricz Csaba
Az első este fénypontja a perui Cumbia All Stars volt, fellépésükkel igazi fesztiválhangulatot teremtetek.

Magyarországon először a nyíregyházi közönség hallhatta, hogy milyen az, amikor a perui tradicionális folk torzítós gitáron, pszichedelikus hangzásként jelenik meg. A Cumbia All Stars tudja! A hatvanas évek pszichedelikus mámora eljutott egészen Amazónia legeldugottabb helyeire is, megteremtve annak a zenei hangzásnak az alapjait, amely mára a perui identitás részévé vált. Nevükhöz híven, az együttes tagjai legendás zenekarokban – Los Miros, Los Diablos Rojos, Los Destellos – csiszolták tökéletesre stílusukat, hogy 40 év múlva újra összeálljanak és azt a zenét játsszák, amelynek születésénél mindannyian jelen voltak. Briliáns gitárfutamok, a cumbiára jellemző szaggatott ritmus, surf-ös futam, csípőringató ütem: a nagy öregek megmutatják, hogy hogyan is kell ezt játszani!

Cumbia All Stars - Fotó: Móricz Csaba
Cumbia All Stars – Fotó: Móricz Csaba
Augusztus 30.-i, szombati programok:

Kossuth tér, Nyíregyháza

Koncert, 19.00 - ingyenes!

Fonó Zenekar

Az eMeRTon és Kodály Emlékdíjas Fonó Zenekar tagjai Magyarország különböző régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok.

Fonó Zenekar
Fonó Zenekar
Koncert, 20.30 – ingyenes!

Toques do Caramulo (Portugália) Először Magyarországon!

A portugál Toques do Caramulo több mint egy évtizede van úton, hogy messze vigye a portugál Caramulo hegyek elfeledett dallamainak hírét.

Toques do Caramulo (Portugália)
Toques do Caramulo (Portugália)
Filmvetítés 22.00

Argo 2 – Werkfilm - ingyenes!
Magyar akció-vígjáték, 2014

Premier a Vidor fesztiválon 20 percben

Rendezte: Árpa Attila
Főszereplők: Kovács Lajos (Tibi), Bicskey Lukács (Pszicho), Kiss József (Tyson), Scherer Péter (Bodri)

Balog Tibi és bandája tíz év után sem lett okosabb. Továbbra is pitiáner, suttyó bűnözők, akik nagymenőknek hiszik magukat és a nagy lóvéra vágynak. Egy japán szindikátus árnyékembere balszerencséjére pont Tibiéket bízza meg egy felbecsülhetetlen értékű adathordozó megszerzésével.

A Vidor Fesztivál publikuma lehet az első, amely betekintést nyerhet a tíz évvel ezelőtt óriási közönségsikert aratott Argo című film folytatásába. Az Argo 2 werkfilmjét – a teljes alkotás országos mozipremierje előtt – láthatja a nyíregyházi közönség.

A vetítés után a közönségtalálkozó vendége:
Árpa Attila, Kovács Lajos és Bicskey Lukács


KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV