A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   

Fesztiválnapló

Panaszáradat és doktori
Fesztivál egy magas sarkú cipő tetejéről
[2014.09.04.]

VIDOR EMMA BLOGJA

Turkáltam a tavalyi fesztiválnaplót. Jókat írt az a tavalyi blogger! Nem volt parlagfű riadó a városban. Mindenhová eljutott. Én meg szobafogságon, mert ilyenkor egy allergiásnak kint mászkálni olyan, mint földrengés idején régi téglaházakat nézegetni. A zárt terekből (például nézőtér) két percenként kijárok tüsszögni, ha tudok… Megnéztem a Vidor tavalyi színházi programját is...
Ha a fesztivál mustrája a magyar színházak éves vígjáték termésének akkor sovány volt – idén a szüret. Csak az igénytelen, kevés törődést igénylő fajta: a társalgási vígjáték termett dögivel. Jött is az idén felcukrozva, kannás kiszerelésben. (Bocs a boros hasonlatért: Tokaj közel van.) És bocs azért is, kedves kenyéradó fesztiválgazdáim, hogy ezt az idei cuvée-t kicsit pancsnak érzem. De nézzük a jó oldalát, mint a szörtelenítő tapasznak: Asszem, ledoktorálok Neil Simonból.
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár: Furcsa pár. (Női változat).
Arra jöttem rá, hogyha elkezdünk mélyre ásni a Neil Simon figurákban, ahogy Pelsőczy Réka tette, akkor egy ásónyom után elfogy a nyersanyag. Viszont cserébe egy csöppet sem lesz vicces, amit mondanak. A férfi változatot Garas Dezsővel és Darvas Ivánnal láttam. Hát igen, az ilyen kétdimenziós karakterekhez sem árt fajsúlyosabb egyéniségekből álló gárda. Závodszky Noémi és Varga Mária bírná egyéniséggel, ha egymással játszanának, ha lenne köztük viszony. Réka, Te is nő vagy! A férfiak között állítólag hierarchia van, a nők között viszony. (A szociológus férjem szerint.) Semmi ilyesmit nem láttam. Pedig a Mester megírta. Jó, közhely. Az is igaz, hogy férfiből van fordítva, de legalább viszonyok...
Disszertációm másik témája: Érdemes-e rendezői leleményekkel gazdagítani a Mester anyagát? Nem. Lelassítja, széttördeli a jól felépített folyamatokat. Ezen kívül, bármely briliáns is a megoldás, csak fityeg rajta, mint tökön a gyűszű.
(Hogy az uram – egyenjogúan: a férjem – kedvenc hasonlatával éljek.)
A reklámbetétekre és a buta hasonlatok szó szerinti leillusztrálására gondolok. Sértő közhely ránk nézve, amit sugall. Olyan, mintha nem is csajok csinálták volna az előadást. Vagy ez a Mester kritikája? Azt meg bízzuk a nézőkre, bloggerekre. Előadás közben inkább szórakoznék, ha már Neil Simon. Nem kell szégyellni. El kellett volna mondani a poénokat, akkor most járna a kegyelem kettes.
Éjszaka aztán elállt a szél. Sétálni indultam. Hát a Vidor-kertben még kettőkor is nyomták. Ezek mikor alszanak?

Dr. Vidor Emma, blogger


KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV