A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
VIDOR: vidám, derűs hét vár ránk
Indexkelet
[2014.10.01.]

Felgördült a képzeletbeli függöny a tizenharmadik alkalommal Nyíregyházán megrendezett VIDOR Fesztivál, azaz a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjének megnyitóján.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Tasnádi Csaba fesztiváligazgató, dr. Horváth Endre Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetvezetője, és dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere mondott köszöntőt, méltatták a már hagyományosnak tekinthető fesztivált, aminek híre messze a határokon túlra is eljutott.
Az augusztus 29-szeptember 6. között megrendezett VIDOR Fesztivál mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett: 9 nap alatt 44 helyszínen mintegy 400 program zajlik majd, az idén várhatóan közel 120 ezer néző előtt. A programok bővültek, és új dolgokkal is előrukkoltak a szervezők. A programok mintegy 90 százaléka ingyenesen megtekinthető. Nyíregyházán kívül Besenyődtől Vasmegyerig 20 vidéki településen is lesznek programok. Nyíregyházán a megszokott helyszíneken kívül speciális helyszínek is lesznek, mint például a Büntés-végrehajtási Intézetek, pszichiátria–, hiszen azt valljuk, hogy a nevetés és derű mindenkinek jár– vallják a szervezők.

Kimagasló zenei kínálat

A fesztivál Zenei kínálata rendkívül kimagasló, hiszen ez Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol külföldi világsztárokkal is találkozhat a közönség, olyanokkal, mint a világhírű kolumbiai-argentin Che Sudaka, a perui Cumbia All Stars, a Maliról érkező Mamani Keita, az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly, valamint a portugál Toques do Caramulo.

Színházi versengés

A Fesztiválon igen rangos színházi versengés is folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évben bemutatott legjobb új vígjátékaikat, az öttagú zsűri Makk Károly vezetésével kilenc díjat ítél oda a legérdemesebbeknek.

A város főtere a Fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként több ezren nevethetik végig a legújabb magyar vígjátékokat.

A Fesztiválon gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket. Idén hét kiállítást tekinthetnek meg a fesztiválozók: az Antal-Lusztig Gyűjtemény Dobozkiállítása mellett láthatják a „Díva, Színész, Nő” (Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100) elnevezésű tárlatot is, amely a XX. századi magyar színházművészet három emblematikus alakjának állít emléket. Az ország több nagyvárosa után Nyíregyházán is találkozhat a közönség Tibet kincseivel, a tárlat és az ahhoz kapcsolódó foglalkozások révén megismerve a buddhizmus tanításait és gyönyörű képzőművészeti alkotásait.

A Hal(l)hatatlan kiállítás a hallássérült művészek munkáit mutatja be, míg a Színház az egész világ elnevezésű tárlat Karádi Zsolt és Karádi Nóra színházi fotóin keresztül idézi fel a színház elmúlt évadait. Kiállítással emlékeznek a 125 éve született Diener-Dénes Rudolf festőművészre, illetve bemutató kiállítás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők Nyíregyháza Város által támogatott művészek munkájával.

–A VIDOR Fesztivál nyitott mindenki előtt, korra, nemre, anyagi helyzetre való tekintet nélkül, ugyanis a programok 90 százaléka teljesen ingyenes, s nemcsak Nyíregyházán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 20 kistelepülésén is. Mert ez az év legvidámabb hete, amikor mindenkinek jár egy igazi, szívből jövő nevetés– mondta dr. Tasnádi Csaba igazgató-főrendező, fesztiváligazgató.

Az ünnepélyes megnyitóra teltház lett a Kossuth téren, az összesereglett érdeklődők előtt az első fellépő, Lakatos Róbert és a Rév zenekar nagy sikert aratott.


KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV