A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   
VIDOR-SZOMBAT
gepnarancs.hu
[2014.08.31.]

Egy fesztivál életét nagyban befolyásolja az időjárás, különösen ha a rendezvények jelentős része a szabad ég alatt zajlik. A szerencse tegnap is a Vidorral volt, Így ismét ragyogó napsütés, derű fogatta a második napra érkező vendégeket. Annak ellenére, hogy a szomszédban egy kereskedelmi rádió rendezvénye zajlott, a fő attrakcióra megtelt Nyíregyháza főtere. Élt a város, sok vidám ember - kiszakadva a hétköznapok monoton egyhangúságából - elkezdett élni. Jó volt így látni a Nyíregyháza belvárosát. Mint ahogy a fesztiváligazgató mondta, legyen ez a hét a vidámságé, a derűé. Miért működik immáron 13 éve ez a fesztivál tökéletesen? Talán ez a kép mindent elmond.

Tasnádi Csaba fesztiváligazgató – Fotó: Móricz Csaba
Vidor szombaton már 15 órától kezdődtek a rendezvények. A kis színpadon Bíró Eszter gyerekelőadásával nyitottak, számomra is meglepetés volt ebben a szerepben látni, hisz tavaly a nagy színpadon adott nagy sikerrel egy majd kétórás koncertet. Az Állati Zenés ABC című, gyerekeknek, családoknak szóló, tavaly megjelent lemezével lepte meg a közönséget Nyíregyházán.

Bíró Eszter – Fotó: Móricz Csaba
Vidor az egész (bel)város. Fergeteges kavalkád: élő szobrok, karikaturisták, bohócok, zsonglőrök, ugrókötelesek, gördeszka-bemutató és több tucatnyi zenekar a legkülönfélébb stílusokban az autentikus népzenétől a bluesig, a fúvósötöstől a vonósnégyesig.

Vidor az egész (bel)város - Fotó: Móricz Csaba
Az est első nagy koncertje a Fonó zenekaré volt. Az eMeRTon és Kodály Emlékdíjas Fonó zenekar tagjai Magyarország különböző régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence más népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják. Az elmúlt években többek között Párizs, Nürnberg, Bécs, Róma, Varsó és Utrecht koncerttermeiben léptek fel. Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat „Az év szenzációja” díjjal tüntette ki.

Fonó zenekar – Fotó: Móricz Csaba
Magyarországon először Nyíregyházán volt hallható és látható a portugál Toques do Caramulo együttes. Fergeteges hangulatot teremtettek ezen a késő nyárestén. A Toques do Caramulo több mint egy évtizede van úton, hogy messze vigye a portugál Caramulo hegyek elfeledett dallamainak hírét. Megmártózva a gazdag hagyományokkal rendelkező portugál zenében, olyan érzékenységgel nyúlnak a stílushoz, hogy ezzel a legvájtfülűbb modern közönséget is megnyerik. Játékos, energikus koncertjeikkel begyűjtöttek már számtalan hazai és nemzetközi elismerést, megszólítva kicsiket és nagyokat.

A Toques do Caramulo együttes – Fotó: Móricz Csaba
Augusztus 31. vasárnap
Kossuth tér 19.00
Kerekes Band – ingyenes koncert!
Hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock ’n’ roll: a Kerekes Band az utóbbi évek egyik legsikeresebb világzenei bandája. „Egy fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és (…) a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével, sok nagyszerű dobmenettel és kitűnő hangzással megerősítve. (…) Ez a banda az, amire feltétlenül le kell csapni.” (Songlines magazin) 2014-ben Az év hazai világzenei albuma kategória Fonogram-díját a Kerekes Band Folklore Man című albuma kapta.

Kerekes Band
Gépnarancs galéria, klikk a képre!

Bejárat a galériába, klikk a képre! – Fotó: Móricz Csaba


KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV