A leggazdagabb magyar nyelvű világzenei adatbázis
   

MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ

2014. 09. 01. hétfő 1900


Bartók Kamaraszínház
DunaújvárosNeil Simon

MEZÍTLÁB A PARKBAN
VÍGJÁTÉK KÉT RÉSZBEN
Fordította: Vajda Miklós

Corie       TŐKÉS NIKOLETTA
Paul, a férje       GULYÁS HERMANN SÁNDOR
Mama       VÁNDOR ÉVA
Victor Velasco       KISS ATTILA
Telefonszerelő       FARKAS ERIKTér  LENDVAI ZOLTÁN
Jelmez  SIEGRIST CECÍLIA
Rendező  LENDVAI ZOLTÁN

Neil Simon világhírű drámaíró szerint az élet szomorú is, meg mulatságos is. Nem tud olyan komikus helyzetet elképzelni, amely nem fájdalmas is egyúttal; ebben a látszólag felhőtlenül kedves és humoros darabba is csöppentett egy pici szomorúságot: ilyen törékeny még egy friss házasság is? A lányától nehezen megváló anya groteszk figurája igazi fájdalmat takar, és a csudabogár szomszédban is sejlik valami titkolt egykori bánat vagy veszteség, ami ilyen bizarr figurává tette.
Corie össze akarja boronálni magányos mamáját a vagány öregedő szomszéddal, e célból egy görbe estét töltenek négyesben egy különleges vendéglőben. A fiatal feleség terve csak félig sikerül: a mama a szomszédnál tölti az éjszakát, a fiatal házasok azonban összevesznek…


A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.


„Hála a Broadway egyik legendás sikerírójának, Neil Simonnak, valamint Lendvai Zoltán szépen kimunkált rendezésének és a színpadon igencsak jól teljesítő négy kiváló színésznek: remekül mulatunk.”
- www.duol.hu -

Fotó: Madura László
Öklök nélkül – mezítláb
www.duol.hu - 2013. október 8.


Dunaújváros – A múlt pénteken debütált a Bartók színháztermében a jubileumi évad első színháztermi bemutatója, Neil Simon Mezítláb a parkban című darabja Lendvai Zoltán rendezésében. Mosoly és ami a mögötte van.
– Három napig nem tudod majd ökölbe szorítani a kezed – mondja az ötvenes évei végére legatyásodott bohém világfi Victor Velasco (Kiss Attila), a tüneményes cukiságfaktorral rendelkező Corie-nak (Tőkés Nikolett) egy káoszos hajnali kávéfőzés közepette.
Az ok: a „nagy” négyes némi előjáték után leugrott a nem éppen közeli albán étterembe vacsorázni, és a fekete birkaszem leves mellett leszaladt vagy tíz pohárka ouzo is. Ha nem is gyakran, de megesik az ilyen. Az már kevésbé, hogy a friss feleség Corie friss férje (Gulyás Hermann Sándor) épp az este történéseitől megviselt kedves anyóst (Vándor Éva) cipeli fel a fűtetlen, gyakran behavazott lakásba, a hatodikra – a tetőn ugyanis tisztes lyuk tátong rá a New York-i télre.
Mindeddig csak szépen, matematikai pontossággal épült a bonyodalom, de ez a pazar éjszaka egyfelől felpörgeti a libidót, másfelől egy kezdetleges szakítás felé löki történetünket. Túl nagy látnoki képesség nem kell, hozzá, hogy a darab ötödik percében megsejtsük az alapmenetrendet, de hála a Broadway egyik legendás sikerírójának Neil Simonnak, valamint Lendvai Zoltán szépen kimunkált rendezésének és a szípadon igencsak jól teljesítő négy kiváló színésznek: remekül mulatunk. Pedig néha elmerenghetnénk azon is, a kicsit sarkított sztori előbb-utóbb mindannyiunk életében bekopogtat.
Adott egy fiatal feleség, Corie, aki épp az otthonteremtés fáradságos és kudarcokkal teli munkájával foglalatoskodik, de lelke egyik zugában arra is dúlt indíttatást érez, hogy egy üveg whiskyvel a kezében mezítláb szaladjon végig New York parkjain. Van egy felelős, konzervatív alapállású ügyvéd- és apajelölt férjünk, aki jelenleg hatcentes ügyekkel bíbelődik és a lakbéren aggódik.
A kettejük csinos csörtéjéhez érkezik még a drága mama, aki évek óta csak a hátpanaszait kezelő deszkákkal bújik ágyba és Victor Velasco, a nagyvilági nővadász dzsentri. Neil Simon első házasságának élményeiből merítve írta meg a Mezítláb a parkban címmel immáron több mint harminc év sikerrel játszott, már-már örök érvényű darabot.
A receptet a Bartókba két év után visszatérő Lendvai Zoltán ötletes rendezésében láthatja a nagyérdemű, a fentebb már megdicsért négy főszereplővel. A jól szabott jelmezekért Siegrist Cecília volt a felelős. Kötelességünk megemlíteni a két, a „szent családon kívüli” színészt: a mókás telefonszerelőt Farkas Eriket, és a csomagküldő szolgálat alkalmazottját Horváth Istvánt. Különösebb jósdai sugallat nem kell szükségeltetik hozzá: szeretni fogja a közönség a Mezítláb a parkban című előadást. Van is, lehet is miért. Csak azt a tíz ouzót és mellékhatásait tudnánk feledni.
Szabó Szabolcs


KAPCSOLAT: info@vidorfest.hu

A 2014. évi VIDOR Fesztivál támogatói

BIZTONSÁGI TERV