Kilépés az archivumból
« vissza

  KRÚDY KAMARA
2004. 09. 06. hétfő 1800

2004. 09. 06. hétfő 2200


PÉCSI HARMADIK SZÍNHÁZ
PÉCSEgressy Zoltán

SÓSKA, SÜLTKRUMPLI

Bíró (Lacikám)       LIPICS ZSOLT
I. Partjelző (Szappan)       FILLÁR ISTVÁN
II. Partjelző (Művész)       SZÉLL HORVÁTH LAJOSDíszlet-jelmez  SZINPÓZIUM
A rendező munkatársa  CSÚZ LÍVIA, MUSCHBERGER ÁGNES, STEINER ZSOLT, SZIGETI ÉVA
Rendezte  VINCZE JÁNOS

„Az előadás pontosan tagolt játszmákat, világosan felépített folyamatokat ábrázol, természetesen mindezt úgy teszi, hogy a történet komikuma is plasztikussá válik. Mindebben remek színészi alakítások segítenek.”
- ELLENFÉNY -


„A Vincze János rendezte előadás sok humorral mutatja be az öltözők és a játékvezetők világát. Az előadás után méltán szólt a vastaps. Mint a lelátókon.”
- VESZPRÉMI NAPLÓ -


FOCI ÉS SÓSKA SÜLT KRUMPLIVAL
A Pécsi Harmadik Színház a Pannon Várszínházban mutatta be népszerű előadását

SÓSKA, SÜLTKRUMPLI

A Sóska, sült krumpli című darab egy öltözőben játszódik. A bíró (szerepe szerint Lacikám) FIFA-kerettag akar lenni, élete legfontosabb mérkőzésére készül. A partjelzők pedig vélt és valós sérelmük miatt meghiusítják a sikerét. Nem segítik a munkáját, sőt a sárga lapját is ellopják, amiből aztán végzetes tévedés lesz. Egyikük Szappan, a nagyhangú vagány, akinek karrierje kettétört, rávetődött a korrupció árnyéka. Pénztelen, házassága teljesen romokban hever, gyerekeit pedig szinte alig látja. Társa, ragadványnevén Művész alkoholista, önjelölt dilettáns költő, akit elhagyott a kedvese, így meccsnapokon nem főz már neki sóskát sült krumplival.
A darab nem csak egy meccsről szól. Hanem az életről. A karriervágyról, a kudarcokról, a kisszerű bosszúkról, a félrecsúszott életekről. A színjáték remek dramaturgiával mutatta be a játékvezetői hármas kapcsolatát. A viszonyokat, az egymásra utaltságot, ám mégis a különbözőséget. Az egy mindenkiért eszmének a mindenki egyért elvben kellett volna folytatódnia a pályán, de nem ez történt. A két tönkrement életű partjelző tönkretett egy harmadik életet, karriert. Bosszúból. Keserűségből. Önigazoló, de önbecsapó igazságszolgáltatás volt ez.
A Vincze János rendezte előadás sok humorral mutatja be az öltözők és játékvezetők világát. A környezetet, a pályák hangulatát. A belső titkokat. Az alkotók egyszerű kellékeket – pad, zászló, labda, szódásszifon, kávéfőző, kenőcs – használtak, mégis fontosak voltak ezek a hitelességhez, a szituációk, a párbeszédek hatásos tálalásához. A bírót alakító Lipics Zsolt remekül formálta meg a karrierje kapujában elbukó Lacikámat, akit még a szeretője is elhagyott. Fillár István Szappanként parádézott, csakúgy, mint a Művész szerepében Széll Horváth Lajos. Az előadás után méltán szólt a vastaps. Éppen úgy, akár egy lelátón.

Veszprémi Napló, 2003. április
« vissza


KAPCSOLAT: info@happyartfestival.hu